Nagy változások zajlanak a videós kultúrában

Megosztás

A YouTube megjelentette 2023-as Culture & Trends jelentését, amelynek alapját az Ipsos által, 14 országban végzett felmérés adja – ebben többek között a kreátorrá váló közönségről, az új technológiai eszközökről és az új történetmesélési technikákról ad képet. A YouTube az eredmények alapján három fő trendet azonosított:

  1. A Z-generáció esetében elmosódik a határ a kreátorok és a közönség között. E nemzedék 41%-a tekinti magát videós tartalomgyártónak, de magas, 40%-os arányt mértek a teljes célcsoporton (18-44 évesek) belül is. Az alkotók közé egyre többen érkeznek a rajongók közül egy-egy témában, és a közönség nagyon élvezi a szakértő, mélységi kommentárokat. Az Oscarhoz vagy a Met gálához hasonló nagy események kapcsán a megkérdezettek 54%-a válaszolta azt, hogy jobban szereti a kreátorok kommentárjait nézni, mint magát az eseményt.
  2. Minél több a formátum, annál több az áttörési lehetőség. A megkérdezettek bő kétharmada szereti azt, ha többféle, a helyzetéhez, preferenciájához a legjobban illeszkedő formátumban fogyaszthatja a videós tartalmakat. Nemcsak az organikus tartalmak, hanem a videós hirdetések esetében is bejön a több formátum: a legalább két videós formátumot felvonultató kampányok nagyobb eséllyel emelik a márkaismertséget és a márkavisszaidézést, mint a mindössze egy formátummal operálók.
  3. A tömegek hozzászoknak az AI-hoz a tartalomkészítőknek köszönhetően. Az AI egyre többeknek teszi lehetővé a videók gyártását, csökkenti a szükséges gyártási és tanulási időt, valamint a költségeket. Ezért egyre több kreátor nyúl az AI-hoz, amit a megkérdezettek 60%-a teljes nyitottsággal fogad.

Ha érdekelnek a részletek, akkor látogasd meg a tagi Dokumentumtárunkat, ahonnan letöltheted a YouTube trendjelentését.

Fotó: CardMapr.nl / Unsplash

Kapcsolódó: