Mérjük fel együtt a hazai programmatic kínálatot!

Megosztás

Az IAB Hungary Programmatic munkacsoportja elkészíti a PiacTÉR-KÉP-et, amelyet aztán rendszeresen frissítenek is. Alább elmondjuk, mi ez, és miért lesz nagyon jó a piacnak!

A PiacTÉR-KÉP projektet Vándor Attila, a munkacsoport vezetője mutatta be az Evolution konferencián. Ennek az a célja, hogy  egy helyen, mindenki számára hozzáférhetően összegyűjtse, hogy milyen privát programmatic inventory érhető el a hazai médiában. A kezdeményezés segíteni kívánja az információhiányból eredő vásárló oldali gátak leküzdését.

Az első hazai programmatic kutatásból ugyanis az derült ki, hogy miközben nagy az érdeklődés és ezzel az elvárások is a programmatic irányában, az információhiány miatt a hirdetőkben vannak bizonytalanságok. Az IAB eddigi tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy a programmatic vásárlás a legtöbb hirdető esetében a nyitott (open auction) piactér tapasztalai alapján tudott tovább fejlődni a privát piacterek (private market places, PMP) irányába.

Az IAB megkezdte az adatgyűjtést a Programmatic PiacTÉR-KÉP felrajzolásához, ehhez önkéntesen bármely hazai médiatulajdonos csatlakozhat. A “térkép” kizárólag olyan lehetőségeket szerepeltet, amelyek minden hirdető számára elérhetőek, és a kiadók részéről publikusak. Ennek értelmében az egyéni megállapodások (private deal-ek) nem képezik tárgyát ezen kiadványnak.

Vándor Attilát, a munkacsoport vezetőjét is megkérdeztük a projektről. Attila elmondta, hogy “a PiacTÉR-KÉP projektre a munkacsoport vásárlói oldalt képviselő tagjaitól érkezett az igény . Az volt a célunk, hogy minél több információt tudjunk eljuttatni nekik a fellelhető hazai programmatic inventory-ról. Tehát a PiacTÉR-KÉP arról szól, hogy még közelebb hozzuk a kiadókat és sales house-okat a hirdetőkhöz, ügynökségekhez.
Könnyen belátható, hogy ha a buyer oldalnak több információja van az egyes inventory típusokról, akkor könnyebben vásárol majd, ezzel is elősegítve a piac fejlődését. Már csak formába kellett öntenie a két ötletgazdának, Yasar Umutnak és Farkas Petinek. Ők vállalták azt is, hogy bizonyos rendszerességgel frissítik és újra kiadják a PiacTÉR-KÉP-et az IAB szokásos felületein.”

Az adatgyűjtő sheetet itt lehet letölteni: Programmatic piacTÉR-KÉP

Ezt kitöltött formában a készítők a [email protected]-ra várják vissza. Ezen az e-mail címen válaszolnak bármilyen kapcsolódó kérdésre, felvetésre is.

Attila Evolution konferencián elhangzott előadását pedig itt tudod megnézni: iab_piacter-kep_evolution_vandor_attila

Kitöltésre fel!:)