Konferencia ajánló: Internet Hungary 2016

Megosztás

Idén szeptember 27-28-án kerül sor az Internet Hungary-re, a legnagyobb hazai digitális konferenciára. Csermely Ákos főszervezővel beszélgettünk.

csermely_akosHelyetted is van más, te is lehetsz más helyett

Az Internet Hungary idei mottója nevezhető akár provokatívnak vagy kijózanítónak is, ugyanis így hangzik: Helyette(d) is van más?! A mottóválasztásról Csermely Ákos azt mondja, hogy “az alacsony piacra lépési költségek és a technológia relatíve könnyű kezelhetősége okán jobban demokratizálódhat a gazdaság. Mindenki be tud lépni mindenki üzletébe – és ezt meg is teszi. Ezért gondoltam, hogy idén beszéljünk arról, hogy mindenki helyettesíthető”.

Van azonban ennek egy másik olvasata is. “Bár ez keveseknek jut eszébe, de az, hogy helyetted is van más, egyben azt is jelenti, hogy te is lehetsz más helyett. Szerintem ennek a folyamatnak nem a negatívumait kell nézni, hanem a lehetőségeit” – teszi hozzá.

Tó vs. folyó

A fenti alaptézist bontja ki az első nap plenáris délelőttjén Bognár Botond (Singularity University) nemzetközi, Pogátsa Zoltán pedig magyar szemüveggel. És erről, azaz a digitális gazdaság kibontakozásáról szól a két nap egésze is. “Az olyan kifejezéseket, mint a big data, az algoritmus, az automatizáció vagy robotok annyit használjuk, hogy szinte kiüresednek, mire valóban értelmet nyerhetnénk a hétköznapok szintjén is. Ugyanakkor ezek a dolgok nem majd lesznek, hanem már itt vannak a nyakunkon, a gyorsabbak már használják piaci tevékenységük során. Szeretnénk ezt is megmutatni.

A kérdés leginkább tehát az, hogy ki ismeri fel, a lehetőségek már nem évekre, hanem hónapokra vagy még közelebb vannak. Ez összefügg azzal is, hogy ki képes a maga javára fordítani a mottóban emlegetett helyettesíthetőséget. “Sokan megelégednek a rendelkezésükre álló tudással. De a tudás folyó, és nem tó“, érzékelteti Ákos, hogy mi a tanulási hajlandóság és képesség tétje.

Csoportépítők

Itt be kell vallanunk, hogy gyakorlott konferenciajáróként minket mindig azok az előadók érdekelnek a legjobban, akik kívülről inspirálnak, kívül esnek azon a piaci értékláncon, amelyben a hétköznapjainkat töltjük. E szempontból is izgalmas Pál Ferenc atya, vagy épp Köves Slomó szerepeltetése. Utóbbi a plenáris programban kapott helyet az idei Internet Hungary-n.

Gyakran hangzik el, hogy a digitalizáció tönkretesz minket, és elidegenedünk. Megkérdeztük tehát arról Köves Slomót és Pál Feri atyát, hogy szerintük ez igaz-e, mert én nem hiszem, hogy így lenne. Szerintem a közösségi média még jobban összehoz minket: a közeli barátaimmal továbbra is találkozom személyesen, az ismerőseimmel pedig napi szintű kapcsolatot tudok tartani. A vallások ősidők óta csoportokat építenek, ezért érdekes az ő véleményük“, mondja erről Ákos.

30 külföldi előadó

Az Internet Hugary-n hagyományosan sok külföldi előadót lehet meghallgatni, és ez idén sem lesz másképp. Arra kértük Ákost, hogy ajánljon közülük néhányat a programból. Íme, a szervezői shortlist:

  • Ekaterina Walter, aki a Citrom teremben, a Reklám – összhangzattan! szekcióban tart előadást a hirdetési piacon zajló digitális transzformációról,
  • Robert Heath, aki a Narancs teremben, a Neuromarketing szekcióban a kreativitás reklámokban megbúvó rejtett erejéről fejti ki a gondolatait,
  • Larry Kim szintén a Citrom terem reklámos szekciójában beszél 2016 top10 online hirdetési trendjéről,
  • Alan Wolk a televíziós piac fejlődéséről vázol fel képet (Citrom terem),
  • Christian Flodén a sharing economy hirdetési megoldásait mutatja be (Citrom terem),
  • Brendan Spain, a Financial vezérigazgató-helyettese pedig azt igyekszik megválaszolni, hogy hogyan növelhetőek a bevételeink a figyelemre alapozva. Az ő idecsábítása egyébként különösen nehéz dió volt.

Tessék beülni!:)

Az Internet Hungary idén is kb. 2000 szakmabelit vár, ami nemcsak sok programot, hanem a szokott módon intenzív folyosói networkingelést és esti koncertet (Wellhello) is jelent. A szervezők mégis elsősorban az előadások meghallgatására biztatnak.

Ezek az emberek nagyon készülnek az előadásaikra, és máshol nem lehet őket meghallgatni. Tudom, hogy a konferenciák arról is szólnak, hogy találkozzunk, de én mégis arra biztatom a közönséget, hogy üljenek be az előadásokra, hallgassák meg azokat!”, üzeni Csermely Ákos, aki ezt ösztönzendő ezúttal jelentősen visszafogta a fórumbeszélgetések számát, az előadások javára.

Az Internet Hungary programjáról, előadóiról és a praktikus részletekről ezen a linken tájékozódhat. Következő ajánlónkban azt vesszük számba, hogy az IAB Hungary milyen előadásokkal képviselteti magát a konferencián.

(A kép forrása.)