IAB US: A digitális videó, audió és a programozott hirdetések pörgették a piacot tavaly

Megosztás

A 2021-es év rekordmértékű növekedése után a digitális hirdetési költések visszafogottabb, de még mindig kétszámjegyű (10,8%) növekedést tudtak produkálni 2022-ben az amerikai piacon. A digitális hirdetésekből származó bevételek összege először haladta meg a 200 milliárd dolláros összeget – derül ki az IAB US megbízásából a PwC kutatócég által készített „IAB Internet Advertising Revenue Report: Full Year 2022” című jelentésről szóló közleményből.

„A 2021-es példátlan növekedés után 2022-ben mérséklődésre számítottunk. A gazdasági bizonytalanság, a geopolitikai nyugtalanság, a szabályozási környezet és a célozhatóság változásai egyaránt hozzájárultak a bevételek lassabb ütemű növekedéséhez. Ha azonban előre tekintünk, határozottan állítjuk, hogy van még potenciál a növekedésben, de nehezebb lesz azt elérni, és valószínűleg kisebb mértékben fogjuk majd tapasztalni, mint azt korábban megszokhattuk” – idézi a közlemény David Cohen, az IAB vezérigazgatójának gondolatait.

A 2022-es évben a teljes digitális szektorban összesen 209,7 milliárd dollár cserélt gazdát. Az első negyedévben volt a legjelentősebb, 21,1%-os növekedés, majd ezt követte a második negyedév 11,8%-kos aránnyal – ez ráadásul mérföldkőnek számít a világ legnagyobb piacán, hiszen az első félévi hirdetési költések mértéke először haladta meg a 100 milliárd dolláros összeget. A költések tempója az előző év azonos időszakához képest viszonyítva mérséklődött a harmadik negyedévben (8,4%) és még tovább lassult a negyedik negyedévben (4,4%).

További számok, arányok és jellemző piaci mozgások a 2022-es amerikai reklámköltési riportból:

  • A médiavásárlók egyre inkább diverzifikálják kiadásaikat; a digitális videó, a digitális audió és a programmatic hirdetések mértéke egyre jelentősebbé vált. Tavaly a digitális videó szektor 47,1 milliárd dollárt, a digitális audio szegmens pedig 5,9 milliárd dollárt könyvelhetett el magának. Az automatizált hirdetési bevételekből befolyt összeg 109,4 milliárd dollárra nőtt, ami 10,5%-os növekedést jelentett az előző évhez képest.
  • A közösségi média bevételeinek növekedése lelassult. Míg 2022 első félévében nőttek a bevételek (+1,8 milliárd dollár éves szinten), a második félév bevételei 31,4 milliárd dollárra zuhantak (+0,3 milliárd dollár éves szinten). Az Apple 2021-ben bevezetett szigorú adatvédelmi megoldása, az App Tracking Transparency (ATT) érezhető hatással volt a teljes bevételre.
  • A mobilhirdetési bevételek 14,1%-kal nőttek a 2021-es évhez képest. A rekordmértékű, 154,1 milliárd dolláros összbevétel mögött a digitális audioformátumok – köztük a podcastek fogyasztásának folyamatos növekedése –, az 5G elterjedése és annak a VR- és AR-hirdetési lehetőségekre gyakorolt jótékony hatása áll, amely 2023-ban várhatóan tovább növeli a mobilhirdetésekből származó bevételeket.
  • A search terület költései 7,8%-kal emelkedtek a 2021-es évhez képest, de a teljes piaci részesedésük fokozatosan csökken, mivel az érdeklődés egyre inkább a digitális videó és a display felé fordult.
  • Mindeközben a piac elkezdte újradefiniálni a prémium tartalom fogalmát: a nézők figyelme egyre inkább az olyan tartalmakra irányul, amelyek az érdeklődési körükbe tartozó egy-egy speciális témát dolgoznak fel – függetlenül a gyártási értéktől, a formátumtól vagy a képernyőtípustól –, és a kreátor-tartalmakat is ma már sokan prémiumnak tekintik.

Az IAB US riportját IAB-tagjaink teljes egészében a Dokumentumtárban érik el.

Címlapkép: Paul Hanaoka / Unsplash

Kapcsolódó: