Rátz Levente: Azon dolgozunk, hogy digitalizáljuk az instore hirdetések piacát és minél több helyszínre Flying Ads kijelzőt telepítsünk

Megosztás

Új tagjainkat bemutató sorozatunkban ezúttal Rátz Leventével, a Flying Ads egyik társalapítójával beszélgettünk, aki cégével néhány éve különböző szolgáltató- és üzlethelyiségekbe telepíti digitális kijelzőit, hogy a márkák azon keresztül juttassák el üzeneteiket az adott helyen jó eséllyel megforduló célcsoportjaikhoz, és ezzel még az üzlettulajdonosok is jól járjanak. Jelenleg az országos partnerhálózatuk bővítésén dolgoznak, hogy a nagyvállalatok mellett a kisebb vállalkozásokkal is megismertessék a lokáció alapú reklámozást.

2019-ben kezdtetek foglalkozni digitális médiafelületek telepítésével és üzemeltetésével, mi volt akkor a hívószó, ami miatt piacra léptetek?

Maga a digitalizáció. Egy korábbi projektünk kapcsán kezdtük fejleszteni a digitális felületeinket, és gyorsan kiderült, hogy ezeknek komoly reklámértéke van. Ezután fokozatosan építettük ki a mára országossá vált hálózatunkat. A hardveres eszközeink, köztük a kijelzőink már megvoltak, azonban a mögötte lévő szoftveres rendszer hiányzott – ez végül saját fejlesztésből, a modellünkhöz igazodó, egyedi megoldásként állt össze.

Rátz Levente, a Flying Ads társalapítója

Mit jelent ez az egyediség, miben tudtok mást, többet nyújtani versenytársaitoknál?

Egyrészt van egy fiatalos kreatív csapatunk, amely igény esetén szívesen segít partnereinknek az ötletelésben, még a legkisebb cégeknek is készítünk innovatív médiakampányokat. Másrészt a hirdetőknek egy olyan digitális felületet tudunk biztosítani, ahol kampányaik videós formátumban jelenhetnek meg, és olyan helyen, ahol a meghatározott célcsoportjaik biztosan megfordulnak. Az általunk biztosított helyszíneken jellemzően több időt töltenek az emberek, több ideig látják a hirdetést, és több idejük van arra, hogy megemésszék a tartalmat. Például egy egyetemen, egy szépségszalonban vagy egy edzőteremben egy nap, egy látogatás alkalmával háromszor, négyszer is elmegy az ember a kijelző előtt, így sokkal inkább megragad a márka üzenete a fejében.

Ezzel együtt a partnerhálózatotokba tartozó szolgáltatóknak kínáltok passzív bevételi lehetőséget – őket hogyan választjátok ki, milyen feltételekkel lehet hozzátok csatlakozni?

Először azt nézzük, hogy az adott helyszín hogyan illik a portfóliónkba. Különböző csomagokat dolgoztunk ki a felsőoktatási intézmények szereplőinek, a vendéglátóhelyeknek és a szolgáltatóipari helyszíneknek. Aztán megnézzük, hogy hányan fordulnak meg az adott helyen, milyen a látogatók demográfiai összetétele, és ha megegyeztünk a hellyel, akkor a telepítéstől kezdve az üzemeltetésig mindent mi biztosítunk. Egy hirdetőfelületünkön 12 darab tíz másodperces spot futhat, amelyből tízet mi értékesítünk, kettőt pedig mindig az adott partner használhat saját kommunikációs célra.

Vízparti fesztiválra és szabadulószobába is telepítettetek már digitális installációkat, merre terveztek nyitni az általatok kínált megoldásokkal?

Leginkább a fiatalabb célcsoport az érdekes számunkra. Őket a legnehezebb elérni a hagyományos hirdetési formákkal, mert nemcsak online tudatosabbak a többi korcsoporthoz képest, de az offline, out of home felületekre is immunisabbak. Az általunk kínált digitális megoldás főleg a Z és az alfa generációnak lehet izgalmas, akik már hozzászoktak a végtelen mennyiségű különböző tartalomhoz, mely minden irányból éri őket, így egyre immunisabbá válnak a statikus megoldásokra. Kutatások szerint, a fiatal generációk figyelmének elnyerésére már kevesebb mint 3 másodpercünk van, így ennyi idő alatt kell felkeltenünk az érdeklődésüket és átadnunk az üzenetünk lényegét.

Évek óta téma a bannervakság elleni küzdelem, ti miben látjátok a megoldást?

Annyi inger éri a mai embert, hogy a statikus reklámokra immunissá vált, gondolkodásmódja igényli a folyamatos impulzust, az ingertömeget. Ahogy a szakirodalom fogalmaz, a bannervakságot leginkább a reklám impulzustömegének növelésével lehet legyőzni. Vagyis minél mozgalmasabb, látványosabb egy reklám, és minél egyedibb helyen jelenik meg, annál jobban felkelti az érdeklődést. Ezért használunk fényerőváltoztatást, ezért villognak sokszor a kijelzők. De még ezeknél is fontosabb, hogy jó kreatívot gyártsunk a hirdetéshez, amire nemcsak odafigyel az ember, de meg is marad az üzenet a fejében. Ugyanakkor azt látom, hogy itthon, legalábbis digitális out of home vonalon a kreatív gyártás még nem vette fel a fonalat, pedig nagyon sok múlik rajta.

Vannak jó példák, vannak most kifejezetten népszerű digitális OOH hirdetési megoldások?

Az észak-amerikai piac ezen a területen már nagyon elöl jár, a Times Square-t senkinek nem kell bemutatni. Ezek a nagy ledfalak kezdik bevenni a városokat, és a rajtuk kínált kreatív tartalmak is egyre hatásosabbak, egyre nagyobb szerepet kapnak bennük az élethű vizuális elemek. Itthon talán azért is más a helyzet, mert egyrészt a törvényi keretek sincsenek kidolgozva, másrészt a standardizálás is hiányzik. Ehhez a piaci szereplők összefogására lenne szükség. Az IAB-hoz is többek között a naprakész információk, a fontosabb döntések, az építő viták és a piaci folyamatok alakításának lehetősége miatt csatlakoztunk; hogy lássuk merre tart a piac, és akár hatással is lehessünk arra DOOH-vonalon.

 

Mit vártok a közeli jövőtől, hogy néz ki a következő néhány éves tervetek?

A Covid miatt 2022-ben tapasztaltuk először, hogy kezd egy kicsit normalizálódni a piac, de talán most majd tényleg magához tér, és hamarosan felfelé ívelő pályára áll. Nagy piaci szereplők mellett próbálunk mozgolódni, szeretnénk bekerülni a köztudatba, hogy egyre több médiatervezésnél már mi is ott legyünk az asztalokon.

Az a filozófiánk, hogy minél többek számára tegyük elérhetővé a hálózatunkhoz csatlakozás és a lokáció alapú digitális hirdetés lehetőségét. Van például egyéni vállalkozó ügyfelünk, akinek nem volt lehetősége 8-10 reklámhely megvásárlására, így csupán egyetlen kijelzőn jelent meg, de annak az egynek köszönhetően három hónap alatt betelt a naptára, így jelentősen növelni tudta ügyfelkörét. Ezért most azon dolgozunk, hogy legyen a DOOH-felület – és a rajta történő reklámozás – olyan természetes, mint korábban a papír alapú plakátok voltak. Szeretnénk, hogy minél több helyen találkozhassanak az emberek a Flying Ads kijelzőivel.

Tagjainkkal készült korábbi bemutatkozó interjúk: