2025-re halasztották a junk food reklámok tilalmát Nagy-Britanniában

Megosztás

Az IAB szervezet, tagcégei és iparági partnerei sikeresen lobbiztak a HFSS-tartalmú élelmiszerek és italok digitális reklámozás betiltásáról szóló törvény 2024-es bevezetése ellen, amelyet először Boris Johnson kormánya jelentett be 2020-ban egy egészségügyi törvényjavaslat részeként. A brit kormánylegújabb, december 9-i döntése alapján a magas zsír-, só- és cukortartalmú (HFSS) termékek online hirdetési tilalma 2025. október 1-jén lép életbeolvasható a brit IAB pénteki közleményében.

A tilalmat eredetileg 2023 elején tervezték bevezetni, de már az idei év elején belátta a kormány, hogy az ágazatnak időre van szüksége a felkészüléshez, ezért a törvény bevezetését akkor még 2024-re halasztották. Az új, 2025-ös határidőt a brit IAB már csak azért is üdvözölte, mert a kormány pénteken tette közzé azon szükséges másodlagos jogszabályokat is, amelyek ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy a szabályozó hatóságok részletes útmutatást dolgozhassanak ki a tilalomról, valamint arról, hogy pontosan mi megengedett és mi nem ebben a témában digitális reklámozás területén.

“A kormány döntése egyértelműen mutatja annak megértését, hogy a tisztánlátás elengedhetetlen iparágunk számára ahhoz, hogy hatékonyan betarthassa a HFSS-termékek online hirdetésének tilalmát. A ma bejelentett, új végrehajtási időpont azt mutatja, hogy a politikai döntéshozók figyelnek ránk. Tagjainknak most már több idő áll rendelkezésükre, hogy felkészüljenek a tilalomra, és a kormánytól megkapják az egyértelmű iránymutatást arról, hogy pontosan mi tartozik a tilalom hatálya alá, és hogyan fog ez a gyakorlatban működni” – idézi a közlemény Jon Mew, a brit IAB vezérigazgatójának szavait.

A világ hirdetőit tömörítő WFA megbízásából idén nyáron a Nielsen készített egy gyerekekre vonatkoztatott globális kutatást, amelyből az derült ki, hogy valójában nagyon kevés olyan reklámmal találkoznak, ahol a hirdetett termék a HFSS (high fat, salt and sugar, azaz magas zsír-, só- és cukortartalmú) kategóriába esik. Egészen pontosan a kiskorúakat célzó hirdetések 1,45 százaléka ilyen. Azonban a kutatás eredményeit összefoglaló cikkben, amelyről mi is írtunk, a WFA felhívta a figyelmet: nem arról van szó, hogy a kérdésben lazítani kellene, mivel nagyon fontos, hogy a gyerekek továbbra se találkozzanak sok ilyen reklámmal. De azt kiemelten hangsúlyozzák, hogy a hirdetők világszerte nagy utat tettek meg e téren, és nemcsak a jelenlegi, hanem korábbi kutatások is igazolják, hogy a gyerekek kitettsége a HFSS termékek reklámjainak valójában nagyon alacsony a digitális térben.

Fotó: Robert Owen-Wahl / Pixabay