Nyáron még függőben a TCF módosítása

Megosztás

A belga adatvédelmi hatóság (APD) megerősítette a cselekvési terv végrehajtásának várható ütemezését, az IAB Europe pedig visszavonta a kérelmét, amelyben a végrehajtás felfüggesztését indítványozta.

Amint arról korábban beszámoltunk, a belga adatvédelmi hatóság (angol rövidítéssel DPA, francia betűszóval APD) határozata szerint az IAB Europe TCF keretrendszere nem felel meg a GDPR több rendelkezésének. Ezért a hatóság február 2-től számítva két hónapos határidőt adott egy megoldás kidolgozására, és további 6 hónapot ennek gyakorlati megvalósítására.

Bár az IAB Europe március 4-én bíróságon fellebbeiab.hzett a döntés ellen, egyúttal kijelentette, hogy teljes mértékben partner egy jobb megfelelőséggel és szélesebb körű funkcionalitással rendelkező TCF verzió kidolgozásában, ami így még erősebb szabvány lehet. Ennek megfelelően április 1-jén benyújtotta a kért cselekvési tervet az APD számára, ami arról szól, hogy a szakmai szövetség hogyan módosítaná a TCF működését.

Ezt követően az APD megerősítette, hogy jelenleg értékeli a benyújtott intézkedési tervet, és legkorábban szeptember 1-jén fog döntést hozni róla. A terv megvalósítására, vagyis a TCF módosítására rendelkezésre álló 6 hónapos türelmi idő csak a döntés után kezdődik meg.

Ugyanakkor szeptember 1 előtt várhatóan döntés fog születni a korábban benyújtott fellebbezésről is. Vagyis az IAB Europe biztos lehet benne: nem kell megkezdenie az akcióterv végrehajtását mindaddig, amíg a fellebbezésről döntő bíróság meg nem hozza az ítéletét.

Townsend Feehan, IAB Europe ügyvezetője szerint a fenti fejlemények késztették arra az IAB Europe-ot, hogy a szervezet visszavonja a kérelmet, amelyben a végrehajtás felfüggesztését indítványozta. Feehan hozzátette: ha valamiért mégis csúszna a bírósági döntés – mert például a belga bíróság az európai bírósággal konzultálna – akkor az IAB Europe még mindig megteheti, hogy ideiglenes intézkedéseket kér a bíróságtól.

Az IAB Europe egyúttal frissítette a TCF-üggyel kapcsolatos gyakori kérdésekre választ adó dokumentumát.

 

Az IAB Hungary az Interactive Advertising Bureau (IAB) szakmai szervezet hazai képviselője, az IAB Europe tagja.

 

Kapcsolódó cikkek: