Böngészés reklámok nélkül? – A Lost and Found munkacsoport bemutatkozik

Megosztás

A reklámblokkolás jelenleg az egyik legjelentősebb kihívás a digitális kommunikációs piac számára. A jelenség vizsgálatára, megértésére munkacsoport is alakult az IAB Hungary keretein belül, amelyet Ambruszter Géza vezet. A szakemberrel készült interjú jelent meg a Digitalhungary-n, a munkacsoport bemutatkozása pedig alább olvasható.

ageza_300
Ambruszter Géza

Esernyőről és potyautasokról

Ha megkérdezzük az embereket, nagy többségük panaszkodni fog a minden csatornán rázúduló reklámokra és önmagát reklámkerülőnek fogja tartani. Az online marketing pechje más csatornákhoz képest, hogy ezt a reklámkerülést technológiailag is lehet támogatni.

Mivel a digitális média életünk meghatározó része lett, így a digitális reklámokkal való találkozás is az lett. Ezért szinte természetes, hogy létrejöttek olyan szoftverek, amelyek kiszűrik a reklámokat és/vagy meggátolják, hogy az automata rendszerek információkat gyűjtsenek rólunk. Ahol gyakran esik az eső, ott előbb-utóbb esernyőt is lehet kapni.

Csakhogy ez így nem a teljes kép. Mert bőrig ázni persze (általában) nem jó, de az eső azért hasznos. Öntözi a növényeket, tisztítja a levegőt és a város utcáit, táplálja vizeinket így részben ivóvizünk is ebből van… És nyilván vannak beázások meg árvizek, de azért összességében az eső mégis jó dolog” – mondja Ambruszter Géza, a Lost and Found (adblock) munkacsoport vezetője.

Miközben a szakma számára egyértelmű, hogy mi a reklámok haszna a fogyasztók számára, utóbbiak edukációja óriási feladat. Pedig az érvek látszólag egyszerűek: a reklám fontos információforrás mind a márkák újdonságait, mind az aktuális akciókat tekintve, emellett bevétel a tartalomtulajdonosok számára, akik éppen ezért tudják ingyenesen adni a tartalmaikat.

Tehát az esős hasonlat nem volt teljesen jó, hiszen ha én esernyőt használok, akkor az nem gátolja meg az esőt a hasznos tulajdonságainak a kifejtésében. Ha viszont sokan, netán mindenki adblockert használna, akkor olyan mértékben lezuhannának a hirdetési bevételek, hogy sok tartalom megszűnne, a net bizonyos szegletei üresebbek, unalmasabbak lennének. Vagyis az adblockoló használata sokkal jobban hasonlít a jegy nélküli utazásra. Olyan szolgáltatást vesz valaki igénybe, amiért ő nem, de a többiek fizetnek. Tömegközlekedés esetén pénzzel, digitális tartalomfogyasztás esetén a figyelmükkel, az erre fordított idejükkel. Egy-két nem-fizetőt elbír a rendszer, de ha ez tömegessé válik, akkor bizony járatok szűnnek meg” – folytatja a fenti gondolatmenetet Ambruszter Géza.

A Lost and Found munkacsoport tagjai

Géza már minden oldalról vizsgálhatta a piaci trendeket. Pályafutását hirdetői oldalon kezdte, dolgozott a Magyar Telekomnál és a Telenornál egyaránt. Ezt követően ügynökségi oldalra váltott: az OMD, a ZenithOptimedia, majd a Carnation munkatársa volt, utóbbinál Head of Media pozíciót töltött be. 2011 júliusától a Gemius magyarországi vezetője. Az IAB Hungary Lost and Found munkacsoportját 2016 nyarától irányítja.

A munkacsoporthoz eddig csatlakozott tagok:

 A munkacsoport céljai

A munkacsoport arra vállalkozik, hogy részleteiben foglalkozzon a hirdetésblokkolás jelenségével. Feltérképezze, hogy hol tartunk most Magyarországon (hányan és hogyan használnak reklámblokkolókat), hogyan jutottunk el idáig (milyen okai vannak a hazai használatnak), és hogyan alakulhat a jövőben a helyzet (folyamatos mérés, trendek figyelése és javaslatcsomag kidolgozása az reklámblokkoló-használat mérséklésére). “Hiteles információforrás szeretnénk lenni a piac minden szereplője számára“, zárja gondolatait a munkacsoport vezetője.

Az Ambruszter Gézával készült friss interjú a Digitalhungary.hu-n olvasható!