ICEEfest utánlövés az alapító Dragos Stancával

Megosztás

Korábbi posztomban adtam már egy kis ízelítőt a június 11-12-én Bukarestben megrendezett, szerintem igen jól sikerült ICEEfest digitális média és reklámfesztiválról. A héten a szervezők elkezdték publikálni a rendezvény prezentációit az ICEEfest Academy oldalon.

Screen Shot 2015-06-26 at 11.44.15

A publikált anyagok egy része csak a konferencia résztvevői, illetve más ICEEfest-regisztráltak által érhető el, de a prezentációk jelentős hányada minden külön faxni nélkül is megtekinthető. Ilyen például Constantine Kamaras IAB Europe főnök keynote előadása is. Érdemes a szervező ThinkDigitallal konzultálni hozzáférésügyileg, mert sok kifejezetten hasznos és élvezetes prezentáció van és lesz fent az oldalon.

Az ICEEfest alapító szervezője Dragos Stanca, akit érthető módon nehéz volt elcsípni a két nap alatt Bukarestben. Bár a fesztivállal kapcsolatos utómunkák még javában zajlanak, Dragos vérnyomása lassan kezd visszaállni a normálisra, és a héten sikerült beszélgetnem vele arról, hogy honnan jön és hová tart az ICEEfest, ami nem egy tipikus lokálkonferencia. Dragos régi motoros, aki már 2008 óta hívja a szakma szerelmeseit és hozzáértőit Európa szinte minden országából, de a tengerentúlról is Bukarestbe.

Dragos 01

Ákos: Dragos, a legtöbb régióbeli digitális marketinges és médiás esemény elsősorban lokális fókuszú, többnyire helyi előadókkal és fórumrésztvevőkkel. Persze mindig van nemzetközi kitekintés és egy maroknyi külföldi előadó, de alig több. Hogyan és miért “merészeltek” egy 100%-ban páneurópai hozzállással szervezett, teljes egészében angol nyelven zajló rendezvényt összehozni, ahol két napig jóformán csak nemzetközi előadókkal és részvevőkkel dolgoztok?

Dragos: Romániában az internettel kapcsolatos rendezvények piaca eléggé kompetitív, így aztán az ICEEfest-re kitalált formátumunknak másokétól eltérőnek kellett lennie. Az elejétől fogva az volt az elképzelésünk, hogy egy teljes egészében nemzetközi fesztivált csinálunk Bukarestben. Ez a piacunkon egyedülálló formátum aztán évről-évre nagyobb sikert arat már 2011 óta. Egyre több a külföldi résztvevő a régióból, most az egyharmada a vendégeinknek már nem Romániából jött, így azt hiszem, elmondhatjuk, hogy sínen vagyunk.

Ákos: Nincs rajtatok nyomás a helyi játékosok részéről, hogy nagyobb láthatóságot kapjanak tőletek, több lehetőséget előadásra és fórumokban való szereplésre?

Dragos: Semmi bajunk nincs a tisztán helyi piaci szereplőkkel, és persze vannak román előadóink is. A kritérium, aminek meg kell felelniük, hogy legalább regionális, de még jobb, ha európai szintű nemzetközi üzletben legyenek érdekeltek, hogy legyen a rendezvény számára értékes mondanivalójuk, és persze tartsák tiszteletben a fesztivál alapgondolatát, miszerint helyi és regionális szakembereket hozunk össze nemzetközi és globális versenyzőkkel olyan jó légkörben, ahol számos új ötlet és üzleti kapcsolat jöhet létre. 

Screen Shot 2015-06-17 at 08.40.16

Ákos: A román digitális szakemberek látogatnak más hasonló rendezvényeket Európában, van megfelelő kitekintésük és összehasonlítási alapjuk? Mik a kedvelt európai konferenciák?

