Flying Ads: Vétek nem kihasználni a beltéri DOOH-felületekben rejlő lehetőségeket!

Megosztás

“A digitális kifejezés sokáig csak az internetes tartalmakat jelentette, mára ez a fogalom sokkal jobban kitágult. Egyre inkább összemosódik az offline és az online világunk. Az eszközeinkkel gyakorlatilag mi is egy offline környezetben működő digitális megoldást nyújtunk ügyfeleinknek” – fogalmazott Rátz Levente, a Flying Ads társalapítója, akivel az instore hirdetések jelenéről, automatizáltan értékesíthető jövőjéről és egy digitálisplakát-kiállítás tervéről is beszélgettünk.

Történetük tulajdonképpen a Covid idején kezdődött. A 2020-as világjárványig üzlettársával, Nagy Andrással különböző intézményekben, de főleg az egyetemi épületekben üzemelő automatákhoz építettek digitális rendszert, az egyetemek bezárása után azonban irányt váltottak. A szolgáltató szektor felé kanyarodtak, és a tervük az volt, hogy offline környezetben kínálnak digitális reklámlehetőséget az ügyfeleiknek. Ezért kiépítették a Flying Ads hálózatát, cégük egy nagyobb csapattá bűvült, és egyre inkább a kijelzőfelület fejlesztésére helyezték a hangsúlyt, amely mögé egy saját, a hirdetéseket kiszolgáló szoftveres rendszert gyártottak.

Gyorsan kiderült, a különböző kisvállalkozások, szépségszalonok és edzőtermek helyszíneire telepített kijelzőknek komoly reklámértéke van, a Covid-lezárásokat túlélő szolgáltatócégek közül pedig egyre többen láttak fantáziát bennük. “Apránként egyre szélesebb piacot, egyre több szegmenst tudtunk elérni. Ma már vendéglátó- és szórakozóhelyeken is jelen vagyunk, és fokozatosan az egyetemi helyszíneink száma is bővül. Több mint 150 eszközünk üzemel szerte az országban, gyakorlatilag országos hálózatként nyújtunk digitális OOH-szolgáltatást instore környezetben.”

A pezsgős poharak mögött az egyik digitális totemoszlop az IAB Hungary 15. születésnapi rendezvényén

Online kijelzőket az offline világba!

Aki az elmúlt hónapokban megfordult bármelyik IAB-s rendezvényen, már láthatta ezeket a digitális kijelzőket. Alkalmi jelleggel ugyanis konferenciákra, szakmai eseményekre és kiállításokra is telepítik az eszközöket jellemzően a helyszíni program ismertetésére, a meghívottak tájékoztatására vagy az adott cég egy-egy aktuális üzenetének átadására. Üzletekbe állandó kommunikációs felületként kihelyezve azonban Rátz Levente szerint főleg a fogyasztók közvetlen megszólítása szempontjából van jelentőségük. Tapasztalata szerint az olyan helyeken, ahol eleve nagy a napi átmenő forgalom, a rajta futó mozgóképes tartalmakkal egészen magas elérési számokat lehet kimutatni. A kisebb üzletekben pedig – ahol jóval kisebb a reklámzaj és kevesebb a vásárlókat, vendégeket érő digitális inger – a videós hirdetések bevésődési mutatói emelkednek ki. “Egy videóban jóval több információt tudunk elhelyezni, mint egy állóképen. Nem véletlen, hogy külföldön már több példát is lehet látni arra, hogy egy márka eleve úgy állítja össze reklámkampányát, hogy a DOOH-felületek is részei legyenek a médiamixnek, amelyek vagy előkészítik vagy a rajta futó kreatív tartalmaikkal kiegészítik a márkaüzenetet.”

Utóbbira hozta fel példaként az amerikai Out of Home Advertising Association (OAAA) 2019-es kutatását, amelyben a szakmai szervezet például azt vizsgálta, hogy a DOOH-felületek milyen hatást gyakorolnak az elérésre, ha más hirdetési csatornával együtt használják azokat. A 2400 fogyasztóval végzett felmérés eredménye pedig azt mutatta, hogy ha a print, a tévés vagy a digitális hirdetéseket a DOOH-val kombinálják, akkor médiumtól függően akár duplájára, triplájára is nőhet egy adott kampány közönségelérési mutatója.

Magas kontaktusszámot a hirdetőknek!

A lokációs- és célcsoport alapú hirdetési módszerüknek köszönhetően az üzletekbe kihelyezett Flying Ads-kijelzőkön olyan – részben az adott üzlet profiljához is kapcsolható témájú –, tíz másodperces videós hirdetések rotálódnak, amelyek az adott helyen megforduló potenciális célközönség miatt képesek magas kontaktusszámot eredményezni. Az elérésszám ügyfeleiknek is fontos hívószó, akik jellemzően márkaismertséget növelő kampányokkal kapcsolatban keresik őket, de például a telekommunikációs cégek gyakran használják a kijelzőiket aktuális akciójuk kommunikálására. “Sokan nem gondolnák, hogy egy-egy adott üzletben a vásárlói döntések meghozatalára közvetlen hatással vannak a kijelzőkön megjelenő márkaüzenetek. Egy 2022-es kutatás kimutatta, hogy a DOOH-hirdetések mekkora mértékben képesek az emberek vásárlási döntéseit befolyásolni: a megkérdezettek 83 százaléka mondta azt, hogy az üzletben elhelyezett kijelzőkön reklámozott termékeket a későbbiekben is újravásárolná.”

Real-time élményt a fogyasztónak!

A jövő kapcsán pedig a programmatic módon vásárolható DOOH-felületek felfutását sem tartja kizártnak. “Külföldön ez már bevált gyakorlat, a technológia és a felszerelés tulajdonképpen itthon is adott lenne ehhez. Vannak megoldások, melyekkel a marketing üzenetet ma már személyre szabottan, real-time lehet alakítani, így akár a DCO-kampányok megvalósítását is egy jó iránynak tartom. Például egy autóreklámnál az időjárásra targetálva, a kreatívot kicserélve tudják a jármű adottságaira irányítani a figyelmet: esős időben a fényszóróját, napfényes időben pedig a napfénytetőt kiemelve. És ugyanez igaz egy étteremlánc szolgáltatásának reklámjára is: rossz időben a ‘maradj otthon’ üzenettel a házhoz rendelést, jó időben pedig az appos megrendeléssel a pick-up szolgáltatást népszerűsíthetik. Ez egy komoly ütőkártya lehet a marketingesek számára, a jövőben ezt érdemes minél jobban kihasználni; a real-time hirdetések világához kapcsolódva remek teret tudnak biztosítani a digitális OOH-felületek is.”

Digitális plakátokat galériákba!

Jelenleg azonban leginkább az országos hálózatuk bővítésén dolgoznak, a céljuk, hogy minél több cég médiatervezésében számoljanak a Flying Ads szolgáltatásaival. Az ARC óriásplakát-kiállítás mintájára még egy digitálisplakát-kiállítás terve is megfogalmazódott bennük, ahol digitális kreatív szakemberek mutathatják meg munkáikat 10 másodperces videós formátumban, a digitális kijelzőkön látható pályamunkáknak pedig egy művészeti galériában nyitnának időszaki kiállítást. Hogy az álomból mikor lehet valóság, egyelőre anyagi és szakmai támogatás függvénye, az ötlettel azonban leginkább a hirdetésekhez gyártott kreatívok tudatosabb felhasználására szeretnék irányítani a figyelmet.

“Mindannyian, akik ebben a iparágban dolgozunk, rengeteg energiát fektetünk abba, hogy minőségi felületeken juttassuk el a márkák üzeneteit a lehető legnagyobb közönség számára. Ehhez azonban jó kreatívanyagokra van szükség, pontosabban még többre. Van, hogy ugyanazt a kreatívot kapjuk meg a kijelzőinkre, mint amit egy statikus felületre terveztek. És ez nem a kreatív, alkotó emberek hiányán múlik, mert ők sok cégnél ott vannak. De vétek nem kihasználni azt a lehetőséget, amelyet ezek a digitális OOH-felületek nyújtani tudnak.”

Kapcsolódó: