Hat trend 2021-re

Megosztás

Az IAB UK egy webinar keretében kereste, mi várható idén. A FOMO-t például felváltja a JOMO és a FOGO.

A hat ügynökségi megszólaló szerint sosem volt még ennyire nehéz akár csak egy éves időtávon megjósolni, mi várható, de abban egyetértettek, hogy a változó fogyasztói szokások számos lehetőséget kínálnak azon márkák számára, amelyek kellően gyorsan alkalmazkodnak. Az előadásokból az alábbi trendek emelkedtek ki:

Az e-kereskedelem velünk marad. A pandémia hatására az e-kereskedelem soha nem látott sebességgel bővült, és a koronavírus-helyzet változásával sem várható, hogy e változások visszafordulnának, ami a média és a technológia területén további változásokat indukál majd. A retail média bővülése mellett olyasmikre kell gondolni, mint pl. az AR (kiterjesztett valóság) megjelenése az online vásárlásban, amelytől a vásárlási élmény életszerűvé válása várható. Még az is lehet, hogy a chatbotok az első divathullám elülte után ismét új erőre kapnak.

Ismerd a márkaértékeidet. A tavalyi év legnagyobb részt a koronavírus-járványról szólt, de emellett megerősödött a társadalmi aktivizmus is. Ez utóbbi sokféle formában jelentkezett, elég csak a Black Lives Matter mozgalomra vagy a lezárások elleni tiltakozásokra gondolni. E megmozdulások közös jellemzője az volt, hogy emberek különféle ügyek képviselete, számukra fontos üzenetek kihangosítása miatt szerveződtek össze. Ez a környezet arra kényszeríti a márkákat, valljanak színt, mutassák meg, milyen ügyek fontosak számukra. Ahhoz azonban, hogy ez hiteles legyen, egy márkának tisztában kell lennie a saját értékeivel.

FOMO helyett JOMO és FOGO. A FOMO (fear of missing out) mindannyiunk számára ismerős fogalom, ám mára újabb betűszavak tolakodtak elé. Ilyen például a JOMO (joy of missing out), amely arra utal, hogy a lezárások alatt kényszerűen felvett szokásokhoz szépen lassan hozzászokunk, és nem feltétlen térünk vissza a régiekhez. Egy kutatás szerint a válaszadók 54%-a kifejezetten örül annak, hogy a lezárások miatt nem kell társasági eseményeken részt vennie. Aztán ott van a FOGO (fear of going out) is, amely arra utal, hogy a félelem a mindennapjaink részévé vált, emiatt bezárkózunk és amit lehet, otthonról oldunk meg.

A saját adat létfontosságú. A harmadik feles cookie-k világának hamarosan vége, így nem meglepő, hogy majd minden előadó kiemelte, mennyire fontosak a first-party adatok. Ha egy márka nem lép időben, akkor az átmeneti időszak kemény lehet. Eközben a kontextuális hirdetés egyre inkább felértékelődik. Várható, hogy egyre több szolgáltató látja meg az üzleti lehetőséget a first-party adatokat érintő tanácsadásban.

A szabályozási kihívások velünk maradnak. Ugyan a megszólalók kifejezetten a brit piacról beszéltek, ahol a politikai döntéshozók éppen azzal borzolják a kedélyeket, hogy a magas só-, zsír- vagy cukortartalmú ételek és italok online reklámozásának teljes tiltását javasolták, azonban van egy sor egyéb javaslat, amely nem csupán a briteket érinti, és a lényeg ugyanaz: a politika egyre inkább szabályozni kívánja a digitális piac működését, ami teljesen átszabhatja a működési kereteket a piaci szereplők számára. A javaslatok kapcsán a szakmai szervezetek számos aggályt megfogalmaznak, elég csak az IAB Europe állásfoglalásaira gondolni a Digitális Szolgáltatások Törvényéhez kapcsolódóan.

Tovább folyik a harc a minőségi tartalomért. A médiafogyasztási szokások megváltozhattak a pandémia hatására, de a jó tartalom vonzereje éppen olyan erős, mint annak előtte. A minőségi tartalom azonban nem korlátozódik a képernyőkre, a podcastek egyenesen a képernyőktől való menekülés lehetőségét kínálják.