Dokumentumok - Novák Péter: AdEx 2022 – Milyen volt a digitális reklámpiac?

Zártkörű dokumentum-gyűjtemény az IAB Hungary tagjai számára.

Március 23-án délután online tartottuk az idei év első IAB Caféját, amely egyszerre szólt a múlt évi reklámköltésről, a piac jövőbeli kilátásairól, és a polikrízisről, amiben jelenleg is navigálunk. A 2022-es digitális reklámköltésre vonatkozó számokat Novák Péter, az Adex munkacsoport vezetője mutatta be, aki mindezek előtt arra emlékeztetett, hogy a tavalyi tulajdonképpen ünnepi év volt, mivel 25 éves lett a hazai digitális reklámpiac. Előadásában az alábbi változásokra hívta fel a figyelmet:

  • 2022-ben 162,5 milliárd forint volt a digitális reklámköltés, ami 4,2 százalékkal haladta meg a 2021-es értéket.
  • Az előző évhez képest a 2022-es digitális reklámpiacon történő változások egyik faktora az addig jelentős állami és politikai költések csökkenése volt. Emellett a Covid alatt felpörgött digitalizáció valamelyest lassult, ami jól látszik az e-kereskedelmi szektor dinamikáján is.
  • A költések legnagyobb szegmense továbbra is a display a maga 82,1 milliárd forintos piacméretével, amely 3 százalékos növekedést követően állt elő 2022-ben.
  • Tavaly 24 százalékkal bővült a programmatic költés, amely a display szegmens 16 százalékát tette ki 7,3 milliárd forinttal.
  • A digitális audio szegmens tavaly 121 százalékkal ugrott meg, az itt realizálódott költés 2022-ben 425 millió forintot tett ki.
  • 2022-ben is a globálisok tették zsebre a digitális költés 66,1 százalékát, szemben a 2021-es 65,3 százalékkal.
  • A NORI bevallásban résztvevő kiadóknál 2022 második negyedévétől kezdődően drasztikusan csökkentek az ügynökségi bevételek. A MAKSZ önbevalló nagy médiaügynökségek azonban 5 százalékos éves költésnövekedést jeleztek.

Az IAB Reklámköltés Café részletes összefoglaló beszámolóját ide kattintva éritek el, Kardos Gábor AdExpect 2023 – Felfele vagy lefele? Felmértük, mutatjuk! című előadásának prezentációját itt tudjátok elolvasni.