Most már biztos: jövőre sem kell reklámadót fizetni!

Megosztás

Október közepén közleményben jelentette be a Magyar Reklámszövetség, hogy a kialakult gazdasági válságra tekintettel azzal a kéréssel fordult a kormányhoz, hogy hosszabbítsák meg a reklámadó eredetileg csak 2023. január 1-jéig tartó felfüggesztését. A szövetség szerint a reklámadó visszavezetése megroppantaná az amúgy is csökkenő teljesítményt felmutató reklámipart.

Ahogy arról mi is írtunk, a közlemény kiadását követő napon megjelent a parlament.hu oldalon a kormány őszi adócsomagjának tervezete – benne a reklámadó módosításáról szóló törvényjavaslattal –, mely szerint 2023 végéig nem kell reklámadót fizetni. A javaslatot a Parlament ezen a héten szavazta meg, a Magyar Közlönyben való közzététellel pedig jogerőre is emelkedett: a reklámadó mértéke 2023. december 31-ig továbbra is az adóalap 0%-a. (Forrás: Magyar Közlöny 2022. évi 192. szám, 2022.11.23.,  53. oldal)

“Az MRSZ üdvözli a jogalkotók (kormány és Parlament) ésszerű döntését, mert a reklámadó visszavezetése éppen az ország számára most különösen kívánatos gazdasági stabilizáció és növekedés ellen hatott volna, ahogy azt az iparági érdekképviseleti civil szervezet az egyeztetések során hangsúlyozta. A Reklámszövetség véleménye szerint a reklámszakma most részben fellélegezhet, hiszen a reklámadó további egy évig nem jelent többlet terhet az utóbbi évtizedek legkomplexebb válságának hatásaival küzdő magyar médiapiacnak és a teljes kommunikációs szakmának” – olvasható a szövetség legutóbbi közleményében, majd így zárják soraikat:

Az MRSZ ezzel együtt bízik abban, hogy hosszútávon ez a különadó végérvényesen kivezetésre kerül, ugyanis csak egy hatékonyan prosperáló reklámipar tudja erősíteni a gazdaságot.

Fotó: Ceyda Çiftci / Unsplash