Egyre több pénz jut digitális videóra

Videó

Megosztás

Megjelent az IAB Europe évenként ismétlődő kutatásának friss hulláma, amely a digitális videóval kapcsolatos hirdetői, ügynökségi és médiatulajdonosi attitűdöket vizsgálja Európa szerte.

A 2016 óta folyó kutatássorozat idei kiadásából kiderül: a hirdetők közel 60%-a használja arra a digitális videó hirdetéseket, hogy a márkáját építse vagy épp versenyelőnyre tegyen szert a piacon, míg az ügynökségi válaszadók 40%-a nyúl ehhez az eszközhöz branding kampányok esetében.

Mostanra a digitális videó mind jobban ki tud lépni a TV mögötti másodhegedűs szerepből, legalábbis a hirdetői válaszok erre utalnak. A márkatulajdonosok egyre inkább építenek a videóra önálló eszközként branding és eladási célok esetében egyaránt. Az ügynökségek és a kiadók pedig az elérés növekedését és a skálázhatóságot várják ettől.

A mobil továbbra is erős hajtóerő, ha a márkaköltések videoszegmensbe áramlásáról van szó. A hirdetők háromnegyede mostanra a videós költések több mint 41%-át a mobil platformra allokálja. 2018/19-ben viszont még csak a hirdetők fele használta videók esetében a mobil platformot.

Az outstream szegmens esetében is bővülés látszik: erre a hirdetők 45%-a költ, a videós büdzséjük több mint 21%-át. Egy évvel korábban még csupán a megkérdezettek 36%-a élt ezzel az eszközzel.

Az eredmények alapján egyre nagyobb szerepet kap a cross-media tervezés. Idén a médiaügynökségi válaszadók azt jelezték, hogy a kampányaik 86%-ában jelenik meg valamiképp a cross-media gondolkodás, szemben az egy évvel korábbi 81,5%-kal. Ugyanakkor a tévét és a digitálist együtt mérni még mindig nehézkes, ezt a vásárlói oldal szakmai és üzleti értelemben is az egyik kiemelt korlátozó tényezőnek tartja.

A digitális videós szegmens fejlődésének és a költés növekedésének egyik katalizátora lehet a jövőben az adressable és connected TV platformok elterjedése. A kiadói oldal kétharmada ért egyet azzal, hogy a connected TV kulcsszerepet fog játszani a következő 12 hónap piaci fejlődésében.

A kutatás és egy interaktív infografika elérhető ezen a linken.

További hasznos olvasmány a kifejezetten a magyar piacra szabott Digitális Videó Tudástár, amelyet az IAB Hungary Videó munkacsoportja adott ki nemrégiben.