Egy éves az OverNight: helyzetkép és tapasztalatok

Megosztás

Egy évvel ezelőtt, 2018. március 1-jén egy újabb mérföldkövéhez érkezett meg a hazai digitális közönség- és forgalommérés. A napi szintű közönség-összetételi adatok szolgáltatásával immáron lehetővé vált, hogy ne csak havi, hanem heti, illetve napi szinten is követhetővé váljon, hogy a különféle digitális tartalmakat kik és milyen volumenben fogyasztják.

coffee_ON-1Az OverNight evolúció újdonságai a korábbi módszertanokhoz képest:

  • pontosabb Real User eredmények és
  • aktív időmérés – a hangsúly immár a fogyasztók figyelmének mérésén,
  • elkülöníthető munkahelyi és otthoni PC-s tartalomfogyasztás
  • összehasonlíthatóbb kiadói teljesítmények az új  filtereknek köszönhetően és
  • flexibilis platformot biztosít a piaci változások dinamikus lekövetéséhez

Mi történt az elmúlt 1 évben?

  • 365 álmatlan éjszaka a Gemius szerverei számára, hogy már másnapra a reggeli kávé mellé friss adatokkal szolgáljanak 🙂
  • 45 000-szer nyitottak meg napi és 6000 alkalommal havi fájlokat elemzésre az ügyfelek, ami nagyságrendileg 4 terabyte adatmennyiség, összevetve ez kb. egy 2,5 hónap (ami egy erősebb balatoni szezon) hosszúságú  mozifilmnek megfelelő
  • Havonta átlagosan 3900 alkalommal látogatták meg a kollégák a Rating felületét a dkt.hu weboldalon, ami 2018-as induláshoz képest teljesen stabil érdeklődést mutat, megörökölve az egykori OLA elsődleges közönségét
  • 330+ tréning résztvevő kapcsolódott be a munkába és
  • 2,5-szeresére növekedett a havi aktív gemiusExplorer felhasználók száma 2018 márciusától, immár havi 220 fő feletti az aktív elemzők száma.

Hogyan változott az elmúlt egy évben, és hogy néz ki jelenleg a hazai netezők csoportja?

A hazai internetező populáció csekély mértékben ugyan, de nőtt az elmúlt egy évben, és immáron közel 6,2 millió havi netezőt tesz ki a mérete. A bővülés üteme főként az 50 év felettiek növekvő bekapcsolódásának köszönhető, körükben 150 ezerrel több internetezőt találunk most, mint egy évvel ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy a netes populáció növekedéséért 80 százalékban az 50 év felettiek felelnek.

A teljes populációhoz képest még mindig dinamikusabban nő a mobil eszközről netezők száma, ami az elmúlt hónapokban átlépte az 5 milliós létszámot, a növekedés itt is főként az 50 év felettieknek köszönhető, a növekedés közel feléért felelősek. A mobiltelefonon vagy tableten való netezés ugyanakkor továbbra is jellemzőbb a fiatalabb korcsoportokra: a tabletről netezők harmada, a mobiltelefonról netezők 31 százaléka 15-29 év közötti, míg ugyanez a korosztály az összes netező negyedét teszi ki. Hasonló súlyponteltolódás fedezhető fel a különböző eszközökön való időtöltés alapján, a mobil eszközön eltöltött idő nagyobb része esik rájuk, mint az össz-netezési időből való részesedésük.

Internetes forgalmak az ON fényében

Az OverNight bevezetése óta eltelt 1 évben a 6 millió hazai netezőből naponta átlagosan 4,4 millióan látogatták a mérésben szereplő oldalakat, akik naponta fejenként átlagosan 1 óra 47 percet töltöttek tartalomfogyasztással. Az elmúlt 1 évben a hazai netezők összesen valamivel több, mint 100 milliárd oldalletöltést produkáltak (naponta egy felhasználó átlagosan 63-at). 2018 és 2019 márciusa között a hazai netezők összesen 10 billió másodpercet töltöttek az interneten, ami még évekre átszámolva is tetemes idő: 323 ezer évnek felel meg (körülbelül ennyi évvel ezelőtt jelent meg a Homo sapiens).

Gregor Anikó-Varga Zoltán