IAB UK: Küzdenek a kkv-k az egyre magasabbra kúszó energiaárak miatt

Megosztás

Negyvenéves csúcsra, 10,1%-ra ugrott júliusban az infláció az Egyesült Királyságban az energiaköltségek év eleje tartó emelkedése miatt. A Bank of England arra számít, hogy az ország gazdasági helyzete tovább romlik, és októberben az infláció a 13,3%-ot is eléri*. A növekvő infláció a vállalkozásokra és a fogyasztókra egyaránt negatív hatással van: a megélhetési költségek nőnek, a vásárlóerő csökken.

Ez a teher még súlyosabb az olyan nagy energiafogyasztó kis-és középvállalkozásokon, mint amelyek a gyártás vagy a szállítmányozás területén működnek. Az IAB UK hat pontban foglalta össze, milyen hatással van az energiaválság az Egyesült Királyság kkv-ira, és mire számítanak a következő hónapokban.

  1. Megnövekedtek a működési költségek
    Az energia sok vállalkozás számára kulcsfontosságú input, az energiaköltségek emelkedése a termelési költségek növekedését is magával húzza. A vállalatoknak ezeket a költségeket, ha nem tudják tartalékokból kifizetni, magasabb árak formájában fogják a fogyasztókra hárítani, ami további inflációhoz vezethet. Ez jelentős nyomást gyakorolhat különösen azok vállalkozásokra, amelyek már így is alacsony árréssel működnek.
  2. Csökkenő haszonkulcsok
    A folyamatosan emelkedő energiaköltségek miatt sok vállalkozás haszonkulcsa szűkül. Míg egyes vállalatok az ügyfeleikre tudják hárítani a magasabb költségeket, mások nem ilyen szerencsések. Sok iparágban az árrések már olyan alacsonyak, hogy az energiaköltségek legenyhébb növekedése is felemészti a profitot. Ez a továbbiakban létszámcsökkentésre és/vagy az egyéb kiadások csökkentésére kényszerítheti a vállalkozásokat.
  3. Mérséklődő versenyképesség
    Az energiaárak az ipar versenyképességének egyik fő hajtóereje. Ha az energiaárak magasak, az energiaintenzív iparágak kevésbé tudnak versenyképesek maradni a többi iparághoz képest. Ezért ezeknek a vállalatoknak folyamatosan új lehetőségek után kell nézni, és meg kell is találniuk a módját energiafogyasztásuk és költségeik csökkentésére.
  4. Kevesebb beruházás
    A vállalkozások nem tudnak új üzemekbe, gépekbe, kutatásba vagy fejlesztésbe fektetni, ha folyamatosan egyre magasabb energiaköltségekkel szembesülnek. Mindez az innováció hiányához és a termelékenység csökkenéséhez vezethet, ami még tovább ronthatja a vállalkozások versenyképességét.
  5. Egyre több a munkanélküli
    Az Egyesült Királyságban több mint 5,6 millió kis- és középvállalkozás működik, amelyek az ország összes vállalkozásának 99%-át teszik ki. Ezek a vállalkozások összesen több mint 16 millió embert alkalmaznak, ami a magánszektorban foglalkoztatott munkaerő 60%-át jelenti. A vállalkozások, hogy a növekvő energiaköltségek mellett is talpon maradhassanak, a személyzet létszámának csökkentésével kénytelenek lefaragni költségvetésüket. Ennek hatására csökken a munkahelyek biztonsága, a vállalatokon belüli előrelépési lehetőség, de mérséklődhetnek a fizetések és a juttatások is.
  6. Megszűnő vállalkozások
    A londoni székhelyű Simply Business biztosítóvállalat augusztusban közzétett jelentése szerint 54 százalékra nőtt azon kisvállalkozások száma az Egyesült Királyságban, amelyek attól tartanak, hogy megnövekedett működési költségeik miatt bezárásra kényszerülnek. Ez már csak azért is aggasztó, mert ha a kisvállalkozások száma jelentős mértékben csökken az Egyesült Királyságban, az súlyos hatással lesz a gazdaságra. Márpedig a vállalkozásokat nem védi az OFGEM energiafelügyeleti hatóság által meghatározott árplafon, és nem igényelhetik vissza energiaszámláik áfáját sem, ahogyan azt a fogyasztók megtehetik.

Az IAB UK cikkében az energiaválság kialakulásához vezető tényezőket is felsorolja, amelyek között elsőként a világ két kulcsfontosságú energiatermelő országa: Oroszország és Ukrajna régóta tartó politikai konfliktusait említi, amelyek globálisan vezettek az energiaköltségek megugrásához. De a jelenlegi helyzet kialakulásáért a világszerte megnövekedett energiaigény is felelős: a gazdaságok bővülésével és a népesség növekedésével egyre nagyobb nyomás alá kerültek az energiaforrások, amelyek végül a magasabb árakhoz vezettek.

Mindeközben drágult az energiatermelés is: a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésének és finomításának, valamint a megújuló energiatechnológiák fejlesztésének, alkalmazásának költségei is jelentősen emelkedtek. Mindezen túl az energiaárakra a különböző kormányzati politikák és szabályozások is hatással lehetnek. A cikk erre említi példaként a megújuló energia termelését támogató kormányzati politikát, amely hosszú távon alacsonyabb energiaárakhoz vezethet, míg a szén-dioxid-kibocsátásra kivetett adók drágíthatják a fosszilis tüzelőanyagokat.

Mindezen kihívásra válaszul a kkv-k különféle stratégiákat hajtanak végre, hogy csökkentsék az emelkedő energiaköltségeknek való kitettségüket – fogalmaz a cikk írója utalva arra, hogy folyamatban van egy kkv-kat támogató program kiépítése azon vállalkozások számára, akik mérsékelni szeretnék energiaszámláikat, emellett a beszállító, ellátó cégekkel kötött szerződések újratárgyalására buzdítják a kkv-kat, illetve az energiahatékonyság javítására és a megújuló energiaforrásokba való befektetésre ösztönzik a vállalkozásokat.

* Hazánkban a KSH legfrissebb adatai szerint júliusban a fogyasztói árak változásának mutatója 13,7 százalék volt az előző év azonos időszakához képest, amire utoljára 24 évvel ezelőtt, 1998 augusztusában volt példa. Augusztusban pedig 15,6%-ra nőtt az inflációs index.

Illusztráció: Colin Behrens / Pixabay