Dragos: Egyre több román kolléga vesz részt nemzetközi eseményeken, nekünk persze az a törekvésünk, hogy olyan rendezvényt csináljunk, ami Bukarestben tartja őket 🙂 A népszerűbb események között olyanok vannak, mint a LeWeb (Párizs), a Web Summit (Dublin), a Dmexco (Köln) és a The Next Web (Amszterdam), csak hogy párat említsek. Az Interact, az IAB Europe konferenciája is egyre népszerűbb.

Ákos: És Te személy szerint hány külföldi rendezvényre jutsz el egy évben? Honnan merítesz ötleteket, mik a kedvenceid, van esetleg példakép köztük?

Dragos: Minden évben megpróbálok elmenni a Dmexco-ra és a Web Summit-ra. Szeretem a LeWeb-et, és nagy rajongója vagyok a The Next Web-nek, már ami az üzleti modellt illeti (tartalmi platform és konferencia). Ha tehetem, Amerikába is igyekszem kijutni, például a TechCrunch The Crunchies-ára és az SXSW-ra.

Dragos 02

Ákos: Úgy érzékeltem, hogy a programmatic Nálatok is kezdi ellopni a show-t a korábbi évek favoritjától, a performance-tól. Milyen most a helyzet ezzel kapcsolatban a román piacon?

Dragos: Azt gondolom, mindkettő egyformán fontos a mi piaci környezetünkben. Ezért osztottuk meg az egyik színpadot a két téma között egy-egy napot szánva mindegyik témakörre. A saját cégünk, a ThinkDigital például mindkét területen aktív minden piacunkon, ahol jelen vagyunk. A programmatic pláne, de még a performance is valamennyire új jelenség a digitális üzletágban, így aztán rengeteg tanulni-, kísérleteznivaló van, meg persze lehetőség a fejlődésre. Az ICEEfestnek meg az a dolga, hogy világklasszis szakembereket hozzon össze, akiket hallani és látni akar a közönség. 

Ákos: Nem ugyanaz, hogy valakinek van-e mondanivalója vagy hogy kiváncsi-e rá a közönség. Hogyan értékelitek Ti és a közönségetek a programot és a szereplőket a fesztivál után?

Dragos: Még mindig zajlik a fesztivált követő felmérés. Most körülbelül 450 kitöltött értékelő kérdőívnél tartunk, és örömmel mondhatom, hogy 5-ös skálán 4,34-re állunk, ami a fesztivál egészét illeti (1=nagyon elégedetlen, 5=nagyon elégedett). Ez persze azt is jelenti, hogy van még 0,76-nyi, ahol lehet fejlődni a jövőben. 😉 A kérdőívet kitöltők 82,31%-a mondja, hogy jövőre is visszajön, a többiek bizonytalanok, de senki nem volt, aki azt írta volna, hogy esze ágában sincs újra ellátogatni hozzánk. Ez nagy örömet és elégedettséget jelent, ami a visszajelzéseket illeti.

jeff

Ákos: Sok szakmai rendezvény, például a nemrég lezajlott bécsi Pioneers Festival is egyre jobban eltér az old school konferencia-megjelenéstől. A fő színpadotok, ahol Jeff Leach tolta a frankót egyértelműen ezt a vonalat erősítette. Milyen gyorsan változik a rendezvényipar, és tervezitek-e, hogy jövőre még inkább ebbe az irányba forduljatok?

Dragos: 2012 óta dolgozunk standup-osokkal és színészekkel szakmai moderátorok helyett, és ugyanez a tervünk a jövőre nézve is. Teljesen meg vagyok róla győződve, hogy egy lazább közeg, ahol standup show-k, élő zene és DJ-k gondoskodnak a megfelelő rezgésekről, alkalmasabb a gyors tanulásra, ismeretszerzésre és kapcsolatépítésre is. Az internet nemcsak analitikáról és programmaticról szól, hanem az életről és a szórakozásról is. Ezért indítottuk el a Viral Music Night és a Viral Movie Night kapcsolódó programokat is, és jövőre újakat is szeretnénk a nagy rendezvény szatellitjaiként ellőni. Szóval, gyere jövőre is! Jó móka lesz!

Screen Shot 2015-06-26 at 15.01.33