A viewability volt a decemberi Hirdetői Klub témája

Megosztás

Októberben indult újra az IAB Hirdetői Klubja, melynek már első találkozóján a kulcstémák között említették a viewability-t. A második ülésen kifejezetten e téma került terítékre. Alább Sólyom Balázs elnökségi tagunk összefoglalóját olvashatjátok a találkozóról.

IMG_1094

Az ősszel újraindult Hirdetői Klub második összejövetelén már egy egészen konkrét téma, a viewability került terítékre. Az elhangzottak alapján jelenleg a helyzet finoman szólva sem kidolgozott, hiszen a hazai környezetben nincs egységesen elfogadott mérés.

Bár mind a Gemius, mind pedig az Adverticum kínál megoldásokat, és médiaoldalon is akadnak saját mérések és tesztek, valamint a nemzetközi háttérrel rendelkező hirdetőknél is megjelenik már egy-egy központi iránymutatás arra vonatkozóan, hogy milyen eszközöket kellene használni.

A viewability kérdéskör leginkább azon cégeket foglalkoztatja, amelyek nem végeznek klasszikus e-commerce tevékenységet, és sokkal nehezebben tudják mérni a hirdetések értékesítésre gyakorolt hatását. A performance esetében továbbra is az automatizált eszközöket és a szegmens alapú hirdetéseket helyezik előtérbe.

A Hirdetői Klub résztvevői körében nagy volt az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy a mérhetőség terén mindenki extra elvárásokat támaszt az online szereplőkkel szemben. Míg egy óriásplakát vagy egy rádiószpot esetében nem kérdőjelezik meg a megjelenések számát, addig az online piacon ez egyre gyakrabban merül fel.

Az offline világgal kapcsolatban más párhuzam is felmerült: ahogyan a tévés csomagok esetében is be kell vállalni a kevésbé hatékony elemeket (éjfélkor vagy reggel 10-kor is megy szpot), úgy a digitális térben is számolni kell a “resztlivel”.

IAB oldalról vállaltuk, hogy körbenézünk más országokban, ahol már megoldottabb ez a kérdés, illetve úgy gondoljuk, hogy érdemes lenne közös tárgyalóasztalhoz ülnie a hirdetői, az ügynökségi és a médiaoldalnak.