AdDIG: A programmaticra specializáltuk magunkat, ebben vagyunk a legjobbak

Megosztás

„Több ügyféltöl is hallottuk, hogy régóta tervezi, de egyelőre sem ideje, sem erőforrása nincs programmatic technológiákra, csapatra; arról nem beszélve, hogy jó szakembert sem könnyű találni. A mi versenyelőnyünk pont itt jelenik meg, és ezt Zoli nagyon hamar felismerte: invesztált és csapatot épített a programmaticra” – utalt Vámos Viktor, az ügynökségeknek hirdetéstechnológiai szolgáltatásokat nyújtó AdDIG Kft. üzletfejlesztési menedzsere Csingár Zoltánra, a cég ügyvezető igazgatójára, aki csapatával azon dolgozik, hogy az AdDIG az elsők között jusson eszébe mindenkinek, aki ad tech ügynökséget keres. Velük beszélgettünk a cég megalakulásáról, a felhasználókat interakcióra késztető bannerek felfutásáról és a programmaticban rejlő újabb lehetőségekről.

A londoni bázisú CrimTan hazai képviselőjeként ismert meg titeket a piac, pár éve azonban már AdDIG Kft.-ként lehet rólatok hallani kiválás, önállósulás vagy profilváltás, mi áll a cégalapítás mögött?

Csingár Zoltán: A megújulás és a szolgáltatásaink bővülése. A Crimtan viselkedésalapú programmatic technológiát továbbra is képviseljük a teljes közép-kelet-európai régióban. Az AdDIG adtech ügynökséget azonban azért hoztuk létre, mert a Crimtan mellett elkezdtünk más szolgáltatókat is használni, hogy az ügyfeleink legkülönbözőbb kampány igényeit a céljaiknak megfelelően és a lehető legjobb technológiával szolgálhassuk ki. Elsősorban ügynökségeknek nyújtunk hirdetéstechnológiai szolgáltatásokat: programmatic kampányokat kezelünk több DSP-ben, DCO-kampányokat menedzselünk, egyedi rich media hirdetéseket készítünk, és szükség esetén ad tech témában adunk szakmai tanácsot partnereinknek.

Vámos Viktor: Fontos volt számunkra, hogy egy olyan szolgáltatóként gondoljanak ránk, aki a felgyorsuló hirdetési piacon több technológiával, számos különböző megoldással képes többfajta választ adni a hirdető egy adott problémájára. Ha például kevesen kattintanak a hirdetésére, kevésnek találja az adott oldalon eltöltött időt, nincs elég konverzió, esetleg nem elég interaktívak a megjelenései – akkor az ügyfelet bevonva megnézzük és kiválasztjuk, hogy a kampánycél elérése érdekében melyik lehet a legjobb és a legköltséghatékonyabb megoldás számára.

Csingár Zoltán, az AdDIG Kft. ügyvezető igazgatója, az IAB Programmatic munkacsoportjának tagja

Magyarországon az elsők között kezdtetek foglalkozni programozott médiavásárlással, ma miben tudtok mást adni az ügyfeleknek, milyen speciális tudásotok van a piacon hasonló szolgáltatást nyújtó cégekhez képest? 

Cs. Z.: A különböző megoldások széleskörű kínálatában és a gyorsaságban mindenképp. Emellett innovatív és prémium szolgáltatásokat nyújtunk.

V. V.: Itthon kevesen működnek úgy, mint mi: kiadófüggetlen ügynökségként, programmatic csapatként dolgozunk. Ha minden szükséges anyagot megkapunk az ügyféltől, akár 48 órán belül el tudunk indítani egy kampányt rich media banner-építéssel, tervezéssel és ajánlatadással együtt.

Cs. Z.: A leggyakoribb együttműködési formánk, hogy egy ügynökségnek mi vagyunk a kihelyezett programmatic részlege. Több multicég online kommunikációjában is úgy veszünk részt, hogy egy ügynökség megbíz minket azzal, hogy építsük az adott brandet vagy adjuk el minél több terméküket, és ilyenkor a teljes kivitelezésében részt veszünk a háttérben.

V. V.: Annak felépítése, amit a DSP, SSP, DMP, illetve egyéb programmatic technológiák behoztak, nagyon költséges és erőforrásigényes volt, erre a legtöbben nem tudtak, mások nem is akartak áldozni. Több ügyféltől is hallottuk, hogy régóta tervezi, de egyelőre sem ideje, sem erőforrása nincs saját programmatic csapatra, és legfőképp jó szakembert nem talál hozzá. A mi versenyelőnyünk pont itt jelenik meg, és ezt Zoli nagyon hamar felismerte: invesztált és csapatot épített a programmaticra.

Cs. Z.: A programmaticra specializáltuk magunkat, ebben vagyunk a legjobbak. Az elmúlt időben szerencsére már tapasztaltuk, de a jövőben még inkább azt szeretnénk, ha a programmatic szolgáltatás vagy a rich media kapcsán az AdDIG csapata az elsők között jutna eszébe mindenkinek.

 

A személyes üzenetek, a történetek fontosságát hangsúlyozzátok a jó reklámmegoldások kapcsán nálatok van erre dedikált kreatív részleg, vagy az alkotókészség eleve feltételezett adottság mindenkinél?

Cs. Z.: Tizennégyen vagyunk, abból tízen csak a kampányokon és a hirdetések gyártásán dolgoznak. Az ügyféllel közös sikerhez két kulcsunk van: az egyik, hogy a felhasználót minél hatékonyabban érjük el, a másik pedig, hogy az adott hirdetés releváns üzenetet tartalmazzon, és olyan formában mutassa meg magát, amellyel ki tud tűnni a reklámzajból, benne van a wow-effekt.

V. V.: Erre a leginkább bevált válasz, hogy az_attól_függ. Mert például nevezhetjük kreativitásnak azt, amikor egy fejlesztő azon gondolkodik, hogyan lehetne olyan interaktív bannert csinálni, amelyben a felhasználó számára egyértelmű a márka üzenete vagy épp az adott kampány célja. Ugyanakkor kreativitás az is, amikor a tradereink hazai és nemzetközi adatszolgáltatóink segítségével állítják be a kampányokat, és egy tűpontos célzású kommunikációt dolgoznak ki.

Ettől függetlenül persze vannak kifejezetten designer és grafikus kollégáink is, de szerencsések vagyunk, mert a csapatunk alapvetően is sokszínű, különböző tudással és tapasztalatokkal érkező emberekből állt össze. Mindenkiben megvan valami plusz, ami miatt bármilyen kampányhoz kreatívan tudunk nyúlni.

Vámos Viktor, az AdDIG Kft. üzletfejlesztési menedzsere

Van olyan kampányotok, amelyen akár a megoldás megtalálásának kihívása, akár a téma miatt szívesen dolgoztatok? 

Cs. Z.: Nagyon sok autó- és lakberendezési márka online kommunikációjában veszünk részt, amelyekben a teljes vásárlói útvonalat lefedjük szolgáltatásainkkal. Izgalmas kihívás, hogyan tudunk olyan embereket becsalogatni egy webáruházba, akik korábban sosem jártak ott, majd attól függően, hogy a vásárlói útvonal mely részéig jutottak el – pl. rákattintottak-e az autóra, játszottak-e az autó beállításaival a konfigurátorban, letöltötték-e az árlistát, esetleg már fel is iratkoztak egy tesztvezetésre, teljesen egyedi rich media hirdetéseket tudunk eljuttatni számukra.

V.V.: Több olyan együttműködésünk van, amikor megrendelnek tőlünk egy rich media hirdetést, mi elkészítjük azt, az ügynökség pedig ott futtatja, ahol jónak látja. Máskor komplett programmatic kampányt rendelnek tőlünk, ilyenkor a rich media bannerek gyártása mellett mi is futtatjuk azokat. De a legsikeresebb együttműködéseink azok, amikor egy egész éves kommunikációval bíznak meg minket, amelyben mi vagyunk a márka kiszervezett programmatic csapata. Ez már egy erős bizalmi alapú együttműködést, szinergiát igényel nemcsak az ügynökség, de az ügyfél részéről is.

Többször említettétek az interaktív, a felhasználót játékra motiváló hirdetéseket – erre nagyobb most az igény, erre tart a programmatic piac?

Cs. Z.: Az ügyfeleinknél a legtöbb esetben a rich media bannerek nyitják az ajtót, viszont a DCO-ként rövidített dinamikus kreatív tartalom alkalmazására nőtt legnagyobb mértékben az igény. Itt láttuk a legnagyobb fejlődést és bővülést az előző évben, és ettől várjuk idén a legnagyobb pörgést. A DCO lényege, hogy a hirdetés tartalma dinamikusan változik, a kreatív elemekből automatikusan a legjobb kombinációt jeleníti meg. Így a márkák például a felhasználók lokációja, érdeklődési köre vagy valamilyen más 1st, illetve 3rd party adat alapján teljesen egyedi üzenetet tudnak saját termékükről kommunikálni és megjeleníteni a különböző célközönség számára.

 

Zoli évek óta tagja vagy az IAB Programmatic munkacsoportjának, legutóbb az Adat workshopon tartottál előadást a harmadik feles sütik kivezetése utáni lehetőségek kapcsán mit jelent számotokra, mire adott lehetőséget a munkacsoportban végzett munka?

Cs. Z.: A csatlakozáskor még a networking és a tanulási lehetőséget láttuk benne, mostanra – az elmúlt évek tapasztalatait felhasználva – azt mondhatjuk, hogy már mi is aktív szerepet vállalunk a piac edukációjában. Nagyon jó dolog, hogy a szakma legjobbjaival, köztük a meglévő partnereinkkel tudunk együtt dolgozni, együtt gondolkodni, fejlődni és fejleszteni.

V. V.: Itthon talán még mindig alulértékelt a szakmai szervezetek jelentősége, miközben nagyon fontos részei a gazdaságnak, és komoly elvárás feléjük, hogy naprakészek legyenek a piaci folyamatok szabályozásában is. Az IAB Programmatic munkacsoportjában végzett munka csak egy apró szelete annak, amivel mi foglalkozunk, de azáltal, hogy IAB-tagok vagyunk, sokat profitálunk belőle. Zolin keresztül rálátunk más munkacsoportok munkájára, naprakészek vagyunk jogi kérdésekben, a piacot mozgató trendekben (pl. Audio munkacsoport), de tőle tudjuk azt is, hogy aktuálisan milyen képzésekre lehet jelentkezni (pl. analitika fronton).

Nemrég a LinkedIn-oldalatokon kerestetek programmatic szakembereket a cég bővülése miatt intenzív, sűrű évre számítotok?

Cs. Z.: Valóban megnőtt a megrendeléseink száma, de szerencsések vagyunk, mert már a tavalyi évet is 60 százalékos növekedéssel zártuk, az idei évtől pedig további 50 százalékot remélünk. Ahhoz, hogy magas minőségi szinten tarthassuk szolgáltatásainkat, a legjobb szakembereket igyekszünk felvenni, ezért év végére a 14 fős létszámunkat legalább 16-18 főre szeretnénk bővíteni.
Bár még mindig van egyfajta általános válság-érzete ennek az évnek, a hirdetők számára a programmatic egy kiemelten hatékony büdzsé felhasználást biztosít, ezért optimisták vagyunk, mi még több kampányt várunk 2023-tól.

Kapcsolódó: