“2017 őszén nagyon hot topic volt az influencerek megjelenése”

Szaller Dávid

Megosztás

Első alkalommal hirdette meg versenyét a legjobb digitális témájú szakdolgozatok számára az IAB Hungary. Az alapszakos kategória nyertesével, Szaller Dáviddal beszélgettünk.

Miért jelentkeztél a versenyre, mi tetszett meg a lehetőségben?

Több felületen is találkoztam a felhívással: a Corvinus Facebook-oldalán, illetve a média ügynökségnél, ahol dolgoztam, szintén felhívták a figyelmemet a nevezés lehetőségére és bátorítottak is rá. A pályázatra való nevezésem legnagyobb mozgatórugója azonban a kíváncsiságom volt, hogy az alapszakos szakdolgozatomhoz készített influencer témájú kutatásom mennyire állja meg a helyét szakmai szemmel tekintve.

Mi volt a témád, és miért ezt választottad annak idején?

A sztárok és az újonnan megjelenő influncerek szerepe az online térben történő márkázásban volt a témám, a kutatás középpontjában pedig az állt, hogy a márka- és ügynökségi oldal képviselői milyen szempontok alapján és milyen céllal választják ki az adott kampány élére kerülő véleményvezért.

2017 őszén, amikor az alapszakos szakdolgozatom íródott, nagyon hot topic volt az influencerek megjelenése és egyre terjedő használatuk a különböző márkák által. Továbbá akkori médiaügynökségi gyakornoki pozíciómból kifolyólag is sok olyan kampányba láthattam bele, aminek a középpontjában egy véleményvezér állt, legyen szó a klasszikus értelemben vett sztárokról vagy online influencerekről.

Így kézenfekvőnek tűnt egy olyan téma kiválasztása, amelyhez kapcsolódóan szembeállíthatom a véleményvezérek két típusát. Személyes érdeklődésem is volt a kutatás iránt, és a szakszemináriumi vezetőm, Dr. Csepeti Ádám is támogatta az ötletemet.

Mennyire volt könnyű gyakorlati vagy épp elméleti alátámasztást, segítséget találnod a témához? Mennyire sikerült gyakorló szakembereket bevonnod?

A szakirodalmakat tekintve viszonylag kevés, a témához kapcsolódó anyaghoz lehetett csak hozzáférni 2017 őszén, ezek is jobbára a klasszikus sztárokkal történő reklámozást dolgozták fel vagy mutatták be. Pár nemzetközi digitális szaksajtó azonban már aktívan kezdett foglalkozni az influencer jelenséggel, így azokból sikerült sok elméleti alátámasztást nyernem.

Gyakorlati szempontból szerencsére könnyebb volt a helyzetem, ugyanis Tőrös Balázs, a Fastbridge kreatívigazgatója, aki addigra már több influencer kampányt is létrehozott a csapatával, nagyon sokat segített szakmai meglátásaival, a témáról alkotott véleményével, a jövőről alkotott gondolataival. Ezt ezúton is köszönöm neki!

Továbbá több nemzetközi márka brand managerével is folytattam mélyinterjúkat, akiktől szintén nagyon sok hasznos információt kaptam arról, hogy egy márka milyen szempontokat mérlegel egy véleményvezér esetében, mielőtt a kampányuk fő arcává választanák.

Összességében tehát elmondhatom, hogy az anyaggyűjtés során két évvel ezelőtt a gyakorlati példák és praktikák megszerzése egyszerűbb volt, mint a szakirodalmi alátámasztásé, de mára ez biztosan változott.

Függetlenül a témádtól mi az a digitális piaci trend, amit fogyasztóként/leendő szakemberként a legizgalmasabbnak találsz?

Úgy gondolom, hogy az influencer téma továbbra is nagyon előtérben van, de talán látszik már némi lecsengése. Ez azért is érdekes számomra, mert a kutatásom során többen is kiemelték, hogy 1, maximum 2 évet adnak még a nagy influencer hype-nak és hamarosan kidurran a lufi, ám ez egyáltalán nem történt meg, sőt sokkal merészebb és érdekesebb kampányok születtek azóta különböző véleményvezérek támogatásával. Szóval szakemberként, így, hogy azóta is a kreatívügynökségi szférában dolgozom, nagyon kíváncsi vagyok, hogy mekkora jövője van még az influencereknek, ugyanis azt látom, hogy a fogyasztók egyre tudatosabbak és egyre kevésbé lehet őket úgy hírességekkel befolyásolni, hogy maga a termék nem kiemelkedő minőségű.

Időközben elkészült a mesterszakos szakdolgozatom is, bár még nagyon friss az élmény. Pár napja adtam le a Corvinuson, és ebben egy olyan témát dolgoztam fel, ami szerintem szintén nagyon benne van már az emberek mindennapjaiban, sőt akár azt is mondhatnám, hogy élni sem tudunk már nélküle, ez pedig a mobile first thinking és a content marketing összekapcsolódása. Reggelente a mobilunk az, amiért először nyúlunk, lefekvéskor pedig szintén arra vetjük az utolsó pillantásokat, továbbá a technológia fejlődésének köszönhetően olyan készülékek vannak a kezeinkben, amelyekkel akár már mozifilm minőségű tartalmakat is gyárthatunk. Ezáltal szinte mindenki tartalomgyártóvá válik, így a márkáknak egyre nehezebb a dolguk, hogy kitűnjenek az óriási zajból. Úgy gondolom, és a friss kutatásom is azt támasztja alá, hogy erre a kitűnésre a digitális térben van a legnagyobb lehetőségük a márkáknak, ugyanis itt rendelkezünk a legpontosabb célzási lehetőségekkel és a kreativitásra is számtalan lehetőségünk van.

Ez a téma is, éppen úgy, mint az előző, szerintem mindkét szemmel nézve nagyon izgalmas és nagyon várom, hogy a következő 1-2 évben merre fejlődnek tovább.

Kapcsolódó cikkeink
Influencer témájú szakdolgozatok nyertek az IAB Hungary pályázatán
A Z generáció meglepően tudatosan áll az influencer témához
Hol a határ a fogyasztók és a cégek érdekében gyűjtött adatmennyiség között?