Ők zsűriznek az Év videós hirdetése versenyen

Megosztás

Teljes létszámban felsorakozott az ítészek csapata az Év videós hirdetése versenyhez, amelyet az IAB Hungary Digitális videó Munkacsoportja hirdetett meg. A pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet az online videós tartalmakban a márkák üzeneteit kreatívan megfogalmazó csapatok munkájának jelentőségére, és a legjobb, legbátrabb megoldások készítőit díjazza. A zsűriben hét kreatívipari szakember bírálja el a pályázatokat, az alábbiakban róluk olvashattok.

Al Ghaoui Hesna – Prima Primissima díjas újságíró, szerkesztő, riporter

A világ háborús övezeteiből bejelentkező riporter tudósításait évekig láthattuk a Magyar Televízió képernyőjén. A frontvonalon szerzett élményeiről 2010-ben Háborúk földjén címmel könyvet írt. Saját televíziós műsora, a Bábel – Hesnával a világ közel ötven epizódon át mutatott be lebilincselő történeteket és emberi sorsokat. Forgatott dokumentumfilmet Afganisztánban a nemzetközi segélyezés nehézségeiről és útifilmet egy orvoscsapatról, amely egy segélyakció keretében utazott Madagaszkárra. A Gázai övezetben forgatott tudósítása bekerült a Monte-carlói Televíziós Fesztivál döntős alkotásai közé, a gyermekhalandóság témáját feldolgozó “Néma bölcsők” című dokumentumfilmjét az Al-Jazeera Filmfesztiválon is vetítették.
Riportjaival kétszer Kamera Hungária díjat, 2011-ben Príma Primissima díjat, 2014-ben pedig Kovácsi László média díjat nyert.
Több évet töltött a félelem fiziológiai és pszichés hatásainak megismerésével, megfigyelésein is alapuló kutatását 2017-ben Félj bátran című könyvében összegezte. Hisz abban, hogy a félelem hajtóerőként is működhet életünkben – nemcsak haditudósítóként, de szülőként, társként, alkalmazottként vagy vezetőként a mindennapokban is.
Fotó: Falus Kriszta

És hogy milyen mozgóképes tartalmakat néz szívesen?
“A végtelenül személyes élményből, megélésből induló tartalmakat tartom igazán izgalmasnak, amelyek a nagyon egyéni, szubjektív perspektívából nyitnak ki az általános felé, és így mesélnek el egy történetet. Ez lehetőséget ad, hogy az emberek kicsit kicsekkoljanak a mókuskerékből, és néhány perc erejéig egy másik koordináta rendszerbe lépve az alkotó szemüvegén át lássák, az ő fülével hallják azt a valóságot, amit az be szeretne mutatni.”

Erdélyi Eszter Az Atmedia digitális osztályvezetője és a verseny zsűrielnöke

Pályáját a Boomerang Mediánál kezdte, majd a Danubius és a Roxy Rádió reklámjainak értékesítésével szerzett rádiós piaci tapasztalatot. Online hirdetésekkel először az Index.hu Zrt-nél foglalkozott kiemelt ügyfélkapcsolati menedzserként. Néhány évvel később az Atmedia online értékesítési csapatához igazolt, ahol öt éve felel a teljes digitális részleg munkájáért. Amióta elindult a kereskedőház PodPad podcastgyűjtő platformja, azóta nemcsak videós, de audiotartalmak kapcsán is gyakori előadója konferenciáknak. Évek óta tagja az IAB Audió, Oktatási és Digitális videó Munkacsoportjának, utóbbinak két éve a vezetője is. Amikor pedig nem a videós vagy audiohirdetések teljesítménymutatóit figyeli, akkor fest, pszichológiát tanul, gyógymasszázst gyakorol, pilatesezik, kutyázik vagy a három csodálatos kislányával tölti idejét – persze nem feltétlen ebben a sorrendben.
És hogy Eszter szerint milyen egy jó videós hirdetés?
“Ha órák múlva is dúdolod a zenéjét, vagy a poént heti egynél többször használod a saját életedben, összeszorul a torkod, a gyomrod…, akkor nyomot hagyott. Ilyet keresünk, és szimplán azért, mert egyre nehezebb kitűnni a milliónyi audiovizuális inger közül. Ha pedig ez valakinek sikerül, az megérdemli, hogy ünnepeljük és példaként lebegtessük.”

Horváth Tamás  – kereskedelmi igazgató, Adaptive Media

Pályafutását 2006-ban a Café Reklámügynökségnél projekt menedzserként kezdte. Két évvel később az Adaptive Mediához igazolt ügyfélkapcsolati menedzserként, ahol hét éve már a kereskedelmi igazgatói posztot tölti be, 2021 óta pedig a Teads Hungary üzletágát is vezeti. A mozgóképes tartalmakat hossztól és műfajtól független érdeklődéssel fogyasztja, az online videók kapcsán több konferencia színpadán is megfordult már. A kétezres évek elején alapítója volt a Fiatal Filmkészítők Egyesületének, amelynek legelső, a fiatalkori lázadások felnőttkori átértelmezéséről szóló Renenánsz című kisfilmjét a filmrendezőként is ismert aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvossal, Vámos Zoltánnal együtt készítette. Négy éve csatlakozott az IAB Digitális videó Munkacsoportjához, de amikor nem a videók körül forognak gondolatai, akkor a családjával tölti az időt. Decemberre várja második gyermekét, akit most már tényleg lánynak mondanak.

“Egy jó online videóhirdetésen a 0. másodperctől látszik a branding – és az jelen is marad, hogy a fogyasztó végig tudja, miről szól a hirdetés.”

Kovács Gergő – Head of Digital Planning (OMG)

Üzleti mesterdiplomáját az Aarhus Egyetemen szerezte, pályája elején egy applikáció budapesti elindításában vett részt. 2015-ben csatlakozott az Omnicom Media Group nemzetközi médiaügynökséghez, amelynek PPC csapatában a digitális média alapjait, a közösségi média, a YouTube- és a Google-kampányok kezelését sajátította el. Ezen időszak alatt dolgozott az ügynökség egészére kiterjedő folyamatok standardizálásán is. Néhány évvel később a cégcsoport tagjához, az OMD-hez igazolt, ahol csapatával az ügyfelek teljes szintű digitális kiszolgálásán, a márkák digitális médiastratégiáján dolgozott. Másfél éve ismét a teljes cégcsoportra kiterjedő szerepében a digitális médiatervezés szakmai irányításáért felel, azóta tagja az IAB Digitális videó Munkacsoportjának is. Amikor azonban sikerül elhagynia a digitális teret, akkor az utazást választja.

Szerinted milyen egy jó videós hirdetés?
“Az online térben a tévés copyk helyett már a különböző platformokra szabott videós hirdetésekre van szükség, amelyek gyorsan megragadják a nézők figyelmét és célzottan szólítják meg a célcsoportot.”

Kovács Péter – A Google iparági menedzsere, a YouTube hazai felelőse

Pályafutását ügynökségi oldalon kezdte, ahol PPC-vel foglalkozott 2006-tól. 2008-ban megalapította az Omnicom Media Group keresőmarketing divízióját. Ezt követően a Nokia közép-európai régiójának digitális vezetője volt, ahol öt ország digitális stratégiai irányításáért felelt. 2011-ben csatlakozott a Google budapesti csapatához, ahol iparági menedzserként dolgozik. A YouTube-bal a 2012-es hazai bevezetése óta foglalkozik, 2018 óta a platform hazai felelőse. Amikor azonban nem új termékek, új funkciók bevezetésén vagy a kreátor ökoszisztéma fejlesztésén dolgozik, akkor egy garázs mélyén találhatunk rá veterán járművek körében.
Mit vársz leginkább a versenytől?
“A hazai piac mindig is igényelte az esettanulmányokat. Remélem, hogy a verseny segítségével elő tudunk csalogatni olyan példákat, melyek iránytűként szolgálhatnak a hirdetők és az ügynökségek számára.”

Melegh Noémi – médiatervező, Lounge Group

Tanulmányait a Budapesti Metropolitan Egyetem kereskedelem és marketing szakán végezte, amelyet követően például kereskedelmi és IT területen is kipróbálta magát, de végül a média világa mellett döntött. 2019-ben csatlakozott a Lounge Grouphoz, ahol lassan öt éve erősíti a csapatot médiatervezőként. Energetika, pénzügy, szórakoztatóipar és telekommunikáció a legkülönbözőbb szektorokat képviselő ügyfelekkel dolgozik együtt, így izgalmasan széles rálátása van a hirdetési lehetőségekre. Egy éve tagja az IAB videós és audiós munkacsoportjainak; szabadidejét azonban legszívesebben szeretteivel, utazással és festéssel tölti.
Szerinted milyen a jó videós hirdetés?
“8 másodperc. Átlagosan ennyi idő alatt döntenek a userek arról, hogy végignéznek vagy átgörgetnek egy tartalmat. Az igazán jó storytelling már az első pillanattól magával visz, és nem hagy elkalandozni egy másodpercre sem. Vagyis csak abból lehet nyerő content, amit végig akarunk nézni.”

Sallai Ervin – Reklámszakember, forgatókönyvíró, humorista

Szövegírói pályafutását a Saatci & Saatchi reklámügynökségnél kezdte, majd a Café Communications csapatában folytatta, amelynek hat évig volt kreatív igazgatója. Írt már szöveget a Rádiókabaréba, a Mirigynek, a Bagi-Nacsa és a Boros-Bochkor párosnak, és teste-lelket méregtelenítő sorokat egészségügyi magazinba. Végzettségét tekintve buddhista tanító, ismerője a mandarin dialektusnak. 2014-ben Dumapárbaj címmel írt vígjátékot humoristákról; rendezője és forgatókönyvírója volt a Menetrend című magyar fekete komédiának, amelyért 2021 tavaszán a nevadai Reno Comedy filmfesztivál legjobb nemzetközi filmért járó díját is megkapta. A koronavírus-járvány alatti kijárási korlátozás idején a párkapcsolati erőszakra és a kívülállók felelősségére hívta fel a figyelmet Nyitrai Mártonnal közösen rendezett, Összezárva című rövidfilmjében. Több mint hat éve az ACG-ben vezet kreatív csapatokat – jelenleg Head of Copyként. De ha nem dolgozik, akkor is a filmek szerelmese – nemrég épp két filmfesztivál szervezésébe vágta a fejszéjét.

Szerinte egy mozgóképes tartalom, akkor jó, ha:
“Megnevettet, megríkat, borzongsz tőle vagy elgondolkodtat, de egy biztos: nem hagy hidegen. Ilyen egy jó film. Akkor is, ha 3 órás dráma és akkor is, ha 6 másodpercben próbál eladni fájdalomcsillapítót.”

Az Év videós hirdetése verseny nevezési határideje: 2023. december 15., a részletekről bővebben a verseny aloldalán olvashattok.

A verseny támogatója: