A videó a digitális növekedés motorja

Megosztás

1/1 projektünk keretében most a digitális videó fogalmát járjuk körbe. Dudás Gergely, az RTL Magyarország kereskedelmi igazgatója, az R-Time vezetője osztja meg gondolatait a téma kapcsán.

A videós hirdetés varázsa abban áll, hogy egyszerre testesíti meg a televíziós hirdetés audiovizuális erejét, valamint a digitális hirdetések targetálhatóságát. Ebben a hatékony ötvözetben rejlő erőt a marketingvilág pontosan látja és egyre inkább a videós hirdetés mellett teszi le a voksát. Márpedig a marketingesek a büdzséjükkel szavaznak.

Hogy mennyire nem túlzás a fenti kijelentés, arra álljon itt most néhány egyszerű chart az IAB Europe jóvoltából.

Az IAB Europre által mért digitális növekedés illetve display költések struktúrája 2017-ben (2016-hoz képest):

A videós hirdetések Európában 2017-ben közel 4-szer olyan gyorsan nőttek, és ezzel a display hirdetéseken belül 4 százalékponttal 27,3%-ra emelkedett a részarányuk.

Az IAB Europre által mért digitális növekedés illetve display költések struktúrája 2018 H1-ben (2017 H1-hez képest):

Ez a növekedés nem állt meg 2018 első félévében sem. Szintén az IAB Europe adatai szerint továbbra is bőven 4-szeres tempóban növekedik a videós piac a non-video display szegmenshez képest. Ezzel a kontinens digitális hirdetési piacan immár minden display hirdetésre elköltött euróból közel 31 cent videóban realizálódik.

Mindeközben a magyar hirdetési piacon a videó még messze áll a földrészünkre jellemző szinttől a maga 7,1%-os részesedésével a teljes display költésből, ami a 2016-os 7,5%-os értékhez képest vajmi keveset változott.

Az egyes európai piacokon a videós költés arány a teljes display-en belül 2017-ben:

Képc

Mindezek fényében meggyőződésem, hogy az olyan új, brandsafe, lokális tartalomra fokuszáló OTT-platformok megjelenésével, mint a 2018-ban megújult RTLMost! vagy akár a Viasat Play, a hazai videós piac ugrásszerű növekedés előtt áll.

Ez az én véleményem, mondd el te is tiéd! Március 22-ig te is megteheted ide kattintva. Élj vele te is!

Dudás Gergely, RTL Magyarország / R-Time 

Forrás:
https://www.iabeurope.eu/wp-content/uploads/2018/06/IAB-Europe_AdEx-Benchmark-2017-Report_FINAL-V2.pdf
https://www.iabeurope.eu/research-thought-leadership/resources/adex-benchmark-h1-2018-study/