131 CMP sikerrel átment az IAB megfelelőségi tesztjén

Megosztás

CMP Validator eszközt tett közzé a IAB Europe. A Chrome kiegészítőként futtatható szoftver bármely weboldal CMP-analízisét el tudja végezni, és többek között jelzi, ha az adott implementáció nem felel meg a TCF követelményeinek.

Az IAB Europe november 21-én jelentette be, hogy immár publikusan elérhető az általa fejlesztett Consent Management Platform (CMP) Validator Tool. A szervezet egyúttal közzétette az eszközzel végzett első felmérésének eredményét, melynek keretében azt vizsgálták, hogy regisztrált CMP-k megfelelnek-e a Transparency & Consent Framework (TCF) előírásainak.

Az IAB által kidolgozott TCF keretrendszer segítségével a weboldalak automatizáltan menedzselhetik felhasználóik adatkezelési preferenciáit, miközben a General Data Protection Regulation (GDPR) és az ePrivacy Directive (ePD) előírásainak is megfelelnek. A megoldás lehetőséget biztosít a kiadók, a technológiai megoldásszállítók és a hirdetők számára, hogy következetesen kommunikálhassanak a végfelhasználóval az adatok felhasználásának módjáról, valamint lehetőséget biztosítanak a panasztételre.

A gyakorlatban a hozzájáruláskezelési platformok (CMP) gyűjtik össze, tárolják, illetve adott esetben megosztják a hozzájárulási információkat a hirdetési ökoszisztéma egész területén. Ezért a CMP-knek kulcsszerepe van a GDPR betartása és az átláthatóság biztosítása terén.

Az elmúlt öt hónapban a megfelelőséget vizsgáló TCF Compliance Team azon dolgozott, hogy validálja a regisztrált CMP-ket. E feladat ellátására fejlesztették ki a CMP Validator Toolt, ami ellenőrzi a TCF műszaki specifikációjának végrehajtásával kapcsolatos információkat, ideértve a CMP API-tól visszaadott adatokat, valamint a jóváhagyási karakterlánc tartalmát. A Validator lehetővé teszi bármely CMP kézi ellenőrzését számos általános megfelelőségi szempontból, és jelzi, ha a CMP működése nem felel meg a TCF műszaki specifikációinak, illetve szabályzatainak.

Az IAB Europe már 150 CMP-t vizsgált meg az eszközzel, közülük 131 megfelelőnek bizonyult. Ők megkapták a “TCF v1.1 Complaint Seal”-t, továbbá felkerültek a hivatalos CMP listára.