Dokumentumok - Kardos Gábor: AdExpect 2023 – Felfele vagy lefele? Felmértük, mutatjuk!

Zártkörű dokumentum-gyűjtemény az IAB Hungary tagjai számára.

Március 23-án délután online tartottuk az idei év első IAB Caféját, amely egyszerre szólt a múlt évi reklámköltésről, a piac jövőbeli kilátásairól, és a polikrízisről, amiben jelenleg is navigálunk. Az eseményen Kardos Gábor, az IAB Hungary elnökségi tagja az AdExpect 2023 kutatás eredményeit mutatta be, amely immár nyolcadik éve azt vizsgálja, hogy mire számítanak a digitális piacon a hirdetők, ügynökségek, médiatulajdonosok és szolgáltatók. Előadásában az alábbi jelenségekre, várakozásokra hívta fel a figyelmet:

  • A megkérdezett piaci szereplők 2023-ra 10,4 százalékos növekedést várnak a teljes piacra és 3,9 százalékosat a hazai szereplőkre vonatkozóan. Ez az eddig mért legalacsonyabb várakozás az AdExpect történetében.
  • A válaszadók a legnagyobb mértékű változást az audio területen várják, melyet az instream videó és a programmatic open market követ. Idén először a videót két kategóriára bontottuk. Ennek következtében az outstream videó kicsúszott a top5-ből, az instream videó irányában azonban jól látható az egyre nagyobb az érdeklődés.
  • A kutatásban résztvevők szerint 2023-ban az adat alapú megoldások, a viewability és az AI általános térnyerése lesznek azok a trendek, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolják a piacra.
  • A válaszadók az állami költések idei várható hatását nulla körülire teszik.
  • A Tiktok display és a TikTok influencer területeken becslik a legnagyobb költésnövekedést.
  • A válaszadók érzékelése szerint kiugróan a legnagyobb negatív hatást munkahelyeikre a recesszió és az infláció gyakorolják. A polikrízis hatásai közül a legerősebben a megnövekedett költségek, a munkavállalói bérnyomás és a rekrutációs nehézségek jelentkeznek.
  • Bár a reklámpiac egészét a válaszadók közel kétharmada gyengébbnek érzékeli, a válaszadók 62 százaléka pozitív várakozásokkal tekint az idei évre.

Az IAB Reklámköltés Café részletes összefoglaló beszámolóját ide kattintva éritek el, Novák Péter AdEx 2022 – Milyen volt a digitális reklámpiac? című előadásának prezentációját itt tudjátok lapozgatni.