Két fókuszterülettel indul az IAB HR-es projektje

Megosztás

A HR kiemelten fontos, ám egyre nehezebb terület a digitális reklámpiacon. Ezért nyitott az IAB ebbe az irányba. Az első találkozóra október végén került sor.

A találkozón az IAB Hungary oldaláról Máth András ügyvezető igazgató és Sopov István elnök vett részt, akikkel iparági – ügynökségi és médiaoldali – HR-esek osztották meg a gondolataikat egy kötetlen találkozó keretében.

A megjelentek részéről egyetértéssel találkozott az a feltevésünk, hogy a HR egyre élesebb kérdés a digitális piacon, ugyanakkor sok esetben még az alapokkal kell foglalkozni, hiszen – furcsának tűnhet, de – még mindig sok olyan vállalkozás van akár a mi iparágunkban is, ahol nincs vagy csak nemrég óta van dedikált HR-szakember.

Az első lépés tehát a kevésbé adminisztratív, a nyugati piacokon használt people and culture tartalom meghonosítása, a felsővezetők felé való képviselete, a HR digitális piacon elfoglalt és elvárt helyének tisztázása lehet. Ezt a feladatot az IAB nem tudja átvállalni maguktól a szakemberektől, ám platformot, támogatást adni ehhez mindenképpen szándékában van.

Konkrét első projektként merült fel emellett a digitális reklámpiacon használt pozíciónevek azonosítása, egységes(ebb) elnevezések kínálata, a pozíciók tartalmának definiálása. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy a különböző cégeknél más és más nevek alatt látják el ugyanazokat a funkciókat, ami nehezíti a vállalatok közötti információcserét, a piaci tájékozódást (munkavállalói és munkaadói oldalról egyaránt), a képzésekhez és a pozíciók betöltéséhez szükséges tudáselemek beazonosítását.

Ezen első lépéseken túl a jövő év feladata lehet egy iparági cenzus, azaz az IAB égisze alatt mérné fel a digitális piac, hogy hányan, milyen pozíciókban dolgoznak az érintett cégeknél, és benchmarkokat lehetne képezni bizonyos kulcsfontosságú HR-mutatókra is.

Fontos teendőként merült még fel a felsőoktatással való kapcsolatépítés. Az egyik első lépés effelé a legjobb szakdolgozatok versenye. Emellett például a gyakorlati szemléletű tananyagok és ezáltal aktuális tudás biztosítása az oktatók felé szintén kulcsfontosságúnak tűnik.

Ha az IAB Hungary valamely tagvállalatánál dolgozol, és érintett vagy a HR-témában, csatlakozz HR-es csoportunkhoz: https://goo.gl/forms/9iQAluRNXqgEAcPs1