Erdélyi Eszter: A videós piac folyamatosan nő, mindenképp foglalkozni kell vele!

Megosztás

“Abban a pillanatban, ahogy Addressable TV formában lehet kiszolgálni digitális televíziós hirdetéseket, hirtelen egy nagyon komoly hot topikként jelenhet meg a piacon. Ez pedig a streamingszereplők növekedésére adhat egy nagyon jó választ” – foglalta össze Erdélyi Eszter, az Atmedia digitális osztályvezetője és egyben az IAB Digitális Videó Munkacsoportjának vezetője a videós piaci mozgások egyik lehetséges forgatókönyvét, de a munkacsoport terveit, feladatait bemutató beszélgetésünk során szóba kerültek a munkacsoport várható eseményei is, ahol akár személyesen is találkozhattok velük. 

  1. rész: Szutor Ferenc: Most kezd ráébredni a piac, hogy a first party adatokkal tényleg foglalkozni kell
  2. rész: Deli Norbert: Vége az adatgazdag évtizednek, foglalkozzunk komolyabban az analitikával!
  3. rész: Gandera Balázs: Célunk, hogy azzal támogassuk a PPC terület szereplőit, amit ők maguk igényelnek
  4. rész: Román Balázs: A Podcast Insight Hungary 2023 kiadvány lesz az idei nagy dobásunk
  5. rész: Kapi Anikó: Nagyon szeretnénk, ha az influencer-költés a következő médiatortában már szerepelne
  6. rész: Néz Kata: A pályakezdő fiatalokat, a jövő digitális tehetségeit kell támogatnunk

Októberben az első hazai, mozgóképes tartalomfogyasztást felmérő Total Video 2022 kutatást bemutató IAB Cafén az előadásodat azzal zártad, hogy a videós piac elég gyorsan változik ahhoz, hogy a fontosabb számait egy év múlva is érdemes legyen megnézni. Hogy látjátok, lehet folytatás?

Az IAB életében ez volt az egyik legfontosabb kiadvány, és tavaly a mögötte álló kutatás levezénylése volt munkacsoportunknak is a legnagyobb projektje. Az első körös eredményeket a tavaszi Digital-Media Hungary időszakában kaptuk meg, azon a rendezvényen Dudás Gergellyel közösen prezentáltuk, októberben pedig egy IAB Café keretében az NRC ügyvezetője már a teljes kutatást tudta bemutatni.

A múlt év végi munkacsoport találkozón Dudás Gergely is felvetette, hogy akár csak hőmérőzés jelleggel érdemes lenne megnézni, mi történt a streamingpiacon 2022 tavasza óta: hány új hazai és külföldi platform jelent meg, hogyan változott a streamingrezsi. Ez a téma mindenkit érdekel. A munkacsoporton belül felmerült, hogy vagy egy újabb videós kutatás részeként vagy akár egy külön projektben foglalkozzunk a streaminggel. Meglátjuk, melyiket sikerül idén összehozni.

Eszter az októberi Total Video IAB Cafén az Atmedia és az Ipsos közös felméréséről tartott előadást, amelyben a különböző platformokon jellemző tartalomfogyasztási és reklámkerülési hajlandóságot vizsgálták (Fotó: Polyák Attila)

Dokumentumtárunkban több online kiadványa is elérhető a munkacsoportnak a Total Video 2022 mellett, például 2019 óta a Fogalomtár, 2020 óta pedig a Digitális Videó Tudástár. Ezeket tervezitek frissíteni?

A kisokos aktualizálása is idei tervünk. Ennek egy jelentős részét a munkacsoportunk néhány aktív tagja már frissítette, átdolgozta, de még vannak olyan részei, amelyek ráncfelvarrás előtt állnak – szeretnénk a teljes kiadványt új formába önteni.

De reményeink szerint idén megvalósulhat a videóshirdetés-versenyünk is. Ehhez összeállt már a versenykiírás és a részvételi szabályzat, hamarosan meg is hirdetjük. Ide olyan különböző hosszúságú és tematikájú videós hirdetésekkel lehet nevezni, amelyek a meghatározott időszakon belül lezajlott, megvalósult kampányokban szerepeltek. A pályázatokat a Digitális Videó Munkacsoport tagjaiból álló zsűri fogja értékelni, a díjátadót pedig a Back to Work esemény keretében szeretnénk tartani.

Piaci helyzetet tekintve mit vártok az idei évtől? A legfrissebb Adex-adatok 2 százalékos csökkenést mutattak tavalyi költésekben a digitális videó szektorban. 

Év elején mi is egyeztettünk a nagyobb, magyarországi videós tartalmakat értékesítő szereplőkkel, ők szerencsére inkább bevételnövekedésről számoltak be. De könnyen elképzelhető, hogy a korábban óriási volumenű állami költések csökkenése jelent meg a tavalyi videós összpiaci költés-változás mögött. Mert az valóban mérsékelhette a szektor piaci súlyát a digitális médiatortán belül.

Ugyanakkor a piac egyértelműen nő, a tartalomfogyasztás egyre inkább a videó felé tolódik, és fontos, hogy ez a hirdetők számára is egyértelmű legyen. Úgyhogy ezzel foglalkozni kell, ennek népszerűsítése az egyik legfontosabb feladata a munkacsoportunknak.

Erdélyi Eszter, az Atmedia digitális osztályának és az IAB Hungary Digitális Videó Munkacsoportjának vezetője

Hogy látod, merre tart most a digitális videós piac, milyen átalakulások várhatók a közeli jövőben?

Most leginkább az a kérdés, hogy a streamingszereplők behozzák-e a hirdetéseket, és ha igen, mikor. Mert akkor az alapjaiban fogja megrengetni a piacot. Ha viszont nem, és nagyjából a jelenlegihez hasonló marad a piaci szereplők száma, akkor egy folyamatos növekedés várható a digitális videós piacon – még ha nem is évi 20-30 százalékos mértékben, mint ahogy a korábbi öt évben tapasztaltuk.

De például az Addressable TV is nagy hatással lehet a piacra; itt is az a kérdés, hogy a vele kapcsolatos számítások, várakozások bejönnek-e vagy sem. Mert ha igen, akkor sokkal jobban elmosódik majd a tévés és a digitális értékesítés közötti határ. Például néhány hete az egyik tévés kolléganőm is azért csatlakozott a munkacsoporthoz, mert azt gondolja, hogy ennek nagyon komoly relevanciája van a közeljövőben. A téma tehát folyamatosan porondon van a munkacsoportunkon belül is. Ezzel együtt – látva a magyar tévés piacot – mégis azt mondom, hogy erre néhány évet várnunk kell. Ha viszont a streamingszereplők növekedésnek indulnak, akkor arra az Addressable TV egy nagyon jó választ adhat.

Ez azonban a mérést, az árazást és az optimalizálást is átalakíthatja, hiszen a televíziós és az online videós inventoryt jellemzően külön értékesítik, az Atmediánál mi is így teszünk. De abban a pillanatban, amikor már Addressable TV formában lehet kiszolgálni digitális televíziós hirdetéseket, akkor hirtelen egy nagyon komoly hot topikként jelenhet meg az egész piacon.

Kapcsolódó: