12 elgondolkodtató mondat a mesterséges intelligenciáról

Megosztás

Május végén Engage címmel rendezett izgalmas eseményt az IAB UK a mesterséges intelligencia (AI) témája köré építve, amelynek legfőbb tanulságait 12 pontban gyűjtötték össze. Az Engage 2023-at Jon Mew, az IAB UK ügyvezetője nyitotta meg, aki szerint az AI kapcsán három dologra fontos figyelni:

  • érdemes egy jó nagy lépéssel hátrébb lépni, és megnézni, hogy az AI hogyan befolyásolja a működésünket;
  • semmiképpen sem szabad halogatni a mesterséges intelligenciával való kísérletezést, még ha elsőre nehéz is megfogni, mi sülhet ki belőle;
  • ahelyett, hogy szembeállítanánk magunkat a mesterséges intelligenciával, inkább azt érdemes vizsgálnunk, hogyan lehet azt felhasználni, együttműködni vele.

Az IAB UK az esemény további megszólalásai alapján izgalmas gondolatcsokrot szedett össze:

  1. Bár most úgy tűnhet, az AI nem hirtelen történt. A Chat GPT hype új, de a mesterséges intelligencia kapcsán az 1940-es évekig is visszamehetünk. Az analitikus AI és a generatív AI közötti átmenet izgalmas, és ahelyett, hogy azon aggódnánk, hogyan veszi el a mesterséges intelligencia a munkánkat, inkább azon kellene aggódnunk, hogy az AI-t alkalmazni képes emberek veszik el a munkánkat.
  2. Használjuk az AI-t öntudatosan! A legrosszabb és a legjobb szcenárió között a különbséget az etika beépítése jelenti az innovációkba. Az emberi értékek alapján kell építkezni és a bizalmat helyezni előtérbe, amibe nem fér bele, hogy folyamatosan azon kell agyalni, mi a valódi, és mit hozott létre az AI.
  3. A szintetikus barátok valósággá válhatnak. Egyre inkább elmosódik a határvonal a fizikai és a digitális identitásaink között, és egyre több olyan felhasználó van, aki inkább a digitális világban tudja önmagát adni.
  4. Az AI-ra eszközként és partnerként érdemes tekinteni.
  5. Nem mindegy, milyen a törvényhozói hozzáállás. A brit kormány támogatja az innovációt AI-ügyben, ugyanakkor a cégek tudják a legtöbbet tenni magukért azáltal, hogy önszabályoznak, például megbízható partnerekkel dolgoznak, és hangsúlyt fektetnek az edukációra.
  6. Az új AI eszközök demokratizálják a kreativitást, így azt újra kell értelmeznünk.
  7. Az AI javíthatja a munkakultúrát. Már most tudjuk, hogy az AI növeli a produktivitást, a felszabaduló munkaórák által pedig több idő marad a csapatok számára, hozzájárulva a munkakultúra közös építéséhez.
  8. Nem szerencsés az AI alkotókról kialakult kép. Sokszor jelennek meg olyan emberekként, mint akik folyton túl agresszív vagy túl szexualizált produktumokat hoznak létre. Ez alapvetően torz kép, ami ellen tenni kell.
  9. Az AI újraértelmezi a rádiót. Egyre több szó esik arról, hogy az AI hogyan jelenik meg audio területen, ugyanakkor a rádiós médium lényegét – vagyis azt, hogy emberközpontú és személyes -, nem törli el, inkább kiterjeszti a lehetőségeket.
  10. Az AI hatékonyabbá teheti a reklámkampányainkat – már most is.
  11. Érdemes az AI-ra élő rendszerként gondolnunk. El kell szakadnunk attól a bináris gondolkodástól, amely jellemzően különválasztja az embert és a természetet. Az AI értelmezhető élő rendszerként már most is kapcsolódik hozzánk. A jelenlegi LLM-ek (Large Language Models) 20-30 éves eljárásokon alapulnak, és az ebből eredő elfogultságokat építik be.
  12. Nem valószínű, hogy a Mátrixban fogjuk találni magunkat. Az egyik előadó a sci-fi filmek által felvázolt lehetőségeket vette számba, és úgy vélte, hogy nagyon kicsi az esélye a Mátrix-féle forgatókönyvnek, amelyben az AI átvette a világuralmat és igába hajtotta az emberiséget. Hiszen az AI számára a célokat az embereket jelölik ki, és ha nincsenek emberek, akik adatokat termelnének, az AI nem tud mit felhasználni.

További részletek az IAB UK összefoglalójában.

Illusztráció: Alexandra_Koch / Pixabay

Kapcsolódó: