Az IAB Europe felmérést készít a DSA bevezetését követő első tapasztalatokról

Megosztás

Három hónappal a digitális szolgáltatásokról szóló rendelet (DSA, Digital Services Act) hatálybalépése után az IAB Europe és az IAB Tech Lab egy online kérdőívben készített, hogy felmérje, az iparági szereplők hogyan használják a DSA 26. cikkének való megfelelés megkönnyítését célzó DSA Transparency OpenRTB kiterjesztést, milyen problémákat tapasztalnak, és hol van szükségük további támogatásra.

A DSA 26. cikke előírja az online platformot üzemeltető szolgáltatóknak, hogy oldalaikon hirdetések megjelenítése esetén biztosítaniuk kell azt, hogy a szolgáltatások igénybe vevői számára egyértelműen azonosítható legyen:

  • hogy az információ hirdetésnek minősül,
  • pontosan ki a hirdető vagy a reklám finanszírozója,
  • és világossá kell tenni a felhasználó számára, hogy az adott hirdetést miért látja, illetve hogyan módosíthat a marketingcélzási beállításokon.

Az IAB Europe felmérését ezen az oldalon június 21. éjfélig lehet kitölteni.

Február óta érvényes

A 2022 októberében az Európai Unió digitális stratégiájának részeként elfogadott digitális szolgáltatásokról szóló DSA rendelet célja, hogy egyenlő feltételeket biztosítson a digitális piacon működő vállalatok számára, de nagyobb hangsúlyt fektet a fogyasztók és jogaik védelmére azáltal, hogybiztosítja az átláthatóságot, megvédi a felhasználókat az illegális tartalmaktól és szabályozza az online platformok felelősségét. A rendeletet 2024. február 17-től kell alkalmazni.

Ezért év elején az IAB Tech Lab és az IAB Europe DSA Munkacsoportja Implementation Guidelines for the EU’s Digital Services Act (DSA) Transparency címmel egységes iránymutatást fogalmazott meg az adatgyűjtés, -tárolás és -továbbítás kapcsán előírt kötelezettségek teljesítése kapcsán, amelyet IAB-tagjaink Dokumentumtárunkban olvashatnak.

Az IAB Hungary Adat Munkacsoportja 2022 augusztusában egy kiadványban foglalta össze, hogy mit érdemes tudni a DSA-ról, milyen hatása lehet a felhasználókra, vállalkozásokra és az egyes államokra – ezt IAB-tagjaink a Dokumentumtárumban érik el.

Kapcsolódó: