Klímaszorongás, adatvédelem, jelszó: Ezekre gugliztunk legtöbbször eddig idén

Megosztás

Bár a Google korábban csak december végén tette közzé az egész évben legtöbbet keresett szavak listáját, ezúttal a 2022 januártól augusztusig tartó időszak legfontosabb keresési trendjeit is listázta. A jelentésből kiderül, hogy az elmúlt hónapok gazdasági eseményei, közéleti témái helyett sokkal inkább a klímaváltozás és a felhasználói fiók védelme foglalkoztatta a magyarokat.

Az idei év legnépszerűbb Google keresései azt mutatják, hogy az idén nyáron tapasztalt szárazság sokakat aggasztott, ezért egyre többeket kezdett foglalkoztatni a klímaváltozás témája és annak negatív következményei is. A keresőóriás a 2022 januárjától augusztus végéig tartó időszak legfrissebb adatait az előző év ugyanezen időszakához viszonyította, amelyekből kiderült, hogy a „klímaváltozás” szóra vonatkozó keresések több mint kétszeresére nőttek, a „globális felmelegedés” kifejezésre való keresések gyakorisága pedig 400 százalékkal ugrott meg. A felhasználókat a szkeptikus nézőpontok is érdekelték, amelynek következtében az “éghajlatváltozás tagadása” kifejezésre keresések száma is gyarapodott, mintegy 70 százalékkal a tavalyi évhez képest.

Mivel az emberek nemcsak alapvető információk után érdeklődtek, de a klímaváltozáshoz kapcsolódó lelki jelenségekre is felfigyeltek, így jelentősen megemelkedett a klímaszorongással kapcsolatos keresések száma, erre 90 százalékkal többen kerestek rá Magyarországon az idei év első nyolc hónapjában az előző év hasonló időszakához képest.

De a Google szerint népszerű témának bizonyult a koronavírus és a biztonságos internethasználat is. A járványhoz köthető fogalmak közül a legtöbb keresés a legújabb tünetekkel kapcsolatos információkra irányult: a „covid tünetek 2022” kifejezésre az elmúlt 90 napban 700 százalékkal többen kerestek, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Azonban gyakran kerestek arra is, hogy „hány napig tart a covid”, és népszerűek voltak olyan, járvánnyal kapcsolatos kifejezések is, mint a „covid gyógyulási idő”, a „covid lappangási idő” és a „covid meddig fertőz”.

A 2022-es év első nyolc hónapját felölelő keresési toplistából az is kiderül, hogy a felhasználók fiókjaik védelmével, megerősítésével is foglalkoztak. A „jelszó”, a „véletlenszerű jelszógenerátor”, az „egyszeri jelszó” és az „adatvédelem” témakörök irányában is jelentősen megnőtt az érdeklődés.

Kapcsolódó: