Bukarest, Bukarest, Te, csodás! (konferenciológiai látlelet Közép-Európából)

Megosztás

Last minute készültem Bukarestbe, a június 11-12-i ICEEfest konferenciára, de minden patent módon alakult, és jó szívvel mondhatom, hogy le a kalappal a román kollégák előtt. Olyan rendezvényt raktak össze, amit bátran bevállalhatna bármelyik régióbeli ország, sőt, több ilyen színvonalú szakmai program elkelne fatornyos Közép- és Kelet-Európánkban.

Screen Shot 2015-06-14 at 11.52.57

Az IAB Facebook-oldalán menetközben igyekeztem feljegyezni pár impressziót, hogy ki ne menjen a fejemből a sok okosság, tegnap meg egész nap a LinkedIn-en, a Xing-en és a Twitter-en lógtam, hogy minden új kontaktot sikerüljön rögzíteni. Ijesztően egyszerű volt szóba elegyedni az előadókkal Caspar Schlickum Xaxis CEO-tól Koda Wang Huff Post COO-n és Carsten Kritscher VICE kerigazgatón át Jan Heumüller DataXu MD-ig.

Az elmúlt hetek vad konferenciázással zajlottak Berlintől Bécsen át Bukarestig, és most majd újra Bécs következik. A tapasztalatok vegyesek, de pár dolgot le merek szögezni azzal kapcsolatban, hogy mire volt érdemes odafigyelni.

A location nem minden, sőt! 

Berlin Interact

Egy gondosan kiválasztott, menő és logisztikailag jól működő helyszín önmagában nem elegendő, sőt, nem is feltétlenül szükséges kelléke egy jó szakmai rendezvénynek. Az “elegáns” konferenciák napja leáldozóban van, vagy már le is áldozott.

Axica

Berlinből hazajövet azért nem írtam az Interactról, mert összességében nem tetszett. Nagy várakozásaim voltak, amik közül, hogy a pozitívumokkal kezdjem, bejött a kapcsolatépítés, és volt egy nagy kezdeti flash a helyszínnel kapcsolatban. Az Axica konferenciaközpont tényleg egy komoly venue, építészetileg egyedi, tökéletesen alkalmas előadásokra és termen kívüli networkingre egyaránt. Talán ügyvédeknek, könyvvizsgálóknak, bankároknak meg is felel, de az európai digitális média- és marketingszakma 2015-ben nem punnyadhat bele egy ilyen környezetbe. Hát, sajnálattal közlöm, belepunnyadt, mintha egy pártkongresszuson lettünk volna kétharmad után.

Axica 02

Muszáj ekéznem egy keveset az Interactot, állítólag tavaly Barcelonában jobb volt, nem lenne szerencsés, ha az egész elmenne ebbe a hivatalnokstílusba. Ha azt mondom, hogy a leginspirálóbb és legtartalmasabb programpont az első este fireside chat-je volt Sir Martin Sorrell-lel, ami egyébként kellemes csalódást jelentett, akkor nagyjából jellemeztem a rendezvényt. És persze két méterre ülve Sir Martintól töménytelen mennyiségű kreatív aurát szippantottunk magunkba. Török Dia megírt mindent, amit érdemes volt, olvassátok el!

SMS

Azt hiszem, hogy intellektuális szétcsúszás pillanata az volt, amikor Ludovic Lévy, az Orange Big Data VP-je az Interact másnapján a stage-en előadott egy kortárs francia rapszámot, aminek a szövege így hangzott: “Pörszpektif evoálá, dizsitál zsörné mözsörment. Dátá, dátá, dizsitál, bigdátá! Küsztömer impákté dátásöring szingüszoász, ekszpozső. Dizsi, dizsi, dizsitizésön! Opportüniti dátáséring, dizsitál, dizsitál püblisér. Dátá, dátá, dizsitál bigdátá!”

Sör, diszkó, lámpa, no meg csaj

Osztrák szomszédaink minden igyekezetükkel azon vannak, hogy kreatív gátat vessenek a közép-európai technológiai új generáció, úgyismint avante garde elvándorlásának, és ennek egyik látványos eszköze a magát egyre jobban kinövő Pioneers Festival.

Pio 1

A hóbortos ifjúság in da house átveszi az uralmat a patinás Hofburg felett, és a szervezők hathatós támogatásával teljes egészében a maga képére formálja a helyszínt, amiről nem is gondolnánk elsőre, hogy passzol egy startup-dzsemborihoz. A derék néhai Habsburgok közül páran bizonyára zörgetik a koporsóikat a közeli Kapuzinergruftban, de összességében jól áll a diszkóhangulat a hatalmas neobarokk termeknek.

Pio 2

Aki a keményen dolgozó digitális média- és reklámmunkások közül abban a tévhitben él, hogy még mindig az innováció élharcosai vagyunk és tudunk bulizni, azok csobbanjak be a következő Pioneers-re, és szippantsanak bele a vad techie újdondászság levegőjébe. Ez délutánra mindig erősen keveredik a Red Bull és a sör szagával, mert a sógorok nem átallanak már napközben is ingyen malátát tolni a résztvevőknek. Ettől nemcsak a taurin-, hanem a véralkoholszint is felszökik, de tessék azt is megnézni, hogy mit jelent a 45 másodperces pitch, és rögtön rájöhetünk, hogy itt más fordulatszámon pörög a jónép.

pio 3

A vörös és lila reflektorok állandó kereszttüze és a dübörgő technozene olyan intenzív hangulatot teremt, ami a közönség felfokozott várakozásával együtt nem nagyon hagyja, hogy megmaradjon a színpadon olyan, aki nem profi előadó, nem tartja a kontaktust a közönséggel, aki csak azért van ott, mert bevásárolta magát a programba. Az MC-k sem unalmas szekcióvezetők, akik a felkonfnál találkoznak először előadóval és témával egyaránt.

Külterjesség rulez!

A bukaresti ICEEfest-hez eddig még nem volt szerencsém. Pár éve bepróbáltam a Webit-et Isztambulban, sajnálatos módon csupa negatív tapasztalattal, és emiatt azóta kicsit óvatos vagyok a délkelet-európai régióval. Az ICEEfest előadói listája alapján azonban könnyű szívvel döntöttem a részvétel mellett, mert jópár olyan szakember szerepelt rajta, akivel szívesen megismerkedtem volna.

Screen Shot 2015-06-14 at 15.17.37

Dragos Stanca, az ICEEfest alapító szervezője nem háztáji konferenciát szervez, minden angolul zajlik, csak a második nap 16:00 órától vált át a program román nyelvre, amikor is a helyi e-commerce nagyágyú, Iulian Stanciu, az eMAG CEO-ja lép színpadra, és ezzel a felütéssel az ICEEfest átalakul egy helyiérdekű startup rendezvénnyé.

A méretes Baneasa bevásárlóközpont a repülőtér szomszédságában van, a pláza multiplex mozijának a Pioneers-hoz hasonló vörös-lila fényekben úszó termei rendesen megteltek, a probléma inkább a szűkös folyosókon adódott a network-öléssel. A hangulat a legnagyobb teremben, az Innovation Stage-en a Pioneers Festivaléra emlékeztetett, de itt ráadásként egy nagyszájú angol standup-os csinálta a fesztivált. Jeff Leach az első nap még kereste a stílust, de az ICEEfest másnapján már határozottan eltalálta a hangot és kifejezetten belemenősen és humorosan vezette a műsort.

jeff

A három párhuzamos szekcióból az Innovation Stage a tartalommal, a kiadókat érintő időszerű kihivásokkal, a kreativitás és az innovatív marketing témáival foglalkozott. A Know-how Stage-et első nap a programmatic, a másodikon pedig a performance marketing dominálta. Az Experts Stage-en az első nap a tartalomfejlesztőké volt, a második nap délelőttje pedig az ügynökségek képviselőié.

Mellbevágó volt a meghívott előadók és paneltagok színvonala. Ez alapján az ICEEfest Európa bármelyik nagyvárosában símán megállta volna a helyét. Az Innovation Stage szereplői között a nyitóbeszédeket leszámítva mindössze egyetlen helyi szakember volt, és olyan cégek fajsúlyos nemzetközi vezetőit láthattuk-hallhattuk, mint a Huffington Post, a New York Times, a GroupM, a ZenithOptimedia, az IPG Mediabrands, az MEC, az Uber, a Shazam, a Skype, a Yahoo, a Vice, a Facebook, a Twitter és a Xaxis. A Know-how Stage-en már kicsit változatosabb volt a felhozatal, de remek balanszban tartották a nemzetközi és a szűkebb régiós szereplőket. Itt találkozhattunk a DoubleClick, a DataXu, a PubMatic, a Sizmek és a Brainient képviselőivel.

kerek

Michael Messerschmidt (GroupM), Rogier Croes (MEC), George Saliaris-Fasseas (IPG Mediabrand), Thanos Athanassopoulos (Barilla) a marketingvezetők átalakuló szerepéről beszélgetett. A marketingesek a termék/szolgáltatás funkcionális fejlesztése és a márka szubjektív kommunikációja között kifeszített drótkötélen egyensúlyoznak egyre komplexebb informatikai környezetben. Az újfajta kommunikációs mátrix ellenére nagyon sokan még mindig lineáris, hierarchiális módon kezelik a feladatokat, pl. a közösségi médiában nem jelennek meg videótartalmak addig, amíg a tévészpotot el nem lövik a kampányban.

A marketingeseknek a kreatívok mellett egyre több techie-vel, geek-kel kell kapcsolatot tartaniuk, és egyre többet kell tanulniuk tőlük. A hagyományos értelemben vett kreatív marketingesek ideje leáldozóban van, a jövő kreativitása sokkal inkább adatvezérelt lesz. Multidiszciplinaritás, multidiszciplinaritás!

A marketingeseknek sokkal nyitottabbnak kell lennie a kísérletezésre, egyre több specialitában kell megbízniuk, mert egyre több eszközről nem lehet elméleti úton eldönteni, hogy működőképes-e, illetve hogy milyen módon. Biztosítani kell a büdzsét a szabad kísérletezésre.

A programmatic népszerű téma volt, a silókat le kell bontani, újakat pedig véletlenül sem szabad építeni, az ügyfeleket és a kínálati oldalt is folyamatosan képezni kell, az adatokat mélységben elemezni és egyre intenzívebben használni, amúgy meg nem sokat tökölni, hanem valahol elkezdeni, mert csak menetközben tanulható igazán.

A kiadók legnagyobb kihívásai a mobilos forgalom monetizációja, a közösségi médiához való állandó alkalmazkodási kényszer, illetve a reklámblokkolás, ami részben felhasználói, részben platformoldalról érkezik, lásd a Chrome Flash-gyilkolását vagy a rebesgetett iOS-es reklámblokkolást mobilon.

Este a legmenőbb bukaresti klubban, a Beat of Angelsben volt az IAB MIXX díjátadó, és a partin meglehetősen túldolgoztatták a mélynyomót.

boa

Az egyik legélvezetesebb szereplő számomra a holland Rogier Croes volt, az MEC CEE Chief Digital Officere. Volt egy előadása, amiben ráment a mobilra, az appokra, amivel már például aktívan bevásárolnak a hollandok, és a vele járó Big Data lehetőségekre, a pizzarendelő hűtőmágnesre és a wearable cuccokra, az IoT-re, amiből az egyik standon fel is lehet csípni egy connected esernyőt, és még egy kicsit a 3d printingre is. Ennél is izgalmasabb és inspiratívabb volt azonban a prezentációja azokról, akik már beleszülettek a digitális korba (natural born digitals, digital natives). Két kisgyermek apjaként a saját egyszemélyes fókuszcsoportjának tapasztalatait is hozta.

icee 01

Geek apa, technológiailag szabadjára eresztett kölykök. A lineáris televízió teljes egészében eltűnik a gyerekek életéből. Kevéssé érdeklik őket a technikai szempontok, szinte kizárólag a felhasználói aspektussal foglalkoznak. Tökéletesen megváltozik a gyerekeknek a tudáshoz és az információ megszerzéséhez, illetve a közös munkához, kapcsolattartáshoz való viszonya. Az oktatási rendszer még holland viszonyok között sem képes semmilyen szinten megbírkózni ezekkel a változásokkal. A létező informatikai környezet a jobban felszerelt iskolákban sem tud lépést tartani sem az eszközök tényleges fejlődésével, sem az attitűd változásaival. Hagyományosan az iskola a gyerekek gyengeségeivel és nem a természetes erősségeivel foglalkozik, sokszor fel sem ismeri azokat. Kell-e egyáltalán mindenkinek ismerni a periódusos táblát? Drag & drop digital legót, 3D print játékokat a gyerekek kezébe! MineCraft rulez.

Az IAB Hungary Facebook-oldalán találtok még posztokat és képeket!

Köszönöm a ThinkDigitalnak a támogatást az ICEEfest konferencián való részvételhez!