„Az influencer marketing a perifériáról egyre közelebb kerül a középponthoz a médiatervezésnél”

Megosztás

Amíg 5-6 évvel ezelőtt a kampányoknak legfeljebb egyik eleme volt az influencer marketing, addig ma sok esetben már a socialmedia-kampánytervezés elengedhetetlen eleme; a márkák és az influencerek hosszú távú elköteleződése pedig egyre jellemzőbb – mondta Keresztessy Zoltán, a Post For Rent marketing és üzletfejlesztési vezetője, akivel többek között az influencer marketing idősebb generációkra gyakorolt hatásáról és az üzleti típusú influencerekről beszélgettünk, miközben szóba került az is, hogy már Magyarországon sem csak a követők száma a legfontosabb mutató.

A Z generáció – illetve közvetetten az Alfa – érdeklődése jelentősen csökkent a tradicionális kommunikációs csatornák iránt. Érdemes egyáltalán az influencer marketing mellett más csatornát bevetni náluk?

Ez nem egy hirtelen jövő csökkenés. Már az Y generációval elkezdődött, és ahogy folyamatosan jelennek meg újabb és újabb digitális csatornák, úgy vesznek ki olyanok, amelyekre már nincs annyi időnk figyelmet fordítani. Nem lehet azonban mindegyik csatornát elfelejteni, hiszen a munkába autózásnál a rádiót még mindig hallgatjuk és kapcsolgatjuk, hiába van Spotify.

Mekkora az influencer marketing potenciálja az idősebb generációk elérésében?

A TikTok három éven belül 50 százalékos növekedést vár, ami nem kizárólag a belépő Alfákból adódik össze; és az a tendencia, hogy rövidebb tartalmakat fogyasztunk, átragad az Y és az X generációra is. Fontos tényező, hogy a Z generáció egyelőre még inkább a szülőktől függ. A szülőktől, akik látni akarják, hogy a gyerekeik milyen tartalommal találkoznak, és ha azok meg akarnak vásárolni pl. egy sneakert, amit egy influencernél láttak, akkor a szülők meg fogják nézni az adott tartalmat. Innentől kezdve pedig az influencer marketing már nemcsak az Alfa vagy Z generációra hatott, hanem a szülők generációjára is.

Az a kérdés is felmerül, hogy ki számít influencernek. Csonka András egy jó példa: ő is influencer, de egyébként tévés személyiség, színész és énekes – azt gondolom, hogy az ő követőbázisa nagy valószínűséggel nem a Z generációból tevődik össze, viszont mindenki ismeri a nevét. Ezenkívül ott vannak az üzleti típusú influencerek is, akik egyre többször jelennek meg a hitelesség jegyében, mint pl. a Nődokik, Hevesi Kriszta vagy Dr. Zacher Gábor.

A Coca-Cola és a Post For Rent közös kampánya során kiemelkedően kreatív tartalmak készültek, amelyekben több, különböző stílusú influencer is a saját képére formálhatta a márka üzenetét. A tartalmak közel 1 millió elérést generáltak.

A 2023-as AdEx riport szerint a hazai influencermarketing-költés 6,2 milliárdot tett ki. Nagyobb vagy kisebb összegre számítottatok?

A piac szerkezetét tekintve és az alapján, amit mi látunk a partnereink költési hajlandóságánál, egy kicsit kisebb összegre számítottunk. De ez az adat elsősorban 2025-ben lesz érdekes, amikor már lesz összehasonlítási alap a 2024-es évvel, és amikor az influencermarketing-költés elkezd elkülönülni a PR- vagy socialmedia-költésektől, ahová sok esetben még sorolják.

Merre tart most a hazai influencer marketing?

A Post For Renttel nem csak a hazai fronton vagyunk érdekeltek. Összesen 11 országban van olyan partnerügynökségünk, akik az általunk kidolgozott knowhow-n alapuló szoftvert használják, és ennek köszönhetően meghatározó szereplők az adott régióban. Így a nemzetközi trendek mellett különböző kultúrájú és érettségi szinten lévő piacok sajátosságait is látjuk. Minden országban vannak olyan aspektusok, amelyek eltérnek azoktól a globális sztenderdektől, amik meghatároznak egy iparágat.

Már itthon is egyre jellemzőbb, hogy az ügynökségek a kampányok összeállításánál nemcsak a tartalomgyártók neveire, hanem az eredményekre is fókuszálnak, és igyekeznek adatalapú döntéseket hozni. Magyarországon is felismerték, hogy nem minden a követők száma, hanem az is fontos, mennyire tudja az influencer bevonni, aktivizálni a saját követőit.

Van olyan márka-együttműködésetek, amely valamiért nagyon sikeres volt, és ezért szívesen kiemelnéd?

Nagyon sok kampányunk van, nehéz választani, de a 2023-as Burger King együttműködést mindenképpen kiemelném, mert igazán formabontónak számít – bár külföldön is vannak hasonló márka-együttműködések. Itt az influencerek már a koncepció kezdetétől részt vettek a termékfejlesztésben is: így készült két Valmar King szendvics és köré egy több hónapos integrált kampány. De említhetjük a Sky Showtime, az HBO (Max) vagy a Coca-Cola együttműködéseinket is.

@postforrent_hu 🍔Izgalmas kampány zajlott le a Burger King és a Valmar együttműködésében, amin keresztül megalkották a Valmar King burgert! Reméljük sokan megkóstoltátok!❤️ #postforrent #dreambigger #burgerking ♬ eredeti hang – Post For Rent

Milyen trendek várhatók a jövőben az influencer marketing területén?

Bár még mindig az Instagram-poszt az egyik legnépszerűbb megjelenési kategória, mégis leginkább a rövid videós tartalmak tarolnak nemzetközi viszonylatban és itthon is. Nem véletlen, hogy ebben a TikTok abszolút élen jár – az influencerek, akik multiplatformon jelennek meg, nem is tudják megkerülni ezt a csatornát és formátumot, mivel a Z generáció mellett egyre inkább a többi korcsoport is erre fogékony.

De az is jól látható, hogy a márkák már hosszabb távra köteleződnek el, és egyre jellemzőbb, hogy influencereket választanak social media nagykövetnek nemzetközi és hazai fronton egyaránt. A harmadik trend pedig az, hogy a médiatervezésnél az influencer marketing a perifériáról folyamatosan közelebb kerül a középponthoz: amíg 5-6 éve a kampányoknak volt egy social „lába”, addig ma már komplett socialmedia-kampánytervezés zajlik influencerekkel, és mellette más médiumban elhelyezett megjelenés is látható. Bízunk abban, hogy a márkák egyre inkább felismerik, hogy erre érdemes haladni.

Kapcsolódó: