Online videós kutatás az IAB Europe-tól

Videó

Megosztás

Az IAB Europe és a PubMatic közös kutatása a digitális videós hirdetési szegmens állapotának bemutatása mellett becslést is tartalmaz a következő időszakra vonatkozóan. Az eredmények azt mutatják, hogy az online videóban óriási potenciál rejlik, ugyanakkor a mérési megoldások terén a hirdetőknek még mindig hiányérzetük van.

The State of Online Video Advertising in Europe címet viselő kutatás szerint abszolút megvan a hirdetői nyitottság a digitális videós megoldások irányába, és különösen az olyan feltörekvő formátumok az izgalmasak, mint a connected TV (CTV). A felmérés során 31 európai piac 140 márka- és ügynökségoldali szakemberét kérdezték meg, és a válaszokból kiderült, hogy:

  • a digitális médiavásárlók átlagosan a költésük 36 százalékát költik videós reklámokra (a televíziós formátumok ebbe nem számítanak bele),
  • a leggyakrabban mobil webes formátumokat használnak, a megkérdezettek negyede a digitális büdzséje több mint 61%-át költi ilyen videós megjelenésekre,
  • kétharmaduk költ CTV megjelenésekre, ugyanakkor ezek egyelőre kisebb összegek.

Hitehs Bhatt, a PubMatic szakembere elmondta: a médiavásárlók azért lelkesednek a CTV hirdetési lehetőségekért, mert ezen a csatornán keresztül költséghatékonyan lehet elérni azokat a célcsoportokat, amelyek már egyre kevesebb hagyományos televíziót néznek. Ez vonzó a nagy márkák számára, emellett viszont lehetőséget kínál azon kisebb hirdetőknek is a televíziós megjelenésre, akiknek a lineáris világban ez nem volt reális lehetőség.

A kutatás arra is kitért, hogy mi alapján döntenek a hirdetők és ügynökségeik az SSP-k között, amikor azokon keresztül ugyanazt a programmatic video inventory-t lehet elérni. A többség számára a KPI-ok az elsődleges döntési tényezők, amit a költségek és az adatok felhasználási lehetőségei követik.

Miközben egyre több hirdetési pénz áramlik digitális videóba, továbbra is vannak megoldandó kérdések. A cross-screen mérés hiánya a megkérdezettek 46%-a szerint a legnagyobb akadály, és 57% kifejezetten azokat a formátumokat keresi, amelyeket jól lehet mérni. A mérési hiányosságok ellenére a válaszadók 23%-a cross-screen kampányokat tervez, amelyeknek a TV-s megjelenések is részei.

A kutatás letölthető az IAB Europe honlapjáról.