Hogyan reagálnak a hirdetők a járványra?

Megosztás

Az amerikai IAB áprilisban is megvizsgálta, hogyan változik a márkák médiahasználata, költése és üzeneteik kreatív megfogalmazása a koronavírus miatt.

Ez már a második kutatási hullám volt a márciusi után. Az IAB mindkét alkalommal a március-júniusi időszak kilátásait vizsgálta. Az eredmények alapján áprilisban 1 százalékponttal kevesebben (45%) jelezték azt, hogy igazítottak a költéseiken, viszont 13 százalékponttal 37%-ra nőtt azok aránya, akik teljesen leállítják vagy már le is állították a kampányaikat.

Áprilisban digitális médiára 29%-kal költöttek kevesebbet a válaszadók, mint tervezték, ami 4 százalékpontos visszakapaszkodás márciushoz képest. A hagyományos médiacsatornákat jobban megütötte az elmúlt időszak: márciusban 39%-kal, áprilisban pedig már 44%-kal maradt el a tervezettől a tényleges költés. A hagyományos médián belül viszont a lineáris TV egyedüliként tartani tudta magát.

A digitális eszközök közül a social media, a PPC, a digitális audio tudott relatíve visszakapaszkodni, míg a digitális out-of-home és a video inkább stagnált, a display pedig még jobban elmaradt a tervezett költésektől, mint márciusban. A social media, a ppc és a digitális audio mellett szól a gyors és könnyű gyártás, emeli ki az IAB anyaga.

A célzási taktikák közül az országos és lokális geotargeting, valamint a prémium kiadóknál történő direkt médiavásárlás erősödött március óta.

Nemcsak média, hanem kreatív területen is változtattak a márkák a koronavírus hatására. A hirdetők 73%-a változtatott vagy tervez változtatni a kreatívjain ebben a helyzetben. E kör többsége (58%-a) olyan kreatívokkal célozza meg a fogyasztókat, amelyek kifejezetten említik a koronavírus-járványt és az ebből eredő válsághelyzetet. Márciushoz képest erősödött az ügyhöz kapcsolódó marketingüzenetek használata. Valamennyivel nőtt a performance kampányokkal próbálkozók aránya is.

A kutatási pdf letölthető ezen a linken!