Úton a sztenderdizálás felé – A Viewability munkacsoport bemutatkozik

Megosztás

Bódi Tamással, a Viewability munkacsoport vezetőjével nemrégiben interjú készült a Digitalhungary-n, alább pedig bemutatjuk őt, a munkacsoportot, az eddigi eredményeket és a közeljövő céljait.

Az elmúlt években egyre több hazai piaci szereplő tesztelt és alkalmazott viewability (digitális display láthatóság) méréseket. Az IAB Hungary tavaly mérési útmutatót publikált. Korábbi munkacsoportja az akkor tapasztalható mérési diszkrepanciák miatt nem javasolta a láthatósági mutató elszámolási alapként való használatát.

Azóta fejlődtek az eszközök, tovább terjedt az programozott és általában az adview alapú médiavásárlás. A programozott rendszerek DSP oldalon egyre inkább beárazzák, az SSP oldal is lehetővé teszi a kínálat monitorozását. A vásárlói oldal egyre többször értékeli láthatósági értékek mentén a kínálatot. A médiaértékesítők igyekeznek inventory-jukat optimalizálni, szeretnék megelőzni kínálatuk értékének inflálódását. A piac közös érdeke konszenzus elérése a mérési sztenderdek, megoldások, elszámolások terén” – foglalja össze a helyzetet Bódi Tamás, a munkacsoport vezetője.

boditomi

A Viewability munkacsoport tagjai

Tamás pályafutása elején kiadói (HVG, Ringier) és ügynökségi (PHD, MindShare) oldalról egyaránt jelentős elemzői tapasztalatot gyűjtött. Később az Origónál felelt a médiaértékesítést támogató kutatói és innovációs tevékenységért, a kapcsolódó területek (adat, inventory, forgalomterelés) stratégiájának kialakításáért. 2015-től a Central Médiacsoportnál lát el hasonló feladatokat innovációs vezetőként. Részt vett a Hoppex létrehozásában, a korai fázistól kezdve különböző viewability tesztek és mérések koordinálásában.

Jelenleg Tamás irányítja az IAB Hungary Viewability munkacsoportját, melynek tagjai:

A munkacsoport működésének célja

  • a viewability sztenderd megerősítése és elterjesztése,
  • a mérési eszközök feltérképezése,
  • a közösen elfogadott mérési módszertan kijelölése,
  • technikai útmutató a pontosabb mérésekhez,
  • a viewability elszámolási alappá válásának vizsgálata

A munkacsoport programja

A piacon jelenleg található mérési eszközök jelentős részének felmérése megtörtént. Továbbra is nagymértékű különbségek tapasztalhatók ott, ahol azonos felületre/zónára/kampányra több mérés is rendelkezésre áll. Ezzel párhuzamosan elkezdtük összegyűjteni az egyes mérési szolgáltatókról rendelkezésre álló információkat, például technológiai jellemzők, mintavételi arány, technológiai korlátok. Ezek között ugyanis sok olyan tényező lehet, amely magyarázatul szolgálhat a mérések közti különbségekre” – mondja Bódi Tamás.

A mérési eljárások közti jelentős eltérést magyarázó tényezők felmérésére alkalmas mérési tesztet szeretnénk végezni. Folyamatban a mérési koncepció, a szolgáltatóválasztásból fakadó diszkrepanciát elkülönítő tesztelési dizájn kialakítása. Egyelőre még több lehetséges irányon gondolkodunk. A teszt eredményeit egyrészt össze tudjuk vetni a mérési szolgáltatókról gyűjtött információkkal, másrészt fel tudjuk használni esetleges javaslataink kidolgozásánál” – teszi hozzá.

A Viewability munkacsoport a tervek szerint a mérési tesztek tapasztalatainak felhasználásával javaslatot tud tenni a sztenderd mérési módszerre/módszertanra.

A Bódi Tamással készült friss interjú a Digitalhungary.hu-n olvasható!