MRSZ: A 2023-as médiatorta mérete 6,6, a kommunikációs tortáé 5 százalékkal csökkent

Megosztás

Elkészült a Magyar Reklámszövetség 2023-as média- és kommunikációs piac költéseit felmérő jelentése, az alábbiakban a fontosabb adatok közül emeltünk ki néhányat.

  • A 2023-as teljes MRSZ Médiatorta 351,1 milliárd forint. Az előző évhez képest ez csak nominális növekedést jelent, reálértéken még mindig apadás mutatkozik: a médiatorta mérete 6,6%-kal csökkent. 
  • Költések tekintetében a médiatípusok sorrendje továbbra sem változott: 2023-ban is a digitális volt a legmeghatározóbb csatorna, a teljes médiaköltés 52%-át (globális és lokális együttesen) uralta. Második helyen a tévés reklámpiac (81,1 milliárd forint), harmadik helyen a hazai digitális média (a globálistól elválasztva 62,2 milliárd forint), negyedik helyen pedig a nyomtatott sajtó áll (37,828 milliárd forint). Ezeket követi ötödikként a közterületi piac (31,5 milliárd forint), hatodik helyen a rádiós piac (14,5 milliárd forint) és hetedikként a mozi (3,4 milliárd forint).
  • Az összes médiaszegmens közül a mozi növekedett a legerőteljesebben az elmúlt két évben, tavaly 23,6%-ot, míg 2022-ben 25%-ot. A 2023-as 3,4 milliárdos méretével – legalábbis nominálisan – túlszárnyalta a COVID-válság előtti 3,2 milliárd forintos 2019-es reklámköltési szintet.
  • A digitális reklámköltések összege 182,6 milliárd forint, ami nominálisan 12,4%-os növekedést jelent az előző évhez képest, de reálértéken a globális szegmenshez (+12,1%) hasonlóan csökkenést jelent.
  • Mérések szempontjából a 2023-as év fontos mérföldkő volt az IAB Hungarynál is: először mérte fel a hazai influenszer marketing költések nagyságrendjét, mely további 6,2 milliárd forintot tesz hozzá a digitális reklámköltés méretéhez – ezzel a költéssel együtt pedig a médiatorta mérete 357,3 milliárd volt 2023-ban. Erről a március 26-i IAB Reklámköltés Cafén Novák Péter, az Adex Munkacsoport vezetője részletesen is beszél majd.
  • A 2022-es választások lezajlása óta erős apadás érzékelhető az állam és az állami cégek kommunikációs és média büdzséiben. Így 2023-ban is egyértelműen a versenyszféra kommunikációs ráfordításai mozgatták némileg pozitív irányba a piacot.
  • A 2023-as kommunikációs torta 648,9 milliárd forint értékű. Nominálisan ez is növekedést mutat az előző évhez, de reálértéken 5 százalékos csökkenést jelent.

Az MRSZ idén először a kommunikációs iparágban foglalkoztatottak létszámát is felmérte: 2023 végén az OPTEN adatai alapján ez 114 458 főt jelent, amely a teljes média és a hozzá kapcsolódó tevékenységet végzők, a reklám-, média, PR-, digitális ügynökségek, kutatócégek, rendezvényszervezők foglalkoztatottsági adatait és az ezeknek dolgozó szabadúszó szakemberek számát gyűjtötte össze. Ugyanakkor ez a szám nem tartalmazza a hirdetők oldalán foglalkoztatott, marketinggel, reklámozással foglalkozó szakemberek létszámát. A felmérésből az is kiderült, hogy az iparágban az egyéni vállalkozók, azaz a szabadúszók száma a teljes foglalkoztatotti létszám közel 20%-át teszi ki.

További részletek az MRSZ közleményében olvashatók, oldalukon a társszakmai szervezetek által bemutatott 2023-as torták szeleteiről készült prezentációk is elérhetők.

A digitális reklámköltések múlt évi és idén várható alakulásáról a március 26-i online IAB Reklámköltés Cafén beszélt részletesen Novák Péter, az IAB Hungary Adex Munkacsoportjának vezetője (Adex 2023) és Kardos Gábor,  az IAB Hungary elnökségi tagja (AdExpect 2024).