Két számjegyű növekedés az európai online piacon

Megosztás

Elérhetőek a friss IAB AdEx adatok, amelyek szerint a videó és a mobil hajtotta a növekedést. Az európai digitális költés 2017 első félévében 11,5 százalékkal 22,2 milliárd euróra nőtt.

Az AdEx Benchmark Study szerint a növekedés szinte teljes egészében a mobilnak köszönhető: a mobil display 45,9 százalékkal bővült, miközben a desktop display 1,4 százalékkal csökkent. Ha a teljes mobilt nézzük, az növekedési ütemét tekintve minden más formátumot maga mögé utasított 41,4 százalékos bővüléssel, amely 7 milliárd eurós költést eredményezett 2017 első felében.

Az online videó bővülése 3,2-szer gyorsabb volt, mint a nem videós displayeké. A költés így 1,7 milliárd eurót tett ki 2017 első felében, ami azt is jelenti, hogy immár a teljes display 20 százalékát adja, aláhúzva ezzel a digitális növekvő szerepét a márkakampányokban. A videó egyébként a programmatic szegmensben is a növekedés egyik kulcstényezőjévé vált 155 százalákos megugrásával.

Ha a display és a search teljesítményét vetjük össze, a display produkálta a nagyobb arányú, 13,1 százalékos bővülést, szemben a search 12,8 százalékos ütemével. A display ezzel 8 milliárd fölé kúszott és a teljes költés 37 százalékát adja, míg a search 48 százalékot tudhat a magáénak. A display továbbra is erős növekedést mutat a kelet-közép-európai régióban: az itt mért 16 százalékos ütem meghaladja a nyugat-európai 12,6 százalékot. Ha nem csupán a display-t, hanem a teljes digitális költést nézzük, akkor is régiónk mutatott nagyobb, összességében 15,9 százalékos emelkedést, szemben a nyugat-európai 10,9 százalékkal.

A kutatást végző IHS Markit vezetője, Daniel Knapp elmondta: “A gazdasági környezet eurozónában tapasztalt stabilitása növelte a hirdetéspiaci kereslet, és az adataink azt mutatják, hogy a más országokban tapasztalt politikai bizonytalanságok sem befolyásolták eddig a növekedést. 2012 óta minden évben 11,5 és 13,1 százalék között alakult az európai digitális költés növekedése, és a legfrissebb adat ismét ebbe a szűk sávba esik. A digitális invesztíció emelkedése részben a többi médiatípusból, BTL eszközökből történő átcsoportosításból, részben pedig új hirdetők megjelenéséből ered. Az adatokból az is kiderül, hogy a digitális reklámpiac szerkezete átalalakul, és belépünk a post-desktop érába.”