Útmutatót készített a data clean room használatához az IAB Tech Lab

Megosztás

Az IAB keretei között, non-profit, kutatás-fejlesztési konzorciumként működő IAB Technology Laboratory 2023 februárjában a “Data Clean Rooms (DCR) Guidance” nevű útmutató tervezete mellett “Open Private Join & Activation (OPJA)” néven kiadott egy részletes ismertetőt az újszerű protokoll kapcsán, amely lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy közönségüket first party adatokkal aktiválják személyes adatok kiszivárgása nélkül – az utóbbit különböző kriptográfiai technikák és adatvédelmi technológiák (Privacy Enhancing Technologies, PET) alkalmazásával biztosítják.

Az év első felében a két dokumentumra visszaérkezett iparági észrevételek kiegészítésével és módosításával együtt az IAB TechLab júliusban jelentette meg a data clean room technológia használatához tervezett és véglegesített útmutatóját, így a DCR-szolgáltatók mostantól elkezdhetik a termékek és funkciók létrehozását a saját közönség aktiválásához szükséges interoperabilitási szabvány felhasználásával.

A data clean room használatáról kiadott útmutató az alapvető fogalmak szószedete mellett bemutatja a DCR legfontosabb jellemzőit, rövid esettanulmányokat közöl, a technológiában rejlő lehetőségekről és korlátokról ír, illetve felvázolja az adatvédelem biztosítására használt technikákat. Az augusztusban frissített útmutatót úgy állították össze, hogy minden piaci szereplő világosan átláthassa a DCR és más adatkezelési megoldások közötti különbségeket, illetve részletesen megismerje a háttérben működő kriptográfiai technikákat, és kalkulálni tudjon a működési költségekkel.

Az OPJA-specifikáció iránt érdeklődőknek ajánlott először a DCR-útmutató dokumentumot mint általános alapozót elolvasni. A két dokumentum ugyanis együttesen nyújt útmutatást a DCR-megoldásokat választó vásárlói és eladói oldal számára, hogy lehetővé tegye a vendorok számára a szabványosított és interoperábilis, a személyes adatok védelmét biztosító, közönségaktiválási funkciók létrehozását. Az OPJA-protokollról szóló dokumentumot itt, a Data Clean Rooms (DCR) Guidance névre keresztelt útmutatót pedig a Dokumentumtárunk ezen fiókjában találjátok.

Illusztráció: Elchinator / Pixabay

Kapcsolódó: