“Jó sztorik, amik egyébként reklámok” – IAB Cafét tartottunk a videós hirdetésekről

Megosztás

Február 8-án a videós hirdetések köré épülő IAB Cafét tartottunk az Irányi Palota tükrös báltermében, ahol az Év videós hirdetése 2023 legjobbjainak járó díjakat is átadtuk. A szakmai délelőttön a GKID piackutató tanácsadója két legutóbbi kutatásuk adataival rajzolta meg a hazai streaming piacot, a Publicis kreatívigazgatója pedig kedvenc videós tartalmai bemutatása mellett öt legfontosabb tapasztalatát is megosztotta a videós reklámkészítés kapcsán. 

“Az Év videós hirdetése versennyel az volt a célunk, hogy a legjobb példákat elismerjük, embereket inspiráljunk és a kreativitást ünnepeljük. Digitális videó Munkacsoportként fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk, milyen best practice-k vannak ma a piacon, amelyek használatával egy-egy kampány eredményessége jelentősen javítható” – fogalmazott Kovács Gergő (Omnicom Media Group) a versenyre érkezett videós hirdetések értékelése kapcsán, és egyben utalva arra, hogy bár minden tartalom megítélése számos tényezőtől függ, vannak olyan objektív szempontok, amelyekkel a videós kreatívokat szakmailag is értékelni lehet.

Kovács Gergő (Omnicom Media Group)

Gergő szerint egy videós kreatív készítésekor például mindig abból kell kiindulni, hogy a felhasználók alapvetően nem akarnak ilyet nézni, a digitális hirdetéseket szinte kivétel nélkül át akarják ugrani, vagyis a készítőknek kell rávenni őket, hogy azt mégis meg akarják nézni. Ezért is fontos, hogy mennyire ragadja meg a felhasználó figyelmét a videó első öt másodperce, a brand milyen gyorsan jelenik meg a hirdetésben, mennyire marad meg a néző fejében, milyen a hirdetés története, mennyire erősíti a márkát és hogyan adja át az üzenetet a fogyasztónak. De ugyanilyen fontos, hogy milyen a hirdetés vizualitása, passzol-e a történethez, valóban az adott célcsoportnak szól-e az üzenet, az tud-e azonosulni a videóval, és tényleg illik-e a hirdetés üzenete a közlésre kiválasztott médium környezetébe. Minden best practice-t persze szinte lehetetlen betartani, de minél többet alkalmaz valaki, annál sikeresebb kampányt érhet el egy videóval – zárta gondolatait Kovács Gergő.

Erdélyi Eszter, a Digitális videó Munkacsoport vezetője

Az Év digitális videós hirdetése versenyt hagyományteremtő céllal hirdette meg a Digitális videó Munkacsoport. A 2023-as pályázat legjobbjainak járó díjakat a munkacsoport vezetője, Erdélyi Eszter adta át. A győztes videókat ebben a cikkben nézhetitek meg, a zsűri tagjainak bemutatkozását pedig itt olvashatjátok.

A digitális tartalomfogyasztási szokásokról és a streaming piac hazai helyzetéről már Madar Norbert, a GKID piackutató és tanácsadó cég alapítója, vezető tanácsadója beszélt. A tavaly novemberi kutatásuk adatai szerint Magyarországon már több mint 2,6 millió embernek van hozzáférése valamilyen streamingszolgáltatáshoz, amely közel 300 ezres bővülést jelent a nyári méréseikhez képest és hétszázezres növekedést a Disney+ itthoni 2022 júniusi elindulásához képest.

Madar Norbert, a GKID alapítója, vezető tanácsadója

Kutatásai adataik szerint a három legnépszerűbbnek számító Netflix, HBO Max és Disney+ szolgáltató mellett már a két nagy kereskedelmi tévé platformjai (RTL+, RTL+ Active, RTL+ Light, TV2 Play, TV2 Play Zéró) is bekerültek a hazai ismertségi élmezőnybe. Arra a kérdésre pedig, hogy miért nézünk streaminget, korábbi kutatásokhoz hasonlóan még mindig ugyanazt a választ adták a felmérések résztvevői: mert akkor nézzük, amikor szeretnénk; azt nézzük, amihez éppen kedvünk van; és mert reklámmentes.

Szóba került a folyamatosan növekvő streamingrezsi is: amíg 2022 júniusában átlagosan még 4477 forintos összeget költöttünk streamingre, addig a 2023 novemberi adatok szerint ez az összeg már 5718 forint volt. Ha pedig ehhez a letöltött applikációktól kezdve a konzoljáték-előfizetéseken és felhőtárhely-bérlésen át minden egyéb mikrokiadást is hozzáadunk, a teljes digitális rezsink az előbbi összegek többszörösét adhatja ki, ami a jövőben csak még tovább hízhat – tette hozzá a kutatócég alapítója. Madar Norbert, a GKID 2023-as digitális tartalomfogyasztási riportjára épülő prezentációját IAB-tagjaink a Dokumentumtárban lapozgathatják.

Jedlicska Márton, a Publicis Groupe Hungary kreatívigazgatója

“Jó videó az, aminek önmagában jó sztorija van, egyébként pedig reklám is” – ezt már Jedlicska Márton, a Publicis Groupe Hungary kreatívigazgatója mondta a szakmai délelőtt utolsó előadásban, aki többek között arról beszélt, hogyan születnek a jó videós hirdetések, és annak milyen alapvetői összetevői vannak. Prezentációját öt kulcsmondat köré építette:

  • A mesterséges intelligencia (MI) ingyenessé tette a középszerűséget. – Ma már bárki pillanatok alatt össze tud rakni vele egy videós kampányt headline-nal, ötletekkel együtt; kérdés, hogy a középszerűséggel beéri-e az adott márka.
  • Legyen benne valami dráma! – A videós hirdetésekből sokszor hiányzik a dramatizált problémafelvetés és az arra adott válasz, pedig a sztori miatt képes egy márka rögződni a fogyasztók fejében.
  • Képzelj a márkádra tematikus csatornaként! – Így könnyebb kitalálni, hogy milyen témájú, milyen hosszúságú legyen a videós hirdetésed. Eredmény: akárhol, akármikor megnézed azt, a márkád mindig egy adott témát, egy meghatározott értékrendet képvisel majd.
  • Nem mindenki ismer ma már mindent! – Egyre taktikusabbá váltak az üzenetek és egyre jobban targetálható mindenki, mert buborékok alakultak ki a fogyasztói társadalomban. A jövőben azok a márkák lesznek sikeresek, amelyek ebből ki tudnak lépni, több réteget is meg tudnak szólítani és képesek kapcsolódási pontokat találni akár generációk között is.
  • Mindenki arról beszél, hogy mennyi minden változik, pedig ugyanolyan fontos tudni, hogy mi nem! – Fix pont például az, hogy az emberek kapcsolódni akarnak, történetekre kíváncsiak és a humorra mindig vevők.
A képen balról jobbra: Barnóth Zoltán (Adaptive Media), Horváth Tamás (Teads), Pánczél Gabriella (Nestlé), Serbán Diána (Publicis Group Hungary), Kovács Gergő (Omnicom Media Group), Erdélyi Eszter (Atmedia), Kovács Péter (Google) és Sallai Ervin (ACG)

Az IAB Cafét kerekasztal-beszélgetés zárta, amelyen Barnóth Zoltán (Adaptive Media) a videós piac jelenéről, jövőjéről, legnépszerűbb formátumairól és platformjairól kérdezte a fenti képen is látható beszélgetőtársait.

Fotók: Polyák Attila

Az IAB Cafét támogatta:

A rendezvényhez a helyszínt biztosította:

Kapcsolódó: