Skai: Többet költöttek a márkák reklámra az elmúlt negyedévben, hogy megtalálják vásárlóikat

Megosztás

Megjelent a Skai harmadik negyedévet meghatározó digitális trendekről szóló elemzése, amelyben az előző időszakhoz képest negyedéves és éves összehasonlításban elemzi a retail szektor, a fizetett keresések és a közösségi médiás hirdetések teljesítményét. A jelentés grafikonos bontásban mutatja meg a júliustól szeptember végéig tartó időszakban digitális hirdetésekre költött összeget, az árazási politikát és az egyes marketing-csatornák teljesítményét, de azt is összefoglalta, milyen tényezők befolyásolták a digitális hirdetési piacot a harmadik negyedévben.

A jelentés az alábbi kérdésekre igyekszik válaszokat adni:

  • Hogyan reagáltak a performance marketingre használt csatornák az elmúlt időszakban alaposan megváltozott fogyasztói igényekre?
  • Milyen csatornákon tudták a márkák elérni a fogyasztókat a pénzügyi, gazdasági válsággal terhelt környezetben?
  • Hogyan alakultak a teljesítménymutatók a kiskereskedelmi médiában, a fizetett keresésben és a közösségi médiában?
  • Milyen fontos trendek voltak megfigyelhetők az egyes hirdetési csatornákon belül, amelyek miatt egy-egy szektor képes volt alkalmazkodni az elmúlt időszakban tapasztalt változásokhoz?

Az elemzésből kiderül, hogy összességében mindhárom fentebb említett szegmensben nőttek a költések az elmúlt negyedévhez és a tavalyi évhez képest, annak ellenére, hogy a jelenlegi gazdasági környezet minden piaci szereplő számára folyamatosan egyre nagyobb kihívást jelent. A növekedés mértéke pedig számokban kifejezve a következő: a retail szektor 45%-kal nagyobb összeget mozgatott meg az előző év azonos időszakához képest, és 3%-kal bővült az előző negyedévhez képest. A fizetett keresésekre 12%-kal többet költöttek a cégek az előző évhez, és 2%-kal többet a második negyedévéhez képest. A tavalyi év júliustól szeptemberig tartó időszakához viszonyítva a közösségi médiában is 12%-kal nagyobb összeg cserélt gazdát, és az előző negyedévhez képest is 10%-kal magasabb volt a Q3-as mutatószám.

Ugyanakkor a retail médiakampányok és a fizetett keresésekre épülő kampányoknál az átlagos kattintásonkénti médiaköltség (CPC) az előbbi esetében 12%-kal, utóbbi esetében pedig 20%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Mindkét esetben a legfontosabb konverziós mutatók is csökkenést mutattak, vagyis a licitáló algoritmusok alkalmazkodtak az alacsonyabb fogyasztói kereslethez, és az árak csökkentésével igyekeztek elérni az egy felhasználói cselekvésre jutó költség (CPA) vagy a reklámköltés megtérülése kapcsán (ROAS) eltervezett célokat.

“Az alacsonyabb hirdetési árak a kiskereskedelmi médiában és a fizetett keresőmarketing szegmensében egyértelmű válasz arra, hogy a vásárlók kevesebbet vagy ritkábban vásárolnak, ezért az ajánlati árakat vezérlő algoritmusok is ennek megfelelően alkalmazkodtak a célok eléréséhez. Mindeközben a hirdetések megjelenéseinek és kattintásainak száma nőtt, ami arra utal, hogy az emberek hajlandók költeni, csak nehezebb őket megtalálni, és ténylegesen megnyerni vásárlóként” – fogalmazott Chris Costello, a Skai marketingkutatási részlegét vezető igazgatója, aki az elmúlt negyedévet összességében is az átalakító jelzővel illette, mivel a legfontosabb performance marketingre használt platformoknak is alkalmazkodniuk kellett a gazdasági tényezők miatt megváltozott piaci környezethez.

További adatokért és grafikonokért ide érdemes kattintani, a jelentést egészében pedig a Skai weboldaláról lehet letölteni.

Illusztráció: Steve Buissinne / Pixabay

Kapcsolódó: