Az omnichannel szervezet túl nagy falat egy lépésben

Megosztás

Sólyom Balázs elnökségi tagunk digitális transzformációval foglalkozó vitaindítója nyomán újabb válasz érkezett. Ezúttal Zaránd Miklós, a PwC Magyarország tanácsadási üzletágának Távközlés, Média és Technológia (TMT) iparág vezetője osztja meg gondolatait blogunk olvasóival.

Zarand_Miklos
Zaránd Miklós (PwC Magyarország)

Balázs írásában azzal foglalkozott, hogyan kerülhet a helyére a digitális transzformáció. A siker nem könnyű, és az a bizonyos optimális hely sem triviális, főleg az olyan vállalatok esetében, amelyeknek hosszú története van az offline világban. A cégek hajlamosak annyival elintézni a dolgot, hogy a digitális majd organikusan, szinte magától nő, ám ez halva született gondolat, és a kezdeti sikereket sok esetben csökkenés, kudarcok követik.

Mint írta: „Véleményem szerint azért nem triviális a kérdés, mert nagyon sok különböző területet kell ötvöznie egy ideális online csapatnak – marketing, kommunikáció, sales, BI, ügyfélszolgálat, IT. De a legtöbb esetben vagy hiányoznak egyes alkotó elemek, vagy teljesen szétszórva, más-más fókuszpontokkal működnek. Hogy ezt miért tartom fontosnak? Leegyszerűsítve azért, hogy olyan termékek szülessenek, amelyeket ezen a csatornán egyszerűen lehet hirdetni, érthetően be lehet mutatni, könnyen el lehet adni, lehetőség szerint mindezt automatizált rendszerek segítségével. És ha már vannak ügyfelek, akkor az ő kérdéseikre is tudni kell választ adni; az pedig az egésznek az alapja, hogy mindezt mérni és elemezni is tudjuk, hogy a folyamatosan változó ügyféligényekre és edukáltságra reagálni tudjunk.

Más szóval úgy gondolom, hogyha a digitális sztrádán szeretnénk dinamikusan haladni, akkor a fent említett területek digitális szemlélete elkerülhetetlen, az egy csapatba összefogása pedig ajánlott – hiszen időnként csapaton belül sem töretlen az információ áramlás, nemhogy szervezeteken átívelően.”

Zaránd Miklós elsősorban e gondolatokra reagálva írta válaszát: „Teljes mértékben egyetértek a leírtakkal! A ’legmagasabb hely’ két szempontból is fontos: egyrészt a digitális tevékenységek összefogásáért felelős személynek a vezetőségben kell helyet biztosítani, másrészt a digitális céloknak egyértelműen meg kell jelenniük a stratégiában, annak lebontásában, és az azokból származtatott célokban, kulcs teljesítmény mutatókban. A digitális fejlesztést célzó tevékenységek ugyanis nem tudnak megfelelő külső- és belső motivációs rendszer nélkül beindulni. Például egy vásárló nem fog online vásárolni, ha a boltban olcsóbb a termék, az értékesítési vezető viszont nem fog online-kedvező csomagokat létrehozni, ha a személyes motivációs céljai ezt nem támogatják.

További kihívás még a digitális tevékenységek pontos helyének meghatározása a szervezetben: a jelenleg ideálisnak tartott omnichannel szervezet a legtöbb hagyományos vállalatnak túl nagy falat egy lépésben, ezért érdemes köztes lépésben gondolkodni, amit a szervezet is elbír, de már konkrét mérhető eredményeket tud hozni.”