Hogy áll az európai programmatic piac?

Mit áll, nagyon is bővül;) IAB Europe-adatok következnek.

2015-ben az európai programmatic display piac 5,7 milliárd eurót tett ki, ami 70,3 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest. Ha a programmatic piac mobilszegmensét nézzük, a növekedés még látványosabb: 165 százalékos. Ezzel tavaly már a mobil display 45 százalékát vásárolták programozott módon. A programmatic video 95 százalékkal nőtt, ami azt jelenti, hogy 2015-ben a teljes online video költés kb. negyedével kereskedtek a piaci szereplők programozottan.

A számokon túl néhány gondolat nemzetközi szakemberektől:

David Goddard, a BBC programmatic területért felelő globális vezetője a számok kapcsán a programmatic direct növekvő fontosságára hívta fel a figyelmet, amely szerinte azt jelezi, hogy a branding kampányokban is egyre nagyobb figyelmet kap a terület, és a márkák legalább annyira fókuszálnak már a szerkesztőségi környezetre, mint az egyes felhasználók megszólítására.

Gerhard Louw, a Deutsche Telekom digitális átalakulásért és nemzetközi médiamenedzsmentért felelő szenior munkatársa szerint ez az a pont, ahol a hirdetők már nem ignorálhatják a programmaticot. Szerinte érdemes kicsiben kezdeni, és aztán folyamatosan tesztelni kell.

Oliver Gertz, a MediaCom Interaction EMEA régiós ügyvezetője szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy mostanra nemcsak azok a márkák építették be az eszközeik közé a programmaticot, amelyek elsősorban direct response kampányokban érdekeltek. Abban, hogy a márkakampányok mind nagyobb részét vásárolják programozottan, nagy szerepet játszik az, hogy a brandek egyre nagyobb ellenőrzéssel bírnak az inventory minősége, a hirdetések láthatósága és a kampányok teljesítménye felett.

Daniel Knapp, a kutatást végző IHS reklámkutatási igazgatója úgy véli, hogy az elmúlt évek a digitális piac szerkezeti átalakulásáról szóltak, azaz kialakult a programmatic értéklánc, mostanra pedig már ezen új eszközök és rendszerek monetizálására került a hangsúly. Miközben a programmatic a maradék felületek nyílt aukciójától indított, mára már a natív szegmensben is helyet követel magának. Hozzáteszi: a számok optimizmusra adnak okot, de nem szabad elfelejteni, hogy a programmatic ígérete és gyakorlata között még mindig lyuk tátong, és a piaci szereplők tudásszintje is egyenetlen.