Falják a hosszú videókat, ha izgalmas a tartalom

Megosztás

Bár a mai világ a (túl) sokféle opcióról és a rövid, könnyen fogyasztható tartalmakról szól, úgy tűnik, a hosszabb videós tartalmakra is marad idő és figyelem, amennyiben azok tényleg érdeklik a felhasználókat. A Think with Google újabb posztban foglalkozott a Z-generáció – néhol meglepő – nézői szokásaival.

Roya Zeitoune, a YouTube Culture & Trends csapatának EMEA régiós vezetője ezúttal arról írt posztjában, hogy nemcsak a könnyen fogyasztható, rövid videós tartalmak sikeresek a fiatalok körében. A hosszabb videókat is sokan végignézik, ha tényleg olyan témát érintenek, amiben nyakig benne vannak. A példák között szerepel a Manchester United egy rajongói csoportjának azon videója, amelyben a csapatuk meccsét elemzik nagyon hosszan és részletesen, és mindez több mint 588 ezer megtekintést produkált. De figyelemre méltó a Vámpírnaplók 2,5 órás mélyfúrásának 9 milliós nézettsége, vagy az Elden Ring nevű videójátékhoz kapcsolódó elemzések, bemutatók és egyéb rajongói tartalmak, amelyek 60 nap alatt együttesen 3 milliárd megtekintést értek el.

A hangsúly tehát nem a videós tartalmak hosszán, hanem azon van, hogy azok mennyire érdekesek – és itt jön képbe a Z-generációra jellemző elképesztően sokszínű rajongói kultúra. Ez utóbbi nagy hajtóereje a YouTube-nak és a podcastek felemelkedésének is. A Zeitoune által idézett kutatás szerint a Z-generációs megkérdezettek 61%-a tartja magát valaki vagy valami nagy rajongójának, és 60% használja arra a YouTube-ot, hogy információkat, további tartalmakat találjon rajongása tárgyáról. Igaz ez a niche témákra is, amelyeket sokan úgy fedeznek fel, hogy az adott tartalom alatt a kommenteket böngészik, és így az adott terület más rajongóira, kreátoraira vagy egészében egy jó közösségre találnak rá, amihez aztán jellemzően ragaszkodnak is.

Azonban nem a rajongói tartalmak a hosszú formátumok egyetlen népszerű szegmense. Ide sorolhatók a videóesszék is, amelyeknek az a lényege, hogy valaki egy adott témáról hosszan beszél, mélységében tárgyalva azt. A videómegosztónál azt látják, hogy az utóbbi három évben folyamatosan nőtt a videóesszékre irányuló keresések száma. Az ilyen típusú tartalmak gyakran jó eszközei a hűséges közönség építésének, és a könnyen hozzáférhető szerkesztőeszközök terjedése a minőségre is pozitívan hat. A hosszú videókhoz gyakran a rövid ajánlókon keresztül vezet az út. A YouTube kutatása szerint a Z-generáció 59%-a nézi meg a rövid videókat kínáló alkalmazásokban talált tartalmak hosszabb változatát.
A márkák számára a fentiekből tanulságos lehet, hogy nyugodtan el lehet merülni a részletekben, akár a niche témákban, amennyiben szakértők abban, és így hiteles, releváns tartalmat tudnak nyújtani a rajongóknak. Bármennyire is nagy a figyelemért folyó verseny, a rajongás tárgyának mindig jut elég idő, és a jelek szerint a Z-generáció is kész egészen mélyre ásni a videómegosztók és social platformok tematikus bugyraiban.
Fotó: Simon / Pixabay
Kapcsolódó: