Globálisan 14 százalékkal nőtt a streamingre szánt idő

Megosztás

Jelentős megugrást mutat világszerte a streaming piaca, erre a bővülésre és a felhasználók minőséggel kapcsolatos elvárásainak növekedésére pedig a kiadóknak is készen kell állniuk, hogy a legoptimálisabb módon szolgálhassák ki a hirdetéseket – írja legújabb, a 2022-es év második negyedévét elemző jelentésében a Conviva.

 

Az elemzés adatai szerint az április elejétől június végéig tartó időszakban a globális streamelési idő 14%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb növekedést az ázsiai és a latin-amerikai régió mutatta, előbbi 90%-kal, utóbbi térségben pedig 70%-kal nőtt meg a streaming-tartalmak fogyasztására szánt idő. Még a világ leggazdagabb streaming piacával rendelkező Észak-Amerika is 5%-kal tudta növelni ezt az indexet, miközben Európában 20 százalékos növekedést regisztráltak a tavalyi év második negyedévéhez képest.

A különböző platformokat vizsgálva kiderült, hogy még mindig az okostévék uralják a streaming videófogyasztást, a felhasználók az ezzel töltött idő 77 százalékában ilyen készülékeken néztek videókat a második negyedévben. A Roku továbbra is a legnagyobb piaci szereplő, globálisan az összes eszköz között 23,1%-os aránnyal képviseli magát, ezt követi a Fire TV, a Samsung, majd az Android TV; a nagy képernyős nézettségi tortából pedig a tavalyi évhez képest bár fél százalékkal kevesebb, de még így is 30,5%-os szeletet tudott kihasítani magának az idei év második negyedévében.

Az asztali gépeken és a játékkonzolokon való streamelési idő 2%-kal csökkent globálisan, de a mobileszközök esetében idén már csak kevesebb mint 3%-os különbséget mértek az iPhone és az Androidos telefonok között a rajtuk eltöltött összes megtekintési időt vizsgálva. És bár a legtöbben még mindig az iPhone készülékeken néznek streaming tartalmat, az erre fordított idő az Androidos telefonokon 24,9%-kal, míg az iPhone-on 15,9%-kal nőtt az előző évhez képest.

A Conviva The State of Streaming in 2022 – Which Devices Dominate? című kutatását regisztrációt követően erről az oldalról lehet letölteni, de bejelentkezett felhasználóink a Dokumentumtárban egyből lapozgathatják is.

Illusztráció: Stefan Coders / Pixabay

Kapcsolódó: