Ezt érdemes tudni az új, digitális szolgáltatásokról szóló törvényről

Megosztás

Az Európai Parlament 2022. július 5-én fogadta el a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt (DSA), amelyet az egész EU-ban alkalmazni kell majd a hatálybalépéstől számított tizenöt hónap elteltével (azaz a szöveg végleges elfogadását követő 20 nappal az Európai Unió Hivatalos Lapjában való közzétételt követően), vagy 2024. január 1-jétől – attól függően, hogy melyik következik be később. Az óriásplatformok és a nagyon népszerű online keresőprogramok esetében – amelyeket a rendszerszintű kötelezettségek tekintetében közvetlenül a Bizottság felügyel – az új szabályok már korábban hatályba lépnek: miután a Bizottság kijelölte azokat, a nagyon nagy platformok és a nagyon nagy online keresőmotorok szolgáltatóinak négy hónapjuk van arra, hogy megfeleljenek a DSA-nak.

Az új törvény időszerű szükségét mutatja, hogy eddig az EU-ban a digitális szolgáltatások nyújtásának fő jogi keretét még a 2000-ben elfogadott elektronikus kereskedelemről szóló irányelv határozta meg. Az elmúlt bő 20 év alatt azonban sok minden változott, ezért a szabályokat frissíteni, korszerűsíteni kellett.

Az új, digitális szolgáltatásokról szóló törvény szabályozza a közvetítőként működő digitális szolgáltatások kötelezettségeit, amelyek a fogyasztókat árukkal, szolgáltatásokkal és tartalmakkal összekötő szerepkörükben látják el, de ide tartoznak többek között az online piacterek is. A törvény jobb védelmet biztosít majd a felhasználók alapvető online jogainak, hatékony átláthatósági és elszámoltathatósági keretet hoz létre az online platformok számára, és egységes keretet biztosít az egész EU-ban.

De pontosan milyen digitális szolgáltatásokra terjed ki a törvény, és milyen intézkedéseket tesz az illegális tartalmak ellen? Hogyan szabályozza a törvény az online hirdetéseket? Mire kötelezi a kiskorúak számára elérhető online platformok szolgáltatóit, és összességében hogyan fogja a DSA megvédeni az embereket a nem biztonságos vagy hamisított árukkal szemben? És vajon milyen szankciókra számíthatnak a vállalkozások, ha nem felelnek meg az új szabályoknak?

Az IAB Hungary Adat munkacsoportja minden fontos információt összegyűjtött arról, hogy mit érdemes tudni a DSA-ról, és hogy milyen hatása lesz a felhasználókra, a vállalkozásokra és az Európai Unió egyes tagállamaira nézve. Az új szabályokról és azok alkalmazásáról részletesen itt lehet olvasni.

Címlapkép forrása: StartupStockPhotos / Pixabay

Kapcsolódó anyagok: