Szótár - Second-party adat

Az az összes adat, amit más gyűjtött a weboldalon a tulajdonos megbízásából, amit aztán közösen használnak.

Második feles adatok (2nd party data) akkor keletkeznek, ha egy szervezet
első feles adatait vásárolja meg, majd azt sikeresen egyezteti saját adatbázisával, így nyerve mélyebb rálátást a fogyasztói szegmenseinek szokásaira, egyúttal pedig elérést ugyanezen szegmensekhez a digitális hirdetési csatornákon keresztül.

A fentiekből eredően tulajdonságai megegyeznek az első feles adattípuséival, így a legtöbb esetben az alábbi forrásokból generálódó adatszegmensekről beszélhetünk:
• weblaptevékenység
• mobilapplikáció
• social media
• CRM
• fogyasztói kérdőívek

Globálisan az ilyen adatokra irányuló tranzakciók száma egyre nő, de fontos megjegyezni, hogy
még mindig a harmadik feles adattípus az adatpiac sarokköve.

Az első feles adattípus hatékonysága megkérdőjelezhetetlen a harmadik feles adatszegmensekhez képest, ám természetéből fakadóan az előbbi elérése jóval korlátozottabb az utóbbihoz képest.

A második feles adatok lényegében „újra csomagolt” első feles megegyezhet, megfelelő mennyiségben és forrásból vásárolva pedig elérésben is versenyképesek lehetnek. Ezzel tulajdonképpen ötvözik az
lehet általuk azok hátrányait.

A kiadók és más iparági szereplők egyre nagyobb figyelmet szentelnek annak, hogy miképp bővíthetnék értékesíthető adatállományukat, hiszen ily módon új bevételi forráshoz juthatnának. Napjainkban elsősorban ez a felismerés hajtja a második feles adattípusok piacát a bővülés irányába.

Related Szócikkek