A Gemius végzi a digitális közönségmérést

Megosztás

A DKT Közgyűlése a Gemiust választotta a magyar digitális forgalom- és közönségmérés szolgáltatójának. Így 2018 januárjától a korábbi szolgáltatóval köt újabb szerződést a Digitális Közönségmérési Tanács (DKT). A 2016 őszén kezdődött pályázati folyamatban a fő cél a minőségi adatszolgáltatás megtartása és az új technológiákra való nyitottság biztosítása volt.

2017. május 30-án döntött a DKT Közgyűlése arról, hogy a Gemius OverNight napi adatszolgáltatását választja a következő időszak alapvető online, digitális közönségmérési megoldásaként. A pályázat során 3 versenyző tett érdemi és értékes ajánlatot, melyet a TNS-Mediameter és az Ipsos-Dotmetrics ajánlatok előtt nyert meg a lengyel központú kutatócég. Az új szolgáltatásról szóló megállapodást még pontosan meg kell szövegezni, fogalmazni és az új eszközöket tesztelni kell a bevezetésük előtt.

A piac számára teljes újdonságot fog jelenteni, hogy 2018 januárjától a televíziós méréssel azonos módon már másnap rendelkezésre állnak majd az egyes mért eszközökön (domainen, streamen) a közönségadatok. Mindezek mellett megújul a nyilvános forgalommérési felület, könnyebb és rugalmasabb adminisztrációs kezelő áll majd a felhasználók rendelkezésére. Új eszközként kerül bevezetésre – bizonyos technikai korlátok mellett – a mobilpanel szolgáltatás, valamint a videoforgalom mérését támogató technológia.

Számos eleme nem változik a szolgáltatásnak, így továbbra is multiplatform mérés lesz (desktop, mobil, tablet forgalmakból áll össze a teljes közönség); BPS módszertannal kerülnek számításra az egyes forgalmi egységek és a NOK mérése lesz az alapozó információs forrása a digitális eszközhasználatnak.

A pályázat erős eleme volt annak a rendszernek a kialakítása, amely képes a médiatulajdonosok és a hirdetők/ügynökségek programozott értékesítési rendszereibe adatokat szolgáltatni (feltehetően 2018-ban kerül bevezetésre).

A mai döntés után a következő időszak az aprómunkáról szól, mert egyszerre kell elkészíteni a következő időszak keretszerződését valamint az új megoldások tesztelését. Ezen lépésekkel őszig kell végezni annak érdekében, hogy egy komplett csomagot tudjon minden DKT tag/vevő elfogadni még a korábbi megállapodás lejárta előtt” – mondta el Máth András, a DKT elnöke.

A Digitális Közönségmérési Tanácsról

A Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) a magyar digitális ipar főbb képviselői által irányított iparközi szervezet (JIC), melynek fő célja, hogy a mindenkori adatszolgáltató kutatócég eredményeit a felhasználók felé szállítsa, az ő érdekeit képviselje. A szolgáltatás a magyarországi digitális médiumoknak a 15 év feletti lakosság körében történő web, mobil (app és web), tablet és video forgalom- és közönségmérésének elkészítését tartalmazza. A szervezet jelenleg 55 média, ügynökség és kutató tagját szolgálja ki.