E-kereskedelmi útmutató az IAB Europe-tól: Definíciók, mérés és tudnivalók

Megosztás

Megjelent az IAB Europe legújabb online kiadványa Guide to Ecommerce címmel, amely az európai e-kereskedelemmel és a retail szektor hirdetéseivel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyűjtötte össze.

Az elmúlt években az e-kereskedelem és a retail media egyre meghatározóbb tényezővé vált a digitális hirdetési piacon. Az IAB Europe becslései szerint a befolyásuk még tovább növekszik a közeli jövőben, 2026-ra a szektoron átfolyó összeg akár a 24,8 milliárd eurót is elérheti a kontinensen.

“A világjárvány óta Európában a retail media robbanásszerű növekedése tapasztalható. A fogyasztók megváltozott vásárlási szokásai miatt nagyot nőtt a szektor hirdetéseire költött összeg, csak a kiskereskedelmi médiahirdetésekben 7,9 milliárd euró cserélt gazdát 2021-ben. Bár ebben már benne van az Amazon is a maga 75%-osra becsült részesedésével, összességében a helyi kiskereskedők és e-kereskedelmi platformok piaci részesedése egyre látványosabban nő. Mivel a közelgő recesszió visszafogja majd a hirdetési költéseket, arra számítunk, hogy a kiskereskedelmi médiának még nagyobb szerepe lesz a piacon” – idézi a közlemény Daniel Knapp, az IAB Europe vezető közgazdászának szavait.

Az e-kereskedelem rejtelmeibe vezető legújabb útmutató megmagyarázza a legfontosabb definíciókat, és bemutatja a leggyakoribb hirdetésformátumokat, vásárlási módszereket és mérési lehetőségeket. Elsősorban azoknak lehet segítségére, akik most kezdik felfedezni az e-kereskedelemben rejlő lehetőségeket, kíváncsiak annak működésére, a szektor sajátos hirdetési műfajára, miközben szeretnék megismerni a digitális hirdetési ökoszisztéma legfontosabb szempontjait és a már jól bevált gyakorlatokat is.

A Guide to Ecommerce dokumentum összeállítása során a szervezet olyan cégek szakértőivel dolgozott együtt, mint a Criteo, a PubMatic, a Perpetua, a Skai, a Xandr vagy a Yahoo.

Az útmutatót regisztrált tagjaink a Dokumentumtárban érhetik el, letölteni pedig az IAB Europe weboldaláról tudják.

Illusztráció: Preis King / Pixabay

Ezek is érdekelhetnek: