IAB-taggyűlés: elfogadott beszámoló, új elnökségi tag, tervek 2018-ra

Megosztás

Január 29-én tartotta éves rendes taggyűlését az IAB Hungary. Alább összefoglaljuk, miről esett szó.

Sopov István elnök 2017-es beszámolójával indult a taggyűlés. Ahogy elmondta, az elején nagyon nagy munkatervet állított fel magának, de az elmúlt 10 év legnagyobb céges és személyi változás-hulláma az IAB-t sem hagyta érintetlenül. Számos cégben voltak vezetőcserék és ezzel együtt a szakértői kör is folyamatosan változott. Ennek az is a következménye lett, hogy egyes témákban a korábban aktív önkéntesek száma megcsappant.

Így is számos területen volt azonban előrelépés, így a Programmatic, Ad Block, Médiaszekció, Oktatás mind olyan terület, ahol sok eredmény született. A korábbi sikeres projektek folytatódtak, így a negyedéves Adex, illetve az évente elkészülő Adexpect kutatás már 2018-ra is meghatározza a feladatokat. Voltak újraindított kezdeményezések, ilyen a Hirdetői Klub is. Emellett az IAB felelősségteljesen, pozitív szaldóval gazdálkodott, éves szinten nem lépte túl a bevételeit. A fentiek fényében a szakmai és pénzügyi beszámolót a taggyűlés elfogadta.

Új elnökségi tagot is választott az IAB. Három jelölt volt Gazsó Gábor (Evomédia-NWMG), Németh Iván (Ads Interactive) és Rusvai Richárd (Central Médiacsoport) személyében. A szavazatok alapján a befutó Rusvai Richárd lett, akinek a mandátuma 2018 végéig, az általános tisztújításig tart.

Rusvai_Ricsi

Rusvai Richárd a Szent István egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi karán szerezte diplomáját. A médiában való elhelyezkedése előtt a Casio magyarországi forgalmazójánál töltött be product manager pozíciót. 2007-ben kezdett el a Sanoma Media Budapestnél dolgozni account manager pozícióban, melyet két év után a key account munkakör követett. 2010 és 2014 között a digitális key account csoportot vezette, majd 2016-ig, már a Centralnál, digitális értékesítési és fejlesztési vezetőként a key account csoport vezetése mellett, a cég digitális értékesítési stratégiájának kialakításában is részt vett. 2017 óta tölti be jelenlegi pozícióját, digitális értékesítési igazgatóként már a teljes értékesítésért és az ezzel kapcsolatos fejlesztésekért felel. Az IAB Hungary-ben is aktív, résztvevő a médiaszekcióban, az Adex munkacsoportban képviseli a Central Médiacsoportot, és a sztenderdizálási munkacsoport vezetője.­

Az idei tervekről szólva elhangzott, hogy a korábbi keretek biztosan megváltoznak, mert az MRSZ-IAB 10 éven át működött megállapodását mindkét fél át kívánja alakítani. Ezt a folyamatot 2018 első felében kell lezárni, így a terv is csupán 2018 első félévére vonatkozik. A legfontosabb feladat ebben az évben a biztonságos működés, míg a tartalmi kérdésekben a tervek a tagság igényei alapján fognak alakulni, ezért biztosan lehet majd számítani az első félévben adatvédelemmel (GDPR), utánpótlás-fejlesztéssel (HR), méréssel (viewability, brand safety, 3rd party data), videóhirdetéssel és tartalommal (natív) foglalkozó projektekre. A beszámolót és a 2018 első félévére vonatkozó pénzügyi tervet a taggyűlés elfogadta.

Szintén szó esett az új alapszabályról, mivel régebb óta téma, hogy az IAB szervezeti keretei, intézményei és ezek szabályzatai nem követték le az évek alatt bekövetkezett változásokat. Éppen ezért a taggyűlés felkérte az elnökséget, hogy a következő időszakban gondolja újra a működési rendet, és dolgozzon ki egy olyan szervezeti/szabályzati keretet, amely illeszkedik a jelenlegi, de méginkább a jövőbeli tervezett tagsághoz és igényekhez. A javaslat elkészítését követően az IAB tagi konzultációkat fog szervezni.

Végül terítékre került az MRSZ-IAB együttműködés részleteiben is, ezzel kapcsolatban több észrevétel, javaslat is érkezett a taggyűlés részéről. Az IAB elnökét felkérték arra, hogy olyan megállapodást készítsen elő, amely az IAB hármas célját valósítja meg: legitimáció, autonómia, finanszírozás. A vita során kialakult összhang szerint az IAB vezetésének a feladata, hogy 2018 második negyedévében egy következő taggyűlésen számoljon be a tárgyalások végeredményéről, illetve az év második felének programjáról. Az IAB elnökét a taggyűlés felhatalmazta a tárgyalások lefolytatására 2018. március 31-ig.