Nyári Fruzsina: Már most is néha egy Black Mirror epizódban érzem magam

Megosztás

Nyári Fruzsina az Adaptive Media operatív igazgatója, akivel az IAB Hungary tavaly őszi, 15. születésnapja kapcsán ültünk le beszélgetni. Akkor kezdett a szakmában dolgozni, amikor szakmai szervezetünk is elindult a magyar piacon. Azóta sokat foglalkozott mutatószámokkal, technológiával és adatokkal, de még mindig fontosnak tartja az emberi hozzájárulást a digitális piacon.

Elsőként egy személyes kérdés: 2008-ban kezdtél a szakmában dolgozni, ami még éppen az aranykor vége volt. Mi hozott téged a digitális piacra?

Már az egyetem alatt, kommunikáció szakon is leginkább az online világ vonzott, és a szakmai gyakorlatomat is egy kisebb blogszolgáltatónál végeztem. Nagyon sok részfeladatba bele tudtam kóstolni ezalatt, gyűjtöttem adatokat, végeztem keresőoptimalizálást, és adtam ki online hirdetési ajánlatokat is. Végül ez az utolsó terület volt az, ami leginkább megfogott, és erre is mentem tovább. Nagyon tetszett, hogy folyamatosan új dolgokat tanulhatok (ez a mai napig nem változott), és együtt tudtunk gondolkodni a tervezőkkel, ügyfelekkel arról, hogy mi az a megoldás, ami a kampánycéljaiknak leginkább megfelel. Sok barátság is szövődött ebben az első pár évben, amikért a mai napig hálás vagyok, és ezen az úton találtuk meg egymást az Adaptive-val is, ahol éppen idén 10 éve kezdtem el dolgozni.

Az egyik legfontosabb trend a globális óriások térnyerése, aminek jellemzően a lokális médiatulajdonosok látják a kárát. Az óriások árnyékában milyen mozgástere van ma egy lokális szereplőnek?

A globálisok valóban beszorítják a játékteret, és azt gondolom, hogy a saját pályájukon nem lehet megverni őket. A lokális szereplőknek viszont megvan az a hatalmas előnye, hogy lokálisok. Tehát lehet velük beszélgetni, egyeztetni, személyre szabni a rendelkezésre álló megoldásokat, és együtt új, releváns, ütős dolgokat kitalálni. A fentiek mellett az olvasói mindset is teljesen más egy cikk vagy híroldal böngészésekor és a social feedeket görgetve; az egyedi, főleg image-kommunikációra használt formátumok, szponzorációk pedig nem elérhetők az open piactéren. Sok szó esik a brand safety-ről is: az ezirányú aggodalmak sokkal könnyebben kiküszöbölhetők egy helyi, szerkesztőség által írt tartalom esetében.

Jelenlegi munkahelyedhez, az Adaptive Mediához 2014-ben érkeztél. Akkor mi volt az, amivel egy sales house erős, releváns piaci szereplő tudott lenni, és ma melyek a sikerkritériumok a digitális sales house-ok számára?

Szerintem az alapvető dolgok nem változtak. Akkor és most is az a legfontosabb, hogy széles tartalmi spektrumú portfólióval hatékonyan tudjuk elérni a hirdetők célcsoportját, a kampányaiknak megfelelő eszközökkel. Az eszközök az elmúlt 10 évben nyilván sokat változtak. 2014 körül még bőven a rich media és a natív aranykorát éltük: az volt fontos, hogy minél egyedibb megoldásokat tudjunk nyújtani a hirdetőknek. Ma pedig már az is lényeges, hogy a hirdetések minőségi mutatóira koncentráljunk, és hatékony programmatic megoldásokat kínáljunk a piacnak; a display megoldások pedig sok videóval és akár audióval is bővültek. Ezek mellett az emberi oldal továbbra is elengedhetetlen a sikerhez. Fontosak a jó szakemberek, fontos a jó kapcsolatok kialakítása és ápolása, a gyors reagálás és a rugalmasság.

IAB programmatic workshop 2023 novemberében

Mi az, ami téged személy szerint jelenleg a digitális piacon a leginkább foglalkoztat?

Sokat foglalkozunk a technológiai oldallal, ez személy szerint is nagyon érdekel. Megérteni a különböző mutatók mögötti összefüggéseket, a szolgáltatók működését, tesztelni a beállításokat, és ezek segítségével minél jobb megoldásokat létrehozni – ez egy nagyon izgalmas terület. Illetve most elég sok időnket töltik ki az instream videós hirdetések: nagyon hiszünk a szöveges formátumok mellett a hazai videós tartalmakban is, alapvető eszközei a tájékoztatásnak és a szórakoztatásnak, miközben nagyon jó platformot jelentenek a hirdetések elhelyezésére is. Azt gondolom, hogy a videós hirdetések terén megvannak az előnyei az outstream hirdetéseknek és a prerolloknak egyaránt – fontosnak tartom, hogy mindkét formátumot elérhetővé tegyük a hirdetők számára.

15 év múlva mit fog csinálni az Adaptive Media, avagy hogy néz ki a jövő sales house-a?

15 év rengeteg idő, és kiindulva abból, hogy már most is néha egy Black Mirror epizódban érzem magam, nehéz nem egy disztópiát felrajzolni… 🙂 Biztos vagyok abban, hogy a mostani valóságunk teljesen át fog alakulni, és tippelni is nehezen tudok arra, hogy mi lesz majd 2039-ben egy sales house feladata. Bízom benne, hogy lesznek még magyar nyelvű szerkesztett tartalmak az interneten, és ha lesznek, akkor valamilyen módon tudjuk majd segíteni őket a fennmaradásban.

Emellett egy weboldalakon túlnyúló portfólióban gondolkozom már most is. Rengeteg olyan digitális megoldást tudok elképzelni, amik felé lehet majd terjeszkedni, és azt tartom valószínűnek, hogy addigra sokkal nagyobb hangsúllyal lesz jelen a technológia, mint a sales. A lehető legjobb technológiák kiválasztása és használata persze már most egy fókuszterület nálunk, és idén nagyot fogunk előrelépni ebből a szempontból is. Kimondott cél, hogy azt a tech stacket tudjuk összerakni, ami a partnereinknek a lehető legjobb monetizációt tudja biztosítani, és hogy a következő 1-5-15 évben folyamatosan fejlődjünk a piaccal együtt.

Kapcsolódó: