Megállapodás született a digitális szolgáltatásokról szóló törvényről

Megosztás

Megállapodott a DSA-ról az Európai Tanács és az Európai Parlament, a törvény elfogadását követően legkésőbb 2024. január 1-jén lép életbe.

Az IAB Europe üdvözli az ET és az EP megállapodását a digitális szolgáltatásokról szóló törvényhez (Digitial Services Act, röviden DSA) kapcsolódóan. Mint írják, jelentős lépés ez a felhasználók és az üzleti szereplők digitális világgal szembeni bizalmának növeléséhez. Különösen fontosnak tartják, hogy a megállapodás tükrözi az Európai Bizottság eredeti szándékait, és a végleges szöveg nagyrészt elkerüli az átfedéseket a GDPR szabályozással.

Greg Mroczkowski, az IAB Europe jogi igazgatója elmondta: bár sok olyan módosítási javaslat érkezett, amely a fogyasztói adatok használatát érinti, a DSA különálló szabályozás tudott maradni az uniós adatvédelmi törvényektől. Ez azért fontos, mert a törvényhozási folyamat során olyan igények és javaslatok jelentek meg a hirdetésekhez kapcsolódó adathasználat szigorításáról, ami azt a veszélyt hordozta magában, hogy a két szabályozás “összecsúszik”, zavart okozva ezzel a felhasználók és a vállalkozások fejében. Hozzátette: a végleges szöveg nagyrészt kivédi ezeket a veszélyeket, de a szabályozói környezet így is nagyon összetetté vált. Az IAB Europe pedig továbbra is abban érdekelt, hogy konstruktív párbeszédet folytasson a törvényhozókkal és szabályozókkal a jogbiztonság növelése érdekében.