Megduplázódott az erőszakos tartalom, de globálisan javult a márkabiztonság

Megosztás

Az elmúlt évek kiszámíthatatlansága miatt a reklámipar megtanulta, hogy a digitális trendek már nem olyan következetesek és hosszan tartók, mint ahogy korábban megjósolhatók voltak. A digitális média minden eddiginél gyorsabb ütemben fejlődik, a tartalomgyártás rohamtempóba kapcsolt, folyamatosan új platformok jelennek meg, és mindezt a média minőségi mutatószámai is pontosan tükrözik – fogalmaz közleményében az Integral Ad Science (IAS), amely 17. alkalommal állította össze Media Quality Report (MQR) című elemzését. A riport ezúttal is azt részletezi, hogyan változott a média minősége az év első hat hónapjában, és hogyan használhatják a marketingesek ezeket az elmozdulásokat kampányaik jövőbeli teljesítményének maximalizálására.

A kiadványban a legfontosabb globális teljesítménymutatók definíciói után grafikonokkal vázolják fel, miért kell újragondolni és hogyan lehet optimalizálni a digitális display hirdetések láthatóságát; kiderül, hogy mely eszközökön teljesítettek legjobban a videós hirdetések, és hogy milyen kampányoknál, milyen platformokon nőtt a hirdetési csalások aránya vagy épp a márkabiztonság az idei év első felében az előző év azonos időszakához képest. De lehet olvasni a jelentésben a gaming és a Connected-TV piacáról, a közösségi média szerepéről, a kontextus alapján célzott hirdetések jelentőségéről és a podcast-hirdetések megugrásáról. Csak néhány százalékos mutató a riportból:

  • A digitális reklámozás márkakockázata jelentősen csökkent 2022 első felében 2021 azonos időszakához képest, globálisan ez a mutató 2,5% alatt maradt. A display- és videós hirdetések desktopon világszerte biztonságosabbnak bizonyultak idén: előbbi márkakockázati indexe 2021-ben még 2,4%, 2022-ben már csak 1,6% volt, utóbbinál pedig 3,6%-ról 1,5%-ra csökkent ez a mutató. De ugyanez igaz a mobilon futó kampányokra is: display hirdetések esetében 2,6%-ról 2,3%-ra, videós hirdetéseknél pedig 3,6%-ról 2,4%-os csökkent a kockázati mutató.
  • Az idei év első felét globálisan az ukrajnai háborúról szóló hírek határozták meg. Az erőszakkal kapcsolatos tartalmak aránya gyakorlatilag megduplázódott 2021 első félévéhez képest, ez jelentette a legnagyobb kockázatot a márkák számára is. Desktopon ez a mutató a display hirdetések esetében 24,9%-ról 47,9%-ra, videós hirdetéseknél pedig 24,3%-ról 45,6%-ra nőtt.
  • A videós hirdetések láthatósági mutatója (min. 76%) az év első hat hónapjában globálisan magasabb volt, mint a display hirdetéseké (min. 66%), de globális összehasonlításban a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva a legnagyobb javulást a display hirdetések mutatták.

Az IAS havonta több billió adateseményt mér, lehetővé téve a média minőségének valós idejű megfigyelését. A félévente kiadott MQR riportjaiban ezeket az adatokat felhasználva olyan iparági barométert kínál, amely segítségével a hirdetések vásárlói és eladói össze tudják hasonlítani kampányaikat és az inventoryk minőségét.

A számokkal és grafikonokkal kiegészített jelentést IAB tagjaink a Dokumentumtárunkban lapozgathatják.

Fotó: Leon Seibert / Unsplash

Kapcsolódó